Gå til sidens hovedinnhold

Slik styrker du immunforsvaret

Hvitløk er ikke bare er en god smakstilsetning i maten, men den beskytter også mot hjerte- og karsykdommer. Les om supermaten her.

Hvitløken er bevist blodfettnedsenkende og den har antioksidative og blodsirkulatoriake effekter. Den aromatiske urten beskytter også mot diverse bakterie-, sopp- og virusinfeksjoner og bidrar til forebyggelsen av kreft. Dessuten smaker den utrolig godt!

Hvitløk mot hjerte- og karsykdommer
Det viser seg at hvitløk ikke bare er en god smakstilsetning i maten, men også beskytter mot hjerte- og karsykdommer. Ny forskning viser at hvitløksekstrakt gjør blodet mer lettflytende og fremmer karenes utvidelse- uten at du får stinkenede ånde.

Vanligste dødsårsaken
Hvitløken har blitt brukt som urtemedisin i over 400 år. Fra uminnelig tid har den blitt ansett for å styrke helsen på en rekke ulike måter. I siste delen av 1900-tallet har bruken av hvitløk fokusert på immunforsvar og behandling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer.

Hjerte- og karsykdommer er den vanligst dødsårsaken i den vestlige verden. Nærmere halvparten av befolkningen risikerer å dø av en eller annen form av disse sykdommene. Årsaken er som regel avleiringer av såkalt plakk i blodkarene - som vi først og fremst kjenner til som åreforkalkning. Nyere forskning viser at hvitløksekstrakt motvirker høyt blodtrykk og at blodplatene klumper seg sammen. Det øker også gjennomstrømningen i blodårene som forhindrer åreforkalkning.

Unike målingsverktøy
På University of California at Los Angeles, UCLA, har forskere målt mengden av avleiringer i blodkarene. En mindre gruppe pasienter ble testet der alle tok blodfettsenkende kolesterolsenkende medisiner for sitt høye kolesterol. Den ene halvparten fikk dessuten hvitløksekstraktet AGE (aged garlic extract). Den andre fikk virkningsløse sukkerpiller, placebo.

Studien viste en betydelig lavere plakkdannelse i arteriene for den gruppen som hadde fått hvitløksekstraktet AGE. I løpet av et par timer kunne man med varmekamera se sirkulatoriske effekter i blodet. Blodet ble mer lettflytende og karene mer elastiske. Testgruppen som fikk hvitløksekstraktet viste dessuten en tendens til lavere LDL (det "dårlige" kolesterolet) og et høyere nivå av HDL (det "gode" kolesterolet).

Supermat for immunsystemet!

Hvitløkens immunstyrkende effekter:
Bakteriehemmende
Antikoagulerende
Katarrdempende
Antioksydant
Antiseptisk
Avgiftende
Blodsukkerregulerende
Slimdrivende
Blodtrykkdempende
Kolesterolsenkende
Luftdrivende
Uttørkende

Hvitløkens tre kjente funksjoner:
1.
Hvitløken er bevist blodfettnedsenkende.
2. Hvitløken har antioksidative egenskaper.
3. Hvitløken har blodsirkulatoriake effekter.

Immunstyrkende egenskaper
Hvitløk (Allium sativum) er i dag en av verdens mest populære urter, og blir dyrket og brukt over hele verden både som mat og medisin. Hvitløken vokser best der somrene er varme og tørre, og den er i seg selv en varmende og uttørrende urt. Den er også en av de mest effektive naturlige mikrobehemmende midler vi kjenner, ved at den stimulerer produksjonen av hvite blodlegemer og slår til mot en lang rekke bakterier, sopp, parasitter og virus. Til tross for utviklingen av moderne antibiotika og vår tids avanserte forståelse av mikrobiologien, regnes fortsatt hvitløken av mange helsearbeidere som det fremste midlet i behandlingen av infeksjonssykdommer.

Hvitløk tar knekken på mange mage- og tarminfeksjoner og skadedyrangrep som dysenteri, tyfus, trådorm og bendelorm. Den er også utmerket ved luftveisproblemer som bronkitt, katarr, influensa og kikhoste da den innehilder en flyktig olje som primært utskilles gjennom lungene. Denne oljen er også virksom mot tuberkulose og spiller en rolle i behandlingen av astma.

Hvitløk bekjemper soppinfeksjoner som gjærinfeksjoner, fotsopp og ringorm, og den er standard ingrediens i dietter mot candida fordi den fremmer veksten av nyttige bakterier og stanser de sykdomsfremkallende. Som beskrevet over er behandlingen av hjerte- og karsykdom en av de mer moderne bruksområdene for hvitløk. Den virker på sirkulasjonssystemet ved å redusere kolesterolet, og den minsker blodets tendens til å levre seg. Når hvitløk inntas over lengre tid, vil blodtrykket synke markant, og den forebygger dessuten dannelsen av fettavleiringer på arterieveggene. Som den nyere forskningen viser viser det seg at hvitløk reduserer tendensen til åreforkalkning, som kommer med alderen. Slike forandringer fremskyndes av røyking og et typisk vestlig kosthold med mye mettet fett og sukker.

Allicin er en av de aktive ingrediensene som gjør at hvitløk har evnen til å undertrykke dannelsen av kreftceller og fremme immunsystemets evne til å hemme spredningen av ondartede svulster. Dette samsvarer med epidemiologiske oppdagelser av at kreft er mindre vanlig i områder med høyt konsum av hvitløk.

Anbefalte hvitløkssorter:

Godt å vite om hvitløken:
Store mengder hvitløk kan gi halsbrann, særlig under svangerskap.
Hvitløk bør spises sammen med kruspesrille for å unngå hvitløksånde.
Fersk hvitløk kan, om det kommer i kontakt med hud eller slimhinner, gi lokal irritasjon og sårdannelse.
Store doser hvitløk kan forsterke virkningen av antikoagulerende og blodtrykkssenkende medisiner.

1. Fersk hvitløk
2. Gjærhvitløk - finnes i Norge som varemerket Kyolic og er luktfri.
3. Frysetørket hvitløk.
4. Hvitløk som olje har tvilrådig effekt.

Kilde: Aftonbladet Helse; Mat for immunforvaret, Kirsten Hartvig, Gyldendal Fakta; Vitaminalfabetet, Dr. Christina Scott-Moncrieff, Hilt & Hansteen.

Relaterte linker fra Klikk.no:
Blåbær mot diarè og kreft
Yoghurt styrker immunforsvaret
Jordbær - naturens C-vitamin bombe!
Vitamintilskudd er ikke nok
Spis grønnsaker, unngå benskjørhet

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker