Slik slipper du dataviruset

Dataviruset Sobig.F som har lammet store deler av Norge det siste døgnet ville vært unngått dersom databrukere var mer oppmerksomme. De siste 24 timene er 270 000 PC-er over hele verden smittet. Slik sikrer du deg mot angrepet.

20.08.03 12:03

Sobig.F topper alle statistikker over datavirus. Spredningen det siste døgnet gjør viruset til et av de mest aggressive gjennom historien. Ifølge nettstedet Messagelabs er det oppdaget minst 270 000 infiserte maskiner verden over.

Slik skjermes du
- Dette viser hvor utrolig viktig det er å ha oppdatert antivirusprogramvare. Hadde folk gjort som de skal og som vi har sagt mange ganger ville ikke dette utbruddet skjedd. Antivirusprogrammet må være oppdatert. I tillegg er det viktig å holde Windows oppdatert med de nyeste oppgraderingsfilene, sier Lødemel.

1: Oppgarder antivirusprogrammet. Det bør gjøres minst en gang i uken.

2: Oppgrader Windows. Datavirusene utnytter sikkerhetshullene i Microsoft Windows. Hvis maskinen er oppdatert med de siste feilrettingene er sjansen for å rammes betydelig mindre.

3: Unnlat å åpne vedlegg du ikke vet hva er. Datavirus skjules ofte i vedlegg til e-post. Hvis du er usikker så slett vedlegget. Be heller avsenderen om å sende på nytt.

Også andre datasikkerhetsselskaper TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med gjentar viktigheten av å ha antivirusprogrammet oppdatert. De fleste mener brukere som får virus selv er skyld i problemene.

Antivirusprogrammer som ikke er oppdatert er jevngode med ikke-eksisterende antivirus. I tillegg til antivirusprogrammet er det viktig for Windows-brukere å holde operativsystemet oppdatert med de nyeste sikkerhetsfilene.

Oppgrader, oppgrader, oppgrader
Alle antivirusprogrammer har mulighet for oppgradering over internett. Dersom det er mulig bør denne settes på automatisk nedlasting. Dermed slipper brukeren selv å følge med på oppgraderingene. Dersom du må gjøre oppgradering manuelt bør dette gjøres minimum en dag i uken. I perioder med kraftige angrep bør det gjøres enda oftere.

Konsekvensene av virusangrepet det siste døgnet er at mange opplever forsinkelse på e-postlevering, i tillegg til at innboksen fylles med virusmeldinger. Alle slike meldinger bør slettes umiddelbart og funksjonen som gir forhåndsvisning av e-postmeldinger i Microsoft Outlook bør slåes av for å unngå smitte.

Vil ikke gi seg
Og ekspertene kan dessverre ikke love at spredningen stopper med det første.

- Situasjonen akkurat nå er stabilt dårlig vil jeg si. Jeg tror dette vil vedvare en stund, sier Adun Lødemel i Norman ASA til TV 2 Nettavisen.

Viruset som har herjet internett det siste døgnet er i seg selv ikke nytt. Det er femte generasjon av Sobig-familien. Men det spesielle med viruset er at spredningsmekanismen er dramatisk endret. De fleste virus videresender seg en eller to ganger, men Sobig.F sendes ut med intervaller.

PC-er som ikke er tilstrekkelig sikret vil derfor pumpe ut virus så lenge maskinen er tilkoblet internett. Det fører til enorme datamengder som i verste fall kan lamme hele internettrafikken.

Onsdag klokken 13 kommer Normans virusekspert Snorre Fagerland til TV 2 Nettavisen for å svare på lesernes spørsmål om datavirus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.