Slik sprer de radioaktive utslippene seg

Foto: The New York Times (The New York Times)

Den radioaktive forurensningen fra Japan vil spre seg over Stillehavet.

17.03.11 14:48

- Vår vurdering er at spredningen av radioaktiv forurensning fra Fukushima ikke vil få noen helsekonsekvenser utenfor Japan. Det sier Ole Reitan i Statens strålevern til Nettavisen torsdag.

Vurderingen kommer etter at Statens strålevern oppgraderte sin vekting av alvoret i situasjonen i Japan og sier sannsynligheten for et alvorlig utslipp har økt.

Går over Stillehavet
En prognose for spredningen av mulig radioaktiv forurensning fra Japan utarbeidet av FN viser at skyen vil gå over Stillehavet, passere øyrekken Aleutene torsdag før den når sørlige California fredag, melder The New York Times.

Avisen har utarbeidet et interaktivt kart på sin nettside som viser skyens forventede ferd over Stillehavet.

Det understrekes at strålingen i skyen vil bli oppløst underveis og at den i verste fall bare vil få helt ubetydelige helsekonsekvenser i USA, selv om det blir mulig å måle økte strålingsverdier.

Vil kunne måles
Dette er altså en vurdering Statens strålevern slutter seg til.

- Det vil nok etter hvert være mulig å måle økte nivåer av radioaktivitet, kanskje på store deler av den nordlige halvkule, hvis det kommer et stort utslipp. Men vi venter ikke at dette vil gi noen helsemessige konsekvenser utenfor Japan, og det vil ikke ha noe konsekvenser for Norge, sier Reitan til Nettavisen.

Går over havet
Statens strålevern kom torsdag morgen med denne prognosen for spredningen av et eventuelt utslipp fra atomkraftverket i Fukushima:

«Meteorologiske spredningsprognoser viser at et eventuelt utslipp i en periode framover sannsynligvis vil bli transportert over hav fram til i hvert fall søndag kl. 19 norsk tid, med unntak av en tolvtimers periode fra midnatt torsdag og fra lørdag kveld til søndag formiddag norsk tid, der det kan være svake, men varierende vinder i området som kan føre til opphopning av radioaktivitet og senere transport mot vest-nordvest-nord.

Det kan falle små mengder nedbør i deler av perioden.»

Les hele oppdateringen fra Statens strålevern her

Kriseutvalget for atomberedskap sa tirsdag at bortsett fra i de evakuerte sonene rundt kjernekraftverket er det ikke grunn til å anta at man har vært utsatt for helsemessig skadelig stråling til nå.

«Dette innebærer at nordmenn i Japan til nå ikke har vært utsatt for helserisiko på grunn av stråling», het det i vurderingen.

Flere enn 5600 bekreftet omkommet

Japansk politi bekreftet torsdag at 5692 mennesker er omkommet etter megajordskjelvet og tsunamien i Japan. 9506 er savnet. Tallet på savnede omfatter bare de navnene som er registrert hos politiet. Politiet sier det kan være langt flere, melder Kyodo News.

Anbefaler evakuering innenfor 80 kilometer
Torsdag valgte likevel Statens strålevern og følge vurderinger gjort av amerikanske myndigheter og anbefale evakuering innenfor en radius av 80 kilometer fra anlegget. Denne nye sonen er nå innarbeidet i reiserådet fra Utenriksdepartementet.

Ole Reitan i Statens strålevern forteller torsdag at de er i ferd med å opprette en målestasjon i Tokyo.

- Vi vet at det er målt forhøyde nivåer 20 til 60 kilometer unna anlegget. Det har vi fått bekreftet fra Det internasjonale atomenergibyrået. I vårt daglige strålingsmiljø utsettes vi for 0,15mSv per time. I dette området er nivået mellom 1 og 50. Til sammenligning skal norske arbeidstakere som utsettes for radioaktiv stråling ikke over et nivå på 7mSv, forklarer Reitan.

- Kan bare gjøre en innsats i få minutter
Når det gjelder radioaktiviteten målt på selve kraftverksanlegget Fukushima Daiichi er nivåene der svært høye.

- Det som er målt på anlegget er 400.000 ganger over det normale. Det betyr at det er svært vanskelig å arbeide på stedet. Det er snakk om at hver enkelt kan gjøre en innsats på noen få minutter før de må ut igjen og erstattes av noen andre, sier han.

Økt fare for alvorlig utslipp
Torsdag oppjusterte Statens strålevern sin vekting av alvoret i situasjonen og sier sannsynligheten for et alvorlig utslipp fra Fukushima Daiichi-anlegget har økt.

«Situasjonen ved anlegget Fukushima Daiichi er mer alvorlig og fortsatt uavklart», heter det i den siste uttalelsen.

Foto: Google Maps

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.