*Nettavisen* Nyheter.

Slik stopper du sykkeltyven

Foto: Øyvind Jakobsen

Vi går inn i høysesongen for sykkeltyverier. Slik gjør du jobben vanskelig for tyven.

Når snøen forsvinner, kryper sykkeltyvene fram. Hvert år blir 15.000 sykkeltyverier meldt til politiet, men mørketallene er store.

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min anslår at så mange som 60.000 sykler stjeles i Norge hvert år. Ifølge tall fra Vesta Forsikring erstattet forsikringsbransjen i fjor stjålne sykler for rundt 30 millioner kroner.

Slik låser du
Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min startet i Tromsø på midten av 1990-tallet. Bakgrunnen var en bølge med sykkeltyverier i byen.

Gruppa drev blant annet spaning og tok flere tyver på fersk gjerning. I dag er innsatsen mer rettet mot forsikringsselskaper og politi.

Sveinung Sørbye er leder for aksjonsgruppa. Her er hans råd til dem som er glade i sykkelen sin:

1. Sett fra deg sykkelen på et godt synlig og opplyst sted der mange mennesker ferdes. Ikke gjem den i et mørkt skjul – da får tyven jobbe i fred.

2. Træ låsen gjennom sykkelramma og bakhjulet, og fest den til en stolpe, sykkelstativ e.l.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Øyvind Jakobsen

3. Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet. Hvis du bare har én lås, bør du vurdere å ta av forhjulet. Et ulåst forhjul kan stjeles på 5 sekunder.

4. Registrer sykkelen i Falck sykkelregister. Da får sykkelen et Falck-oblat, og den blir vanskeligere å omsette som tyvegods. Sjansen for gjenfinning øker, og egensandelen reduseres med 1000 til 2000 kroner ved tyveri (avhengig av forsikringsselskap).

5. Bruk sykkellåser som er forsikringsgodkjent (FG-merket). En god lås koster generelt fra 500 kroner og oppover

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Øyvind Jakobsen

6. Ikke la sykkelen stå ute om natten.

7. Ta med deg setet. Tyver vil helst ha komplette sykler, og sykkelen blir ubehagelig å sykle på.

Les også: Dette får du igjen hvis sykkelen blir stjålet

Spesialbolter
- På samme sykkelstativ kan en ofte se sykler som bare er låst fast til forhjulet, og andre som ikke har fastlåst forhjul.

På 20 sekunder kan en tyv da ta forhjulet fra den ene sykkelen og sette det på sykkelen som kun var låst i forhjulet, forteller Sørbye.

Har du flere tips til hvordan du stopper sykkeltyven? Legg inn din kommentar under.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Øyvind Jakobsen

Et annet tips som er verdt å ta med seg, er noe som best kan sammenlignes med låsemutrer til bilhjul. Slike selges i gode sportsbutikker, og de erstatter hurtigkoblingene for hjulene og setet.

Det finnes flere merker, men produsenten Pitlock peker seg ut ved å ha 128 ulike nøkler. Da er risikoen for at tyven skal ha nøkkelen til din lås liten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.