*Nettavisen* Nyheter.

Slik smører du skiene

Trenger du hjelp med smøringen av skiene i vinterferien? Her får du eksperttipsene. Se video.

14.02.07 14:10

De aller fleste tar skiene ut av garasjen eller kjelleren med påskeklisteret utrivelig klint utover både ski og det meste av omgivelsene.

Den spontane skituren blir med ett langt mindre fristende. For her er det mye som må gjøres.

Eller er det ikke det?

Kliner utover
- De fleste tar bare skiene ut av kjeller eller garasje og setter i gang med en flaske skirens. Det pleier å gi dårlig resultat. Stort sett kliner man bare klisteret ut over hele skia, sier smøreeksperten Bengt Rytty til Nettavisen.

Han jobber med skipreparering ved Oslo Sportslager, i tillegg til at han smører skiene til flere toppløpere. Blant annet fikset han skiene til både Høybråten og Stovner og Bækkelaget i damestafetten i siste NM. Det endte med gull og sølv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

Bengt har en enkel metode for å fjerne det gamle klisteret.

- Legg i stedet fiberlene (spesialpapir for smøringsfjerning) – eller vanlig papir – på skien, over det gamle klisteret. Papir ryker litt lettere, så fiberlene er å foretrekke. Stryk over med varmejernet hvis det er veldig gammelt klister.

Hvis du ikke har et varmejern, kan du hente fram et gammelt strykjern. Men pass på at det ikke er for varmt - da kan sålen ødelegges.

Skrap vekk fra begge sider
- Så tar du en plastsikle og skraper vekk papiret langs med skien til midten. Så skraper du fra den andre siden etterpå, til papiret er løst. Da sitter alt klisteret igjen i papiret. Så kan du gå over med litt skirens for å få bort det lille som måtte sitte igjen til slutt, forteller Rytty.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

Etter at all gammel moro er fjernet, er det tid for å legge på glider.

- Dette skal legges under glisonene på skia, som er bak og foran på skiene. Glider finnes i mange varianter, men en nybegynner kan for eksempel bruke fiolett eller blå. Glideren smeltes på sålen. Bruk varmejernet for å jevne den ut. Gå over med varmejernet tre ganger, før du sikler vekk glideren. Det er viktig at man jobber i lengderetningen på skia.

- Det er voksen som sitter i skisålens porer som gir glid. Husk å ikke legge glider i festesonene, understreker Bengt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

Midt under hælen
Festesmøringen pleier å volde hodebry for mange. Spesielt det å få smøringen til å sitte under skia er et problem. Det er viktig å tenke på at ikke festesonen skal gå lenger bakover på skia enn midt under hælen.

- Smøring lenger bak har ingen effekt på festet. Det ødelegger bare gliden.

- Bruk et sandpapir og rubb opp sålen forsiktig i festesonen i lengderetningen. Enten kan man kjøpe en kombinert sandpapirkloss og korkkloss, eller så kan man bruke vanlig 100 sandpapir.

- Deretter skal man legge på grunnsmøring. Her er det også masse å velge i mellom. Noen skal først varmes inn i skien med varmejernet. Så skal du bruke korkklossen og gni over. Så er det viktig at skien blir avkjølt en stund, påpeker Bengt Rytty til Nettavisen.

Dette gjøres for at selve festesmøringen skal kunne sitte skikkelig i skia. Hvilken type festesmøring er naturligvis avhengig av snøtemperaturen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

Flere tynne lag
- Med nysnø og et par minusgrader, er det nå bare å legge på noen lag med blå ekstra. Tre lag bør være nok. Det er viktig at du legger tynne lag. Hvert lag med smøring må korkes før det legges på nytt lag. Legg på litt kortere del av skien for hver gang.

- For å få litt bedre feste, kan man nå legge på et lite lag fiolett under midten av skien. Dette laget gnis også inn med korken. Dersom det snør, så kan det til slutt være lurt å legge på et lite lag med blå på toppen av dette igjen. Dette for å unngå ising.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Hagebø

Bengt Rytty garanterer at du nå kan gå lange turer uten å slite av det som er under skiene. For de mer viderekommende i skismøringens kunst, drar Bengt fram et par ekstra triks fra ermet.

På boks
- En del vil ha litt bedre glid, og samtidig beholde festet. For disse finnes det et produkt som heter Target Top som legges over den allerede lagte festesmøringen. Denne gnis bare inn med korken.

- Mange litt viderekommende vil også bruke glider på boks for å fornye glisonene.

For skitur nummer to for året, eller når det blir bløtere i snøen, påpeker Bengt et par viktige ting:

- Det er viktig å huske at når det senere blir bløtere i snøen, og klisteret må fram igjen, så må man fjerne alt som ligger under i festesonen. Bruk en klisterskrape for å fjerne det som er. Deretter må man rubbe sålen på ny, legge på grunnsmøring, for så å legge på klisteret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.