RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik starter du noe selv

Sist oppdatert:
Skaperne av magasinet «Milk and Money» gir deg sine gründertips. Selv vil de berike Oslo.

(YEYE): Nylig kom et nytt lite magasin ut på gaten i Oslo. Det er annerledes, lite (du kunne putte det i baklomma eller ta det med i vesken), og det rommer en masse spennende kunst, intervjuer, historier og tegninger i sort/hvitt.

Se Milk and Moneys 10 gründertips nederst i artikkelen

«Milk and money» ble realitet fordi de tre vennene Claire E. Dennington (27), Bastian Klunde (24), og Erik-Alexander F. Huslænd (23) en dag bestemte seg for å lage noe selv. For å slutte å prate og fundere, men bare gjøre det.

Hva var tanken?
–At folk som ser det får lyst til å vise tingene sine i det, eller får lyst til å gjøre tilsvarende. Magasinet beriker samfunnet i Oslo, sier Bastian.

Vi er enige. Derfor utfordrer vi Oslo-berikerne til å ta oss med til deres favorittsted i hovedstaden. Til å vise oss en liten del av byen slik de ser den.

NYTT MAGASIN: Milk and Money rommer blant annet kunst, intervjuer, historier og tegninger i sort/hvitt.
NYTT MAGASIN: Milk and Money rommer blant annet kunst, intervjuer, historier og tegninger i sort/hvitt.

Fergen som ga dem verden
Bastian og Erik-Alexander tviler ikke. De vil ta med Yeye på Nesoddbåten. Og mest av alt, gjøre noe de lenge har drømt om, styre båten selv.

-Med en reporter med, får vi kanskje lov? spør de. Vi prøver.

Bastian og Erik-Alexander er fra den lille halvøyen ute i Oslofjorden. Claire derimot er ikke det, men siden hun uansett måtte jobbe i dag, så får guttas ønske råde.

-Nesoddbåten åpnet på en måte verden for meg! Den brakte meg både til Nesodden da vi flyttet hit, og tilbake til Oslo igjen. Vi flyttet hit på den tiden da de fortsatt serverte øl her. Folk ble sittende på frem og tilbake for å ta noen pils, mimrer Bastian.

-Båtturen er en fin måte å våkne på. Nå som jeg bor i byen skjer det på fem minutter, mens jeg før kunne bruke 20 minutter for meg selv her ute på dekket, sier Erik-Alexander.

–Det blir noe helt annet med hurtigbåtene som snart skal komme. - Ja, det er jo egentlig et symbol på hvordan farten i samfunnet vårt blir skrudd opp, sier Bastian.

Hvorfor ville dere lage et blad?
– Et blad er en fin måte å få presentert det du liker, til mange. Mange har mye bra for seg uten å få vist det. Vi fremhever i utgangspunktet bare andre, sier de to.

-Dessuten er det noen ting man bare må ha i hånden. Det er noe annet enn nett, sier Erik-Alexander.

-Gjennom magasinet møter vi en masse bra mennesker. Dette er et fint tidsfordriv, for det er jo ikke akkurat en jobb, sier Bastian.

Ved siden av bladet har de mye annet i hendene. Claire har en Master i industridesign ved AHO, og starter nå sitt eget foretak. Bastian studerer økonomisk historie på Blindern, og er opptatt av alt fra politikk til platespilling, mens Erik-Alexander tar en påbygging på forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø, og går også på Westerdals, på tekstforfatterlinjen.

Ha det gøy
Det viktigste for dem er å ha det gøy mens de holder på. De forklarer at når de nå går på en utstilling, en konsert, eller ser noe de blir inspirert av, så har de noe konkret de kan tilføre denne inspirasjonen. Kanskje man før ville blitt misunnelig på andres prestasjoner, mens de nå har muligheten til å invitere inn til samarbeide.

Navnet lyder litt uskyldig og brutalt på samme tid. Melk, uskyldigheten selv som vi alle er oppvokst med, og penger, som vi realistisk nok ikke kan leve uten.

-Vi satt og kastet ut en masse navn. Vi liker «and» i navnet, så alle forslagene ble blah blah and, sier de.

The world is your playground
Da de tre bestemte seg for å lage magasin, søkte de om økonomisk støtte.

–Gjør litt forarbeid, så vil du se at det finnes en del penger der ute. Vi fikk støtte fra Fri Fond og syns de er geniale, sier Bastian, som mener at mange ikke forstår muligheten.

–Det vi helst vil snakke om, er alle mulighetene! At folk bare bør sette i gang med drømmene sine, fortsetter han. - Man kan pokker få til alt, oppfordrer han.

-Om du ikke spiller fotball kan du gjøre noe annet. Det er alltid noe å gjøre, sier Erik-Alexander. Bastian fortsetter med en haug gode råd: -Få med deg noen! Fordel ansvar! Del ut oppgaver... Så er man i gang. ikke bare tenk og prat, kom i gang! Det er jo bare å prøve.

-Men... -Det er jo ikke alltid man møter noen som vil det man selv vil?!
Gutta har råd for det og: -Jeg tror på det å bare bringe det ut der. Å finne en måte å formidle til verden hva det er du vil gjøre. Be folk ta kontakt. Heng opp en lapp. Kanskje noen biter på. Det kan være om alt fra å arrangere en tur, bygge noe, starte et band, sier Bastian. -Så kommer man i kontakt med en masse fete mennesker man ellers aldri ville møtt.

-Men det er jo ikke alle som tør å risikere å drite seg ut?!
–Ja, det er jo en sjanse man tar. Folk kanskje syns det vi gjør er ræva, sier Erik-Alexander. Selv er de overrasket over hvor bra det har gått. Hvor fint det har vært å jobbe sammen. Og de har erfart hvor deilig det er å ha et mål å jobbe mot.

Muligens forblir de ikke magasingründere for alltid.

-Jeg vil gjerne lage alt fra radioprogram til kortfilmer, og det siste jeg nå tenkte på var å lage barnebok, sier Bastian, som tydeligvis er full av ideer.

Neste ’milk and money’ er på gaten en gang i april. Du finner det i Oslo, blant andre i butikkene Little miss T, Hunting Lodge, Sole Service og Freudian Kicks, og også på blant annet Tegnerforbundet og Tronsmo. Første nummer var gratis, hva det blir for det neste vil tiden vise. Muligens ser det også helt helt annerledes ut.

–Vi har ingen planer om å være konforme, sier Erik-Alexander.

www.milkandmoney.no

10 råd fra Milk and Money; til alle som vil starte noe selv!

1. Finn noe du engasjerer deg for!
2. Se om det finnes noen som vil være med, eller interesserer seg for det samme!
3. Lag en framdriftsplan (når skal prosjektet være ferdig, hvem hva hvor osv).
4. Fordel ansvar.
5. Søk penger i fond, kommunen etc.
6. Jobb hardt, ikke gi opp om det går trått.
7. Prøv igjen om det ikke går første gang. Tenk på hva du kan gjøre bedre.
8. Vær flink til å inkludere folk.
9. Spør om råd, ikke tro du skal klare alt alene. INGEN får til ALT alene!
10. Ha det gøy underveis. Det skal være lystbetont. Husk å feire små ting du får til på veien til målet.

* så er det pån igjen!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Har du tips til hvordan man starter noe selv? Spytt ut!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere