Hva er best - å være programkunde med alle tjenestene i en bank, eller å selv finne frem i markedet for én og én tjeneste? Finansportalen avdekker svaret i en ny undersøkelse.

- Vi har sjekket ut de beste tilpasningene en gjennomsnittlig bankkunde kan gjøre. Konklusjonen er som vi antok på forhånd, det lønner seg ikke å binde seg til en bank, sier daglig leder i Finansportalen Elisabeth Realfsen til NA24.

Som utgangspunkt for undersøkelsen har Finansportalen valgt følgende eksempel:

En person på 40 år

Årsinntekt på 400.000 kroner

Sparer en tusenlapp i måneden, samlet 12.000 kroner per år

Bolig verdt 1,5 millioner kroner

1,2 millioner kroner i boliglån, med nedbetalingstid på 25 år

Gjennomsnittlig bruksmønster av dagligbanktjenester

Fokus Bank med beste totalpakke
Finansportalens beregninger viser at den aller beste programpakken for kunden er Fokus Banks pakke Fokus 24/7. Med Fokus 24/7 oppnår kunden følgende priser:

3,56 prosent effektiv rente på boliglånet

1,2 prosent effektiv innskuddsrente påbankinnskudd

Kostnad for dagligbanktjenester i ett år: 628 kroner

Klikk her for å se resultatet i Totalbankbarometeret - Finansportalen.

Bedre uten produktpakke
- Velger vår middels-Ola å unngå programtilbudene fullt og helt, og heller velge beste leverandør for én og én tjeneste, uten produktpakker, blir beste tilpasning en helt annen, sier Realfsen.

Undersøkelsen avdekker at kunden bør ha boliglånet sitt hos Landkreditt Bank der den effektive renten på boiliglånet i eksempelet er 3,5 prosent.

Innskuddene bør settes til Nordax Finans til 4,25 prosent rente.

Når det gjelder dagligbanktjenester kan kunden velge mellom fire likeverdige tilbud. Ett års dagligbankbruk i Klæbu Sparebank, Ya Bank, Landkreditt Bank og Bank Norwegian koster kun 548 kroner per år.

- Eksempelpersonen vår sparer en tusenlapp i året på å velge bort den beste produktpakken, og i stedet være kunde i tre banker, noe som ikke overrasker oss, sier Realfsen.

Advarsel mot produktpakker
Forbrukerrådet advarte tidligere i år mot bankenes kundeprogrammer.

- Omfattende kundeprogrammer er de etablerte bankenes knep for å hindre deg i å rømme til billigere banker. programmene gjør det vanskelig å sammenlikne priser, og hemmer også konkurransen, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet. Les hele advarselen til Forbrukerrådet Her.

NB: Det er ikke bare bankene du bør være illojal mot.

Det lønner seg også å være utro mot forsikringsselskapet.

Kunder som truer sitt eksisterende forsikringsselsap med å bytte selskap tjener ofte tusenvis av kroner. Svært ofte tilbyr nemlig forskringsselskapene såkalte redningsrabetter for å holde på eksisterende kunder. Les mer om dette Her.