*Nettavisen* Nyheter.

Slik stopper du tyvene

Sikre bagasjen din ordentlig. Det motsatte kan få fatale konsekvenser. Foto: Digital Vision (Getty)

Her er fire tips til hvordan du kan unngå tap, eller i det minste begrense bagasjetyvene.

11.10.10 11:16

Følg oss på FACEBOOK

I fjor passerte 18,1 millioner reisende Oslo Lufthavn Gardermoen alene. Det var hele 59 millioner reisende på norske tog, mens det totale antallet flyturister på verdensbasis steg til 922 millioner i fjor. Enorme tall, som sier noe om potensialet for tyveri av bagasje.

VIS MOBILVETT PÅ REISEN

Økende tyverier

Forsikringsselskapene betaler ut i størrelsesorden 30 millioner kroner i året fordi bagasje forsvinner under transport, blir ødelagt eller deler av den stjålet. I tillegg koster det de samme forsikringsselskapene 50 millioner kroner i forsinket bagasje.
Det er særlig verdifulle gjenstander som smykker, kameraer, PC-er og annet elektronisk utstyr som forsvinner.
– Vær nøye med hva du legger i kofferten, oppfordrer blant annet informasjonsdirektøren i Europeisk Reiseforsikring, Emma Vennesland, som også henstiller de reisende til å vurdere sikrere kofferter.
For én ting er når hele kofferten forsvinner, en annen når noen har brutt låsemekanismen og forsynt seg av det mest verdifulle innholdet. Det er ikke få ganger kofferter har kommet seilende forbi fortvilte passasjerer langs bagasjebåndet, fullstendig ødelagt, med skittent undertøy, pysjamaser og annet kanskje ikke fullt så smigrende innhold tytende ut.
– Dette skjer oftere enn man skulle tro, forklarer Rune Brakalsvålet, daglig leder i veske- og koffertimportøren Sajaco AS.
De importerer blant annet merket Delsey, som har utviklet et sikkerhetssystem kalt Zip Securi Tec, som effektivt skal beskytte mot sabotasje og tyveri.

IKKE KOM TIL KORT- redder reiseforsikringen deg?

Enkle sikkehetstiltak

– En ting er jo å miste verdigjenstander som smykker og kameraer. Noe helt annet og mer alvorlig er hvis sensitive dokumenter kommer på avveie, eller du uvitende smugler ulovlige gjenstander, sier Brakalsvålet.
Ifølge ham kan de fleste kofferter og bagger enkelt og på sekunder åpnes med en kulepenn, selv når glidelåsen er sikret med hengelås. Glidelåser av typen Zip Securi Tech er derimot mer motstandsdyktig, og konstruert med to lag slik at den er vanskelig å bryte opp. Den kan i tillegg låses i enden med både nøkkel og tallkombinasjon.
Norsk ærlighetskultur er annerledes enn i utlandet, hvor bagasjetyverier i ankomsthaller er utbredt. På store chartersteder som Gran Canaria er det ikke uvanlig at tyver følger med når norske charterfly lander, og systematisk stjeler fra folk etter å ha sneket seg inn i ankomsthaller, charterbusser, innsjekk og i hotellresepsjoner.
Det gjelder med andre ord å være på vakt. På Phoenix flyplass i USA ble for eksempel en mann og en kvinne til slutt arrestert etter at de hadde forsynt seg av mer enn tusen kofferter og bager fra bagasjebåndet.
Sannsynligheten for at slikt vil skje igjen er stor. Sikkerhetstiltak og vakthold koster. Det er derfor lite trolig at flyplassene kommer til å skjerpe vaktholdet av bagasjen din i fremtiden. Gode personlige rutiner kan derfor bli avgjørende om ferien blir så hyggelig som du hadde håpet.

TI TIPS TIL BILFERIEN

HTML EMBED

4 gode bagasjetips

1. PASS PÅ: Hold vakt ved båndet. Vent med taxfree-handelen til etter at du har hentet bagasjen din. Allier deg eventuelt med noen som kjenner kofferten.
2. IØYNEFALLENDE: Det kan være lurt å ha en koffert som skiller seg ut i mengden. Det gjør den også lettere å spore hvis den blir borte under transport, og enklere å få øye på på bagasjebåndet.
3. GOD SIKRING: Gode låser er viktig, samt solide glidelåser og andre lukkemekanismer.
4. SIKRE VERDIGJENSTANDER: Unngå å oppbevare store verdier i innsjekket bagasje. Ta smykker, kameraer og andre verdigjenstander med deg i håndbagasjen. Erstatningen på innsjekket bagasje er i regelen begrenset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.