*Nettavisen* Nyheter.

Slik starter du egen bedrift

Drømmer du om å bli rik som Røkke eller Vollvik, eller er drømmen å drive en liten butikk for deg selv? Her får du tips til hvordan drømmen kan bli virkelighet.

13.02.07 16:54

Vil du gi slipp på din månedlige lønnsslipp for din standard åtte til fire jobb, og frigjøre deg fra sjefen som maser på deg hver dag? Vil du løsrive deg fra rutiner, kjedsomhet og lite utfordrende jobber, ja da er kanskje entreprenørskap noe for deg. Det er viktig å være mentalt forberedt på den store prosessen du har tenkt å sette i gang, for det å drive egen bedrift er en egen livsstil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (SIDE2)

Forretningsidé

Først av alt trenger du en forretningsidé som lar seg kommersialisere. Er det noe du vil selge eller noe du vil produsere? Kanskje har du fått en idé etter en personlig erfaring med noe eller har du kanskje en hobby som du kan lage butikk av. Ideen kan være noe du tilfeldigvis har oppdaget eller noe du har forsket på og utviklet gjennom lengre tid. Den unike ideen er ofte vanskelig å få, men å starte en bedrift kan også være å starte noe som finnes fra før.

Hva skal barnet hete?
Finn et godt navn på det nye selskapet ditt. Les igjennom på nettet først hvilke regler som gjelder for navnevalg på den typen selskap du vil starte. Hovedregelen er at det skal være norske bokstaver og mer enn tre tegn.

Et marked for ideen din
Mange glemmer at det de skal selge faktisk skal ut til markedet. Er markedet klar for din idé eller produkt? Du må tidlig tenke igjennom om produktet ditt har god nok funksjonalitet og kvalitet, vil det vare lenge nok og er den prisen du har tenkt deg, rett? Du må altså analysere markedet for å videreutvikle ideen din. Konkurrentene dine er også viktig å tenke på. Hvem er de og hva vil du gjøre for å komme inn i markedet?

Forretningsplan
Nå er det på tide at du skriver en forretningsplan. Mange synes det er tidkrevende og unyttig å sitte og skrive side opp og side ned med noe de allikevel vet og har bestemt seg for i hodet sitt. Velger du å skrive en forretningsplan vil du sannsynligvis få igjen for det senere, for da har du det klarere på papiret hva du vil og det er også lettere å selge ideen din inn til investorer, banker og andre samarbeidspartnere.

Klikk på bildet for å forstørre.

En forretningsplan skal inneholde dine mål og visjoner for selskapet. Det er mange som har «store hårete mål» som Ingerigt Steen Jensen skrev om i sin bok Ona Fyr. Videre er det viktig at det står noe om hvem som skal starte bedriften, altså selskapets nøkkelpersoner. Organisasjonsstruktur er kanskje ikke så viktig hvis du starter et enkeltmannsforetak, men har du tenkt på hvor hovedkontoret skal ligge og hvor kontoret skal være, så få det med. Men velg selskapsform tidlig, for det vil ha betydning for flere andre valg du må ta stilling til senere i prosessen. Skal du ha et aksjeselskap trenger du aksjekapital, mens et enkeltmannsforetak lar seg starte opp veldig rimelig.

Markedsplan
I forretningsplanen er det også viktig at du forteller om det du har funnet ut om markedet du skal inn i. Her kan du få med hvilket segment du har tenkt å starte i, altså til hvem du skal selge dine tjenester eller produkter. Markedsanalyse høres kanskje kjedelig ut, men det er viktig for at du skal være oppmerksom på alle interne og eksterne trusler og muligheter som ligger foran deg.

Markedsføring, salgsstrategi og hvor mye du har tenkt å selge er også noe som bør komme inn i forretningsplanen.

Til sist i dette arbeidsdokumentet ditt skriver du om hvordan du tenker deg at ditt for hold til kunder og leverandører blir og organisering av ansatte. Få med noe om hvilke etiske retningslinjer du vil at selskapet skal følge før du skriver noe om hvordan du ser for deg at fremdriften på arbeidet ditt skal være. Sett deg noen milepæler du har å jobbe mot.

Finansieringsplan
Alt du til nå har skrevet ned er jo for å klargjøre for deg selv hva du egentlig vil og hva du ser for deg for ditt nye selskap. Men viktigst for mange er at forretningsplanen skal gjøre dem attraktive for investorer. Skriv derfor litt om hvordan du ser for deg finansieringen av bedriften og lag et budsjett. Kan du ikke dette, så kontakt noen som kan hjelpe deg, det vil du få igjen for senere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Risikoanalyse

Helt på slutten av planen din utfører du en risikoanalyse. Det er jo viktig å ikke bare tro at alt kommer til å bli rosenrødt, så skriv noe om hva som eventuelt kan feile i oppstartsfasen og hvordan du vil jobbe for at dette ikke skal skje.

Penger, penger, penger
For mange er det bare å starte opp en bedrift, og de eneste utgiftene som trengs er til registreringen i Brønnøysund. Men for andre er det veldig viktig å få inn penger tidlig for i det hele tatt å kunne gå videre med ideen. Det er mange måter å skaffe finansiering på, selv om du kanskje ikke har noen i utgangspunket.

De vanligste måtene for finansiering er en kombinasjon av flere måter. Kanskje har du litt egenkapital selv, hvis ikke må du ut på leting etter gullpengene. Familie og venner står i Norge for finansiering av mang en bedrift. Har du ingen rik onkel i Amerika, må du kanskje kontakte profesjonelle investorer. Søk litt på nettet eller kontakt kommunen der du bor for å høre om de vet om noen som kan hjelpe deg. Banken er selvsagt en god kilde til penger, og da kommer forretningsplanen du har skrevet, godt med. Innovasjon Norge har også mange ordninger som kan gi deg oppstartsmidler. Kontakt dem, så får du kanskje tilskudd som du ikke må gi tilbake igjen. En ren gavepakke fra staten altså.

HER KAN DU SØKE ETTER PENGER: INNOVASJON NORGE

Foretaksregisteret
Registrer selskapet ditt i foretaksregisteret. Ja, det er et skjemavelde selv om ting har blitt forenklet de siste årene, men husk å lese nøye hva det er du skal fylle ut, så slipper du å få søknaden i retur med anmerkninger om hva du har glemt. Det kan være frustrerende å vente ennå flere uker før du kan starte opp.

Fest
Når du endelig har fått registrert et nytt selskap, har fått kapital til å starte opp og er klar til å lansere din nye baby for markedet, ja da er det bare å invitere venner og familie, samt strategiske kontakter som du kommer til å ha kontakt med etter hvert, til en heidundrende fest!

Punktene vi har tatt opp i denne artikkelen er generelle ting som bør gjøres. Listen er selvfølgelig veldig mye lengre i virkeligheten. Men det viktigste at du setter deg inn i det som gjelder for akkurat din bedrift.

Oppfordringe
Er du i tvil om du vil starte opp, er vel oppfordringen at det bare er å komme i gang. Du kommer ingen vei med å tenke deg i hjel. ..og er du kvinne er det bare å hoppe i det, for det er nemlig menn som står for ni av ti konkurser, et tall som står lite i forhold til at menn eier tre av fire bedrifter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.