*Nettavisen* Nyheter.

Slik stumper du røyken

Mange vil slutte etter nyttår, men få lykkes. Få ekspertenes beste tips her.

27.12.06 15:17

(SIDE2): Sytti prosent av norske røykere ønsker å slutte, men de færreste lykkes når de prøver.

Vanskelig å slutte
Hele åtte av ti dagligrøykere oppgir at de har forsøkt å slutte en eller flere ganger uten å lykkes og cirka en av fire norske røykere har hatt som nyttårsforsett at de skal stumpe røyken uten å få det til.

Det kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Opinion for legemiddelselskapet Pfizer.

- Du trenger hjelp
- Den største feilen folk gjør, er at de forsøker å slutte på egenhånd. Nikotinavhengighet er en av de sterkeste former for avhengighet vi kjenner, og bare tre til fem prosent lykkes dersom de forsøker å bli røykfrie uten riktig bruk av hjelpemidler, forteller dr. Jørn Ossum Gronert, spesialist i allmennmedisin i en pressemelding.

Her er ekspertenes anbefalinger:

Professor Serena Tonstad, overlege ved Ullevål sykehus
- Snakk med din fastlege om å utarbeide en plan sammen. Den mest effektive måten å slutte for en som er nikotinavhengig er å kombinere en bestemt sluttedag med start av medisinen Champix en uke før sluttedagen, og deretter oppfølging hos legen. Også nikotinerstatning og andre hjelpemidler kan være effektive ved røykeslutt.

Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen
- Finn din individuelle måte å slutte på. Kombiner bruk av effektive hjelpemidler og støtte av personer som kan dette, Kreftforeningen har kurs med kyndige veiledere for deg som vil slutte.

Dr Jørn Ossum Gronert, spesialist i allmennmedisin
- Sett en sluttedato et par uker fram i tid og forbered deg grundig, helst i samråd med fastlege eller annen kyndig person. Bruk av medisiner og god oppfølging øker sjansen for suksess betydelig.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag