Tirsdag roste USAs president Gro Harlem Brundtland for sin innsats som WHO-sjef under sars-utbruddet i 2003.

Trump mener Verdens helseorganisasjon (WHO) i sin kamp mot koronaviruset burde ha gjort som Gro Harlem Brundtland da hun ledet WHO fra 1998 til 2003.

- Gro nølte ikke

– Mange liv kunne vært spart om du hadde fulgt doktor Brundtlands eksempel, skriver presidenten i et brev til WHO-sjef Tedros Ghebreyesus.

– Hun nølte heler ikke med å kritisere Kina for å sette den globale folkehelsen i fare ved å prøve å dekke over utbruddet gjennom deres vanlige lærebok med å pågripe varslere og sensurere mediene, skriver Trump.

Trump mener WHO er en marionett for Kina. Han legger store deler av ansvaret for det han mener er WHOs feilsteg, på Ghebreyesus selv.

- Å angripe WHO er det siste vi trenger

Nettavisen spurte Brundtland om en kommentar til rosen.

- Flere norske medier har i dag tatt kontakt i forbindelse med brevet fra USAs president til WHOs generaldirektør, skriver hennes PR-rådgiver Jon Mørland i en pressemelding.

Ifølge Mørland vil Gro Harlem Brundtland gjenta sin kommentar fra 15. april da USA varslet sin midlertidige frys av amerikanske overføringer til WHO:

- Det siste vi trenger nå er å angripe WHO. Dette betyr at man svekker vår helt sentrale felles globale institusjon. WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående coronakrisen, sier hun.

Les også: Carl I. Hagen vil til Spania til tross for korona-pandemien: - Akter ikke å følge Ernas råd

- WHO gjør alle bedre forberedt

- WHO er også sentral når det gjelder å forebygge nye kriser som denne, og gjøre oss alle bedre forberedt til å takle de utfordringer som en globalisert verden stiller oss overfor, legger den tidligere WHO-sjefen til.

Brundtland sier også at hun støtter resolusjonsforslaget vedrørende Covid19 som det skal voteres over senere i dag på WHOs helseforsamling.