*Nettavisen* Nyheter.

Slik stopper du hyttetyven

I fjor ble det meldt om nesten 2600 innbrudd i hytter. Slik reduserer du risikoen.

08.03.07 11:07

Det finnes knapt en verre start på en hyttetur: Tyver har rotet rundt i hytta di, rasket med seg det som er av verdi, drukket spriten som sto i skatollet og deretter moret seg med en god, gammeldags berserkgang.

Nesten 2600 meldinger om hytteinnbrudd kom inn til forsikringsselskapene i fjor, ifølge tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon. Erstatningene beløp seg til 53 millioner kroner.

Visst er hytta sårbar. Men det er mange måter å beskytte den på, fra enkle forholdsregler til avansert elektronikk.

Flere hyttesaker finner du i Nettavisens spesialmagasin.

Alarm
For å begynne med det siste: En rekke leverandører kan levere GSM-basert sikringsutstyr. Bevegelsessensorer registrerer om noen er i rommet, og en alarm sendes over GSM-nettet. En akustisk alarm i tillegg vil stresse tyvene, og kanskje få dem til å velge en annen hytte.

For hytter er det imidlertid ett stort problem med et slikt system: Ligger hytta avsides til, kan tyvene ha gjort unna jobben og stukket av lenge før noen greier å stoppe dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

En investering i elektronisk sikring er derfor mest verdt å vurdere for dem som har hytte i et hyttefelt nær et vaktselskap. Hyttevelforeningen i ditt område vil normalt vite om det er tilfellet.

Prisen for slik sikring varierer etter hvor godt du vil sikre hytta, men et par tusen kroner i utstyr og installering samt noen hundre i månedsavgift til vaktselskapet er en pekepinn.

Skjul verdiene
Uansett om du har elektronisk sikring eller ikke, finnes det en rekke andre måter å holde tyvene på en armlengdes avstand på. Her er anbefalingene fra Finansnæringens Hovedorganisasjon, som organiserer forsikringsselskapene:

- Sørg for at alt er lukket og låst.

- Monter ekstra forsikringsgodkjente låser og låsbare vinduer, og vurder ekstra sikring av terrassedører i treverk. Disse er ofte et svakt punkt. Tyver er ofte utålmodige mennesker. Kommer de seg ikke kjapt inn, øker sjansen for at de drar videre.

- Unngå å vise fram verdifulle gjenstander. I tillegg til vanlig låsing bør du trekke for gardinene.

- En låsbar bom på hytteveien gjør jobben vanskeligere for profesjonelle tyver som er ute etter lettomsettelige gjenstander.

- Ikke oppbevar alkohol på hytta. Da kan du friste tyvene til en fest i tillegg, med hærverk som resultat.

- Gå sammen om nabovarsling og eventuelt også organisert vakthold i hyttegrender. Spleis på utgiftene.

- Fotografer gjenstander av verdi, for eksempel antikviteter.

Flere hyttesaker finner du i Nettavisens spesialmagasin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.