*Nettavisen* Nyheter.

Slik snakker du med kidsa

De gamle definisjonene har for lengst gått ut på dato, her er guiden til hvordan du forklarer alt for «kidsa.»

06.01.06 19:36

(SIDE2): Det er ikke alltid lett å følge med, men det er selvfølgelig ikke lett for unge å skjønne voksne mennesker som snakker om plater, fast-telefoner, trykte aviser eller leksikon heller.

Her er en oppdatert definisjonsliste for å gjøre seg litt bedre forstått:

Leksikon
Kan brukes på samme måte som Google, men med færre treff. Finnes ofte i utgaver som er trykt på døde trær hvor enkelte treff vil være illustrert.

Papiravis
Gammel måte å framvise nyheter på. Omtrent det samme som nyheter på nett, men uten oppdatering og reell nyhetsverdi. Bærbart. Annonsene i papiraviser er ikke klikkbare.

Plater
Betegnelse brukt på musikk gitt ut på diverse medier, slik som vinyl (derav uttrykket LP-plater, et noe forvirrende uttrykk i seg selv. LP står for Long Play, men den har kun rundt 45 minutters spilletid og må snus når man har spilt halvparten. Kan sammenlignes med en harddisk på rundt 30 megabyte) og CD-plater (ferdig brente plater hvor man betaler over hundre kroner for et bilde av artisten). På disse mediene er MP3-filene lagt inn på forskjellige måter, men det er ikke mulig å kopiere dem over uten å bruke avansert utstyr. Enkelte av de gamle CD-platene kan settes inn i CD-spilleren på en datamaskin slik at du kan legge dem over på MP3.

Kino
Sted som tar 80 kroner eller mer for at du skal få kjøpe dyrt popcorn og enda dyrere brus hvor du ser filmen sammen med mennesker som ikke kan være stille i komplett mørke. Filmene her vises omtrent samtidig som de er tilgjengelig på nett, men litt før de kan kjøpes på DVD.

Fasttelefon
Gammel utgave av telefon som det ikke er mulig å ta med rundt. For å ha en slik telefon må man betale dyrt til Telenor.

Brettspill
Dataspill som foregår i det virkelige liv. Ikke mulig å spille over nett, alle som skal delta må være i samme rom - omtrent som Singstar eller Buzz på Playstation 2.

Butikk
Brukes ofte av eldre mennesker om steder man kan handle hvor man må bevege seg for å kjøpe ting. Må ikke foveksles med netthandel hvor man kan handle i butikk på datamaskinen.

TV-kanal
Entitet som viser fram serier og filmer når de har bestemt at de har lyst, ofte avbrutt av reklame.

Papirpenger
Gammel måte å betale for tjenester og varer på. Kan sammenlignes med hvis minibankkortet ditt var et kontantkort som gikk ut hele tiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.