Gå til sidens hovedinnhold

Slik stemmer du i dag

Her er svaret på alt du lurer på om valgdagen.

I dag er det valgdag og stemmedag for alle de som ikke har gjort dette på forhånd. Men hvordan var det dette foregikk igjen, sånn rent praktisk?

Lenger ned i saken får du stemmegivningen trinn for trinn, men først har vi spurt valgforsker Frank Aarebrot om noen siste tips til hva man må huske på før man entrer stemmelokalet:

- Er det noe spesielt man må huske på i dag?

- Det viktigste er å bruke begge stemmesedlene, både den blå og den hvite. Og det er viktig å brette stemmeseddelen riktig vei slik at ingen kan se hva man har stemt.

- Kan man stemme hvor som helst innenfor egen kommune?

- Nei, man bør stemme i det valglokalet man har fått tildelt. Om morgenen er det nok mulig å stemme i et annet valglokale. Men stemmen blir likevel sendt til det stemmelokalet du tilhører, og skjer stemmegivningen for sent, kan du risikere at stemmen ikke blir tatt med. Så det tryggeste er å stemme i det valglokalet man er tildelt.

- Kan man stemme på enkeltpersoner?

- Ja, det gjør man alltid. Den blå stemmeseddelen bruker man til å stemme på et parti, den hvite bruker man til å stemme på det antall personer som tilsvarer representantene i kommunestyret. Hvor mange stemmer du gir disse er avgjørende. Her kan man krysse av foran folk man liker.

- Trenger man å ha med valgkort?

- Nei. Men må ha legitimasjon med bilde.

- Kan man stemme i arbeidstiden?

- Det er opp til den enkelte arbeidsgiver, men jeg tror det gjelder for offentlig ansatte i hvert fall.

Slik avgir du din stemme
På valgdagen kan velgerne bare avgi stemme i den kommunen hvor de er innført i manntallet.

Stemmegivningen foregår på følgende måte:

1. Gå til et stemmeavlukke hvor valghandlingen skal utføres usett og i enerom.

2. Ta stemmeseddelen til det partiet du ønsker å stemme på og gjør eventuelle endringer.

3. Brett sammen stemmeseddelen slik at ingen ser hva du har stemt, og gå til en valgfunksjonær, som påfører stemmeseddelen et stempel.

4. Alle som stemmer skal krysses av i manntallet. Valgfunksjonæren kontrollerer at du er registrert i manntallet og at du ikke er krysset av for å ha stemt allerede. Her er det vanlig å vise legitimasjon.

5. Legg stemmeseddelen i valgurnen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dersom du ikke er manntallsført
Velgere som ikke er manntallsført i vedkommende del av manntallet, kan også avgi stemme, men da skal ikke stemmeseddelen legges i urnen. Etter at stemmeseddelen er blitt stemplet skal velgeren selv legge den i en stemmeseddelkonvolutt og gi denne til en valgfunksjonær.

Dersom du trenger hjelp
Velgere som trenger hjelp til å utføre valghandlingen, kan be stemmestyret om nødvendig hjelp. Velger med alvorlig psykisk eller fysisk funksjonshemning kan selv peke ut en ekstra hjelper blant de personer som er til stede.

Stemmegivning utenfor lokalet
Velgere som ikke er i stand til å bevege seg inn i valglokalet, kan avgi stemme umiddelbart utenfor. To valgfunksjonærer kommer i så fall ut og har med seg nødvendig valgmateriell, inklusive urne.

Opptelling av stemmer
Etter at stemmegivningen er avsluttet skal stemmene telles opp. Valgstyret i kommunen bestemmer hvordan opptellingen skal organiseres og har ansvaret for at opptellingen foregår på forskriftsmessig måte ved valg både til kommunestyre, fylkesting og Stortinget.

Før det endelige valgresultatet foreligger, vil det bli gjort foreløpig opptelling av stemmene slik at et raskt foreløpig resultat kan presenteres.

Kommentarer til denne saken