Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger.

Selv ikke ved banale formaliteter klarer mediene å beholde masken som skal skjule hvor partiske de virkelig er når det gjelder dekningen av amerikansk politikk.

Joe Biden har meldt at han har til hensikt å nominere Pete Buttigieg til samferdselsminister i hans kommende regjering.

Ikke den første - men andre

Buttigieg er en av USAs mest fremtredende åpent homofile politikere, noe Biden og Demokratene selvsagt ønsker å gjøre stas av når han nå muligens blir en del av Bidens regjering.

Det er bare én liten detalj som ødelegger for at dette blir en perfekt PR-seier: Buttigieg blir faktisk ikke den første åpent homofile ministeren i USAs historie.

Les også: Sjokkerende mange mener valget ble stjålet fra Trump

President Trump utnevnte nemlig den åpent homofile Richard Grenell til etterretningsminister i perioden februar–mai 2020 i påvente av å nominere en annen kandidat til å ta over stillingen etter Dan Coats ble avskjediget.

Trump ødelegger moroa

Æsj, Trump ødelegger hele moroa med å nominere en homofil kandidat til regjeringen. Hva skal man gjøre med det da?

Hva om vi bare later som Grenell aldri var minister? Helmaks!

Her kan du lese flere innlegg av George Gooding.

Overalt i norske medier i dag har du lest følgende påstand formidlet via hele Norges nyhetsbyrå, NTB:

[Buttigieg] blir den første åpent homofile ministeren i USA noensinne.

NTB har hentet det fra Associated Press (AP) i USA.

VG, NRK, ABC Nyheter, Dagens Næringsliv, Dagbladet, Aftenposten og Stavanger Aftenblad har alle som en viderepublisert NTBs fiksjon.

Varslet om bommert

Undertegnede varslet i morges NTB, NRK, Aftenposten og VG om bommerten. Ingen av dem har svart eller rettet opp i sakene sine.

Journalistene klarer ikke å la Trump stikke av med seieren i denne fillesaken - de driver heller med omskriving av historien i stedet.

Akkurat det forteller oss en hel del om hvor lite vi kan stole på dem når det gjelder deres dekning av amerikansk politikk generelt. For her er det åpenbart prestisje i å late som Biden gjør noe historisk, fremfor å nøye seg med å formidle hva som faktisk har hendt.

Les også: Trump hermer etter Demokratene med ubeviste påstander om valgjuks

Ballet på seg

Utviklingen i Associated Press sin sak viser oss hvordan de begynner med en relativt objektiv formidling av faktiske forhold, til å utforme det som en pressemelding på vegne av Bidens kommende regjering.

Første versjon fra AP nevner ingenting om at Buttigieg er homofil. Innen en time senere har AP hentet inn et sitat fra en borgerrettighetsgruppe og nevnt at Buttigieg er åpent homofil. I den siste varianten av saken har AP tatt med at han kan bli den første åpent homofile personen som blir godkjent av Senatet til en ministerpost:

Buttigieg would be the first openly gay person confirmed by the Senate to a Cabinet post.

Her fant man en formulering som gjorde at man kunne unngå at det var Trump som utnevnte første åpent homofile minister - Grenell ble nemlig ikke godkjent av Senatet til stillingen, men bare utnevnt på midlertidig basis.

NTB har, som de pleier, fjernet det kjedelige forbeholdet og later som Grenell aldri har vært minister.

Visstnok ingen historisk hendelse

Da Trump utnevnte Grenell til etterretningsminister i februar 2020 latet NTB som om dette ikke var historisk, ved å pakke det inn slik: «Grenell blir første gang Trump utnevner en åpent homofil person til en rolle i regjeringen».

Les også: Trump-ansatt måtte amputere etter koronasmitte - sliter med gigantregning

Biden har ikke engang formelt nominert Buttigieg, men allerede har NTB gitt ham den historiske bragden som de fratok Trump ved å late som det bare var første gang Trump hadde gjort det.

Små usannheter

Tenk at NTB og resten av norske medier kjemper så hardt for å beholde slike små løgner om amerikansk politikk. Det gjør de fordi de regner med at de slipper unna med det, slik de stadig gjør om stort og smått.

Så later de som de er forferdet over «fake news».

NTB nekter stadig å gi republikanere æren for likestillingsmilepæler

Hvis man tror dette er et enkelttilfelle, en uskyldig glipp, så må man dessverre tro om igjen.

Trump: Første kvinnelige CIA-direktør

Da Trump nominerte Gina Haspel til å bli USAs første kvinnelige CIA-direktør i mars 2018 var dette overskriften til NTB: «Tortur-bakgrunn kan skape trøbbel for Trumps valg som ny CIA-sjef».

Artikkelteksten nevnte ikke med ett eneste ord at Haspel kom til å bli første kvinnelige CIA-direktør godkjent av Senatet, dette ble istedet gjemt vekk i en bildetekst.

Les også: Blir latterliggjort av «South Park»-skaper

Trump: Første afroamerikanske leder i forsvaret

Charles Q. Brown Jr. ble første afroamerikaner i historien utnevnt til en lederstilling i USAs forsvar da Trump nominerte ham til å ta over som stabsjef for luftforsvaret i mars 2020. NTB og norske medier har aldri nevnt dette.

Bush: Første afroamerikanske utenriksministere, første kvinnelig sikkerhetsrådgiver

I løpet av Bushs tid som president utnevnte han Colin Powell til USAs første afroamerikanske utenriksminister, og etterfølgeren hans, Condoleezza Rice, var USAs første kvinnelige afroamerikaner i den stillingen. Rice var også USAs første kvinnelige nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Les også: Trump, jeg takker deg

- De gjeveste likestillingsmilepælene er forbeholdt Demokratene

NTB gjorde aldri noe ut av dette, og overskriften i saken som nevnte at Colin Powell skulle nomineres var: «Demokrater: Bush løper allerede fra løftene». Det nærmeste NTB kom til å gi Bush æren for milepælen var da de skrev: «Afrikanskamerikanere er spesielt fornøyd med at Colin Powell blir ny utenriksminister.»

Men hvorfor afroamerikanere skulle være fornøyd med dette, ville ikke NTB fortelle.

Bush var tross alt republikaner; de gjeveste likestillingsmilepælene er forbeholdt Demokratene, uansett om de må stjele dem fra en republikaner.