RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik spionerer kjæresten på deg

Sist oppdatert:
Hvert eneste skritt, hver eneste samtale og alt det du gjør på nett. Slik spionerer kjæresten.

(Side2:) Det er ikke bare - som George Orwell sa - storebror som ser deg, kjæresten din spionerer også på deg. Her avslører vi triksene som han eller hun ikke vil at du skal vite.

Les også: Trygget gir dårligere sexliv
Les også: Unngå fellene etter bruddet
Les også: Slik kommer du over eks-kjæresten

Mobilen
Den mest åpenbare måten å bruke mobilen din for å skaffe seg informasjon er selvfølgelig å lese dine tekstmeldinger. Har du en tekstmelding du ikke vil at andre skal lese, så slett den med en gang. En mobil kan også bli stjålet, så det trenger ikke bare å være kjæresten som er den som får tak i informasjon som han eller hun ikke skal ha.

Mobilen din har også en stor samtalelogg. Den viser alle som har ringt deg og som du har ringt. Denne kan også enkelt tømmes.

Husk også at du kan ha flere utbokser og innbokser, for e-post og/eller mms blant annet. Sender du et bilde som du muligens ikke vil at andre skal se så er det greit om utboksen slettes. Husk også at bilder du lagrer på mobilen fort kan spres på nettet eller andre steder hvis noen stjeler din telefon. Hvis din kjæreste er ute etter bevis kan han eller hun også enkelt bruke bluetooth på mange mobiler for å slette sine egne spor på din telefon.

Når du surfer på nett med mobilen legges det der som på nettet ellers igjen spor som viser hvor du har vært, på de fleste telefoner kan dette også fjernes.

En måte å sikre deg på er å ikke slå av pinkoden og skru telefonen av når du ikke er i nærheten av den, eller lage en kode for å slå på telefonen når den er i hvilemodus (for de mobilene som har den funksjonaliteten). Det er muligens litt mer slitsomt for deg, men du er en del sikrere.

Datamaskinen

Din datamaskin er full av spor etter hva du driver med. For det første lagres dine besøkte nettsider i loggen din, det du har skrevet lagres som automatisk innfylling og informasjonskapslene (cookies) viser hva du har drevet med.

Så hvis du vil at kjæresten din eller andre ikke skal få vite hva du har gjort på nettet så bør du slette filer og slette informasjonskapsler i ny og ne. Loggen din er også grei å tømme i ny og ne.

For å slette filene i Internet Explorer velger du Verktøy i menyen over adressefeltet og alternativer for Internett. Klikk på slett informasjonskapsler (altså cookies), slett filer og slett logg. Ved siden av logg kan du også bestemme hvor lenge sider du har besøkt på skal lagres (dvs. komme automatisk opp når du f.eks. begynner å skrive www.play... etc).

Mail med sensitivt innhold, enten det er kjærlighetsbrev til eksen eller abonnementsinformasjon på et nettsted du ikke vil at kjæresten skal vite om kan slettes - men de er ikke helt fjernet før du har tømt søppelboksen også.

I tillegg - det er lett å glemme at mailene du har sent ligger pent i utboksen din. Det er ikke nok å slette mailen du fikk, men du må ta med deg mailen du sendte som svar også.

Et generelt tips ellers er å ha et passord som bare du kan på maskinen. Din kjæreste har ingenting med å kunne ditt passord. Det er personlig, og hvis det mot formodning en gang skulle bli slutt vil du ikke at eksen logger seg inn på din mail, din maskin eller annet som er ditt (ja, han eller hun vet du bruker det samme passordet over alt).

Internett
Din nettmail og din messenger er informasjonssenter når det gjelder hva du gjør. Hvis du lagrer samtalelogg på din maskin så husk at folk kan lese all kommunikasjonen du gjør på Messenger. Glemmer du å logge deg av så er det også enkelt for en litt sjalu kjæreste å late som om hun er deg og snakke med dine venner.... Logg deg alltid av din epost, messenger eller andre tjenester du har vært innlogget på. Husk også at du ikke bør lagre passordet på en maskin som din kjæreste også bruker, hvis du er redd for hva som kan finnes der. Automatisk innlogging i Messenger kan være dumt hvis han logger seg på og din elsker snakker til deg....

Når det gjelder nettsamfunn er kanskje din verste fiende Facebook. Meldingene dine er private, men når en venninne av deg legger opp bilde av deg fra sist jentetur hvor du sitter noe full på fanget til en kjekkas i Hellas så kan det være vanskelig å forklare seg.

Generelt så er det utrolig viktig å holde innloggingsinformasjon hemmelig.

Dine venninner/venner
Du tror det kanskje ikke, men dine venninner/venner er den beste informasjonskilden for alt hun vil vite om deg. Intrikate spørsmål som - Ja, synes xxxxx (kjærestens navn) at det var gøy på nachspielet? kan virke helt uskyldige for dine venner, men hvis den samme kjæresten har sagt at han ikke var på nachspielet så...

Dine venners kjærester er ofte din kjærestes beste venner. De gir informasjon man sjelden får andre steder. Venner snakker med hverandre, og de snakker igjen med kjæresten. Som en vis mann sa: Den eneste måten å holde på en hemmelighet på er å aldri si den til noen. Noen gang.

Ditt kredittkort
Dine kredittkortregninger, og din bankkonto-utskrift inneholder svært mye informasjon om hva du har foretatt deg. Det er ingen grunn til at du skal spare på disse, så betal dem og kast dem - eller for bankkontoen din - bare kast dem.

Din mor og far
Ikke stol på noen. Spesielt ikke din mor og far etter et par glass vin på en familiefest..... men har du ingenting fra barndommen å skjule (uansett bør du egentlig fortelle det meste hvis du skal ha håp om at forholdet holder seg) så er det heller ingen fare.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere