NEW YORK (Nettavisen): Feilinformasjonen om covid har eksplodert i kjølvannet av den ekstreme omikron-spredningen.

  • «Vanlig springvann tester positivt for covid».
  • «Tilbakevisning av antigen hurtigtester. Hensikten med denne testen er ene og alene å holde antall tilfeller så høye som mulig for å opprettholde frykten og stimulere til enda mer restriksjoner - og selvsagt profitt».
  • «CDC (Den amerikanske smittevernetaten) trekker alle PCR-tester fra markedet».
  • «PCR-tester greier ikke å skille mellom coronaviruset og influensa».


Les også: «Desinformasjonen om ivermectin»: - Jeg er veldig bekymret

Sprer konspirasjonsteorier

Dette er bare noen av de feilaktige påstandene som nå spres på sosiale medier i kjølvannet av omikron-varianten som herjer rundt om i verden, skriver New York Times.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

De tar blant annet for seg en artikkel fra den høyreekstreme nettsiden The Gateway Pundit, som ofte sprer konspirasjonsteorier. 29. desember i fjor publiserte de en sak der det ble hevdet at den amerikanske smittevernetaten CDC har trukket autorisasjonen for alle PCR-testene som skulle påvise covid.

Ifølge New York Times fikk denne ene artikkelen hele 22.000 likes, kommentarer og delinger på Facebook og Twitter.

Les også: Desperat mamma ble avslørt på teststasjon: Sjokket kom da man åpnet bagasjerommet

Et par dager senere publiserte den høyreekstreme nettsiden Rebel News en video på YouTube som het «Tilbakevisning av antigen hurtigtester». Denne videoen skal ha fått over 40.000 visninger og førte også til følgende uttalelser i kommentarfeltet;

- Hensikten med denne testen er ene og alene å holde antall tilfeller så høye som mulig for å opprettholde frykten og stimulere til enda mer restriksjoner - og selvsagt profitt.

Les også: Regjeringen vil bruke 5 milliarder kroner på koronatest-kjøp

Testet positivt med springvann - delt 140.000 ganger

På både TikTok og Instagram er det også blitt publisert flere videoer som har gått viralt, og som viser at at hjemmetester viser positivt resultat når man utsetter dem for springvann eller forskjellige former for juice.

En Tik Tok som viser positivt resultat etter at man heller springvann på den, skal ha blitt delt hele 140.000 ganger.

Les også: Slik ble Trump-damene ansatt: Sammenlignes med Stasi og Gestapo

New York Times viser også til en YouTube-video der en koronatest viser positivt resultat etter at man testet dem med fruktjuice fra kiwi, appelsin og andre bær.

Denne videoen, som ble publisert 23. desember i fjor, skal ha fått hele 102.000 visninger.

En annen video som også ble publisert i desember, og som viste at testen ga et positivt resultat da man brukte Coca Cola på den, fikk nærmere 17.000 visninger.

Disse videoene er med på å spre det falske inntrykket av at slike hjemmetester ikke fungerer, skriver avisen.

New York Times viser til helseeksperter som har bekreftet at visse typer væske, som man har i husholdningen, kan få hjemmetest til å gi et positivt resultat. De presiserer at testene likevel er nøyaktige når man bruker dem slik bruksanvisningen viser.

Lege: - Testene er generelt sett nøyaktige

En av de andre utfordringene i informasjonskrigen som nå pågår, er at det også har vært tilfeller med defekte tester. I fjor trakk det australske selskapet Ellume blant annet to millioner hjemmetester som var ment for det amerikanske markedet.

Les også: Slutt på PCR-tester i Premier League – bytter til hurtigtester

Aviser skriver at US Food and Drug Administration (FDA) aldri har lagt skjul på at det kan være en risiko for falske positive eller negative resultater når man tar hjemmetester, spesielt om man ikke følger instruksjonene.

Les også: USA: Hurtigtester mindre treffsikre mot omikron

- Disse testene er generelt sett nøyaktige når de blir brukt riktig, men i noen tilfeller kan de vise et positivt resultat når de utsettes for andre væsker, sier legen Glenn Patriquin, som har offentliggjort et studie om dette publisert i American Society for Microbiology.

- Når man bruker en væske med et annet kjemisk fundament enn det det var designet for, så kan man oppleve at resultatstrekene blir uforutsigbare, sier Patriquin, som er professor ved Universitetet i Novia Scotia til avisen.

Les også: «Donald Trump ble urinert på av prostituerte i Moskva»: Nå har spion-saken tatt en svært dramatisk vending

«PCR-tester er egentlig en skjult vaksine»

Typisk for feilinformasjonen som nå spres som en følge av oppsvingen av omikron-viruset, er falske påstander om at PCR-testene ikke fungerer, at PCR-tester greier ikke å skille mellom koronaviruset og influensa og at man blander sammen antall tilfeller av influensa og covid, at PCR-tester egentlig er en skjult vaksine, og at hjemmetestene viser forhåndsbestemte resultater, eller ikke er til å stole på fordi forskjellige typer væsker får dem til å vise et positivt resultat.

Les også: Raser mot ny jobb-uniform: - Det er som undertøy

Ifølge Zignal Labs, som overvåker kommentarer og delinger i sosiale medier, ser man en eksplosjon av nettopp denne typen feilinformasjonen rundt PCR-tester og hjemmetester i de tre siste månedene i 2021.

- Dette skiller seg fra den tidligere økningen av feilinformasjonen tidligere i pandemien, ved at feilinformasjonen den gang var mer konsentrert opp mot vaksiner, bruken av masker og alvorlighetsgraden av viruset, skriver avisen.

Les også: Vil innføre svært populært og kontroversielt alkohol-tilbud

Bidrar til vaksineskepsis

Ifølge New York Times gjør all denne feilinformasjonen det vanskeligere å få pandemien under kontroll ved at den undergraver kontrolltiltakene samfunnet benytter seg av, samtidig som det også bidrar til vaksineskepsis.

- Dette er et beleilig tidspunkt å utnytte, sier Kolina Koltai ved Universitetet i Washington til New York Times.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

Hun forsker på konspirasjonsteorier, og sier til avisen at det økte behovet for testing, både ved bruk av PCR-tester og hjemmetester, er et perfekt tidspunkt å benytte seg av for de som sprer feilinformasjon.

Les også: Nakstad innrømmer: - PCR-tester har svært liten verdi om den ikke besvares innen et døgn

Koltai viser til at den falske fortellingen «støtter hele ideen om ikke å stole på smittetallene eller dødstallene».

- Vitenskap er iboende usikker og den endrer seg, og det gjør det å takle feilinformasjon stadig mer utfordrende, sier Koltai.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Feilinformasjon: CDC trekker PCR-tester

New York Times skriver at feilinformasjonen øker til tross for at sosiale medier prøver å slå hardt ned på det. Feilinformasjonen som nå deles, inneholder også falske påstander som er blitt spredt tidligere.

Les også: Desperat mamma ble avslørt på teststasjon: Sjokket kom da man åpnet bagasjerommet

Et av disse tilfellene er en en uttalelse fra Den amerikanske smittevernetaten CDC i jul i fjor, da de opplyste at de hadde kontaktet FDA for å trekke en spesifikk test, på et tidspunkt hvor det var hundrevis av andre covid-tester.

Likevel gikk meldinger om at CDC hadde trukket tilbake alle PCR-testene fordi de er upålitelige, viralt på Facebook.

Les også: - En mann som tar seg fri i seks måneder for et nyfødt barn, er en taper

I innleggene ble det hevdet at CDC mente at PCR-testen ikke kunne skille mellom covid-19 og influensa. Denne påstanden ble også faktasjekket av Faktisk.no, som også viste til en KrF-politiker fra Finnmark var blant dem som sprer påstanden.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Feilinformasjon: «PCR-testene fases ut nå i USA»

The Gateway Pundit, som var en de som spredte den opprinnelige feilaktig påstanden om PCR-tester og influensa i fjor sommer, delte den opprinnelige saken på slutten av året igjen.

Les også: - En mann som tar seg fri i seks måneder for et nyfødt barn, er en taper

Da fikk den ifølge New York Times dobbelt så mange kommentarer, delinger og likes som i juli i fjor, noe som førte til at feilinformasjonen på nytt tok av i sosiale medier.

Nettavisen har også nylig fått mail fra en tipser som viser til det samme innholdet, og som hevder at «PCR-testene fases ut nå i USA da de ikke gjenkjenner forskjellen på covid og influensa-virus».

Faktisk.no har også nylig skrevet at det fortsatt er forvirring rundt tilbake­trekking av PCR-test i USA.

Les også: Faktisk.no: Hvorfor tester frukt, grønt og Cola positivt for korona?

- Søker sitt eget narrativ for å undergrave

John Gregory, som er redaktør hos NewsGuard, som måler troverdighetene til nyhetsnettsteder og som følger feilinformasjonen rundt koronaviruset og vaksinen, sier at feilinformasjonen som nå spres, henger tett sammen med smitteøkningen.

- Bølgen vi nå ser sammenfaller veldig bra med mønsteret på feilinformasjonen som industrien har opplevd gjennom pandemien. Avhengig av hva som til enhver tid er mainstream-historien, så søker de sitt eget narrativ for å undergrave det, sier Gregory til New York Times.

Biden: - Slutt med det!

I USA spres fortsatt mye feilinformasjon om vaksinene og testene, noe som gjør det utfordrende å få vaksinert de 70 millioner amerikanerne som fortsatt ikke er fullvaksinert. All feilinformasjonen som deles, har også fått president Joe Biden til å rase.

- Hør nå her, de uvaksinerte er ansvarlige for sine egne valg. Men disse valgene er blitt fyrt opp av farlig feilinformasjon på kabel-TV og på sosiale medier.

- Dere vet at alle disse selskapene og personlighetene tjener penger på å fremme disse løgnene, og at denne feilinformasjonen kan ta livet at deres egen kunder og deres egen supportere. Det er umoralsk. Nå ber jeg de som sprer disse løgnene og feilinformasjonen om å slutte med det. Slutt med det nå, har president Biden uttalt.