RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik svarer politiet på kritikken

Konstituert politimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen, kommenterer granskingsrapport om arbeidsgivers behandling av varsleren i Monika-saken.
Konstituert politimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen, kommenterer granskingsrapport om arbeidsgivers behandling av varsleren i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Konstituert politimester John Reidar Nilsen beklaget overfor Monikas mor.

Bergensavisen: Torsdag offentliggjorde Fougner-utvalget granskingen av hordalandspolitiet. Rapporten slakter politiledelsen håndtering av Robin Schaefers varsling.

Konstituert politimester John Reidar Nilsen orienterte pressen torsdag ettermiddag.

Vil ha inn Spesialenheten

Han starter med å si at han har bedt Spesialenheten for politisaker om å etterforske saken.

– Med det mener jeg vår håndtering av Robin Schaefer som varsler i lys av Arbeidsmiljøloven, sier Nilsen.

Hordaland politidistrikt fikk tidligere i år en bot på 100. 000 kroner for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med etterforkingen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8). Ingen enkeltpersoner ble straffet.

Beklaget

– Monika-saken har vært svært vanskelig for mange. Jeg benytter anledningen til å gi min dypeste beklagelse, spesielt til Monikas mor, sier Nilsen.

Han sier han ikke er overrasket over kritikken som kommer frem i saken.

– Det er menneskelig å feile. Det må også i Hordaland politidistrikt være rom for å feile. Det må være rom for å gi kritikk og konstruktive tilbakemeldinger. På den måten vil vi kunne lære av våre feil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Konstituert politimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen, er ikke overrasket over kritikken som kommer frem i saken.

Han innrømmer at politidistriktet har feilet på flere områder bådde når det gjelder denne konkrete varslingsaken, men også når det gjelder helse, miljø og sikkerhet.

Vil se fremover

– Vi skal ha en sunn politikultur, der det er lov til å komme med kritiske ytringer, sier Nilsen til BA.

Han sier politiet nå må se fremover.

– Som politi er vi avhengig av publikums tillitt. Vi må nå fremover og gjennom det daglige arbeidet vise at vi er tilliten verdig.

– Dypt tragisk sak

Kjetil Rekdal, leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland betegner saken som dypt tragisk.

– Det handler om at åtte år gammel jente som mest trolig har blitt drept, og Robin Schaefer som har forøkt å varsle om dette. Det har vært en lang kamp for å frem hva som faktisk har skjedd, sier Rekdal til BA.

(Saken fortsetter under bildet)

Kjetil Rekdal, leder for Politiets Fellesforbund i Hordaland.

– Når det gjelder kompetansenivået på varsling tror jeg det er generelt lavt i samfunnet. Det er behov for en uavhengig gruppe som kan vurdere saker som kommer inn. I tillegg trenger vi et klageorgan, varslerombud på lik linje med likestillings- og diskrimineringsombudet slik at saker kan klages videre på et overordnet nivå ved uenighet, sier Rekdal.

– Er dere overrasket over det som kommer frem i rapporten?

– Nei. Vi er glad for at vi har fått en ekstern aktør som sier at det Robin har gjort har vært nyttig. Han blir vel også brukt som et eksempel på hvordan en varsler skal gå frem, sier Rekdal.

Fakta: Fakta om Monika-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Drapsetterforskning ble satt i gang da åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011.

* Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

* Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen. Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

* 21. oktober i fjor ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han nekter skyld.

* 9. februar 2015 kom en rapport fra en arbeidsgruppe utnevnt av Riksadvokaten. Konklusjonen er at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

* 13. februar ga politimannen og varsleren Robin Schaefer ut en bok der han er svært kritisk til ledelsens håndtering av saken.

* Spesialenheten for politisaker ila 25. februar Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i Monika-saken. Ingen enkeltpersoner straffes.

* 17. mars klagde Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, Spesialenhetens avgjørelse inn for Riksadvokaten.

* 26. mai avviste Politidirektoratet morens krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

* 25. juni kom en uavhengig rapport som konkluderer med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med ulovlig gjengjeldelse og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen.

- Bekrefter at varslingen var riktig

Stig Nilsen, bistandsadvokat til Monika Sviglinskajas mor, er glad over konklusjonen om at det var riktig av Robin Schaefer å varsle om etterforskningen av åtteåringens død.

Kristina Sviglinskaja slo seg aldri til ro med etterforskningsresultatet som sa at den åtte år gamle datteren skulle ha begått selvmord i boligen på Sund i Hordaland for snart fire år siden. Bistandsadvokaten var den som fikk kontakt med varsler Robin Schaefer etter at politietterforskeren møtte døve ører på sin egen arbeidsplass.

Torsdag var advokaten glad over den uavhengige rapporten hvor advokatfirmaet Wiersholm slår fast at Schaefer gjorde alt rett.

– Konklusjonen i rapporten er tydelig på at Robin Schaefer har varslet forsvarlig. Ut fra den kontakten vi hadde i saken deler jeg denne oppfatningen, sier Stig Nilsen i en uttalelse til NTB.

– Etter min oppfatning bekrefter rapporten at Schaefer har opptrådt korrekt ved sin varsling både internt og til meg, sier advokaten.

– Svært grundig

Nilsen har ikke hatt anledning til å lese rapporten i sin helhet ennå, men ut fra det han har lest mener han den fremstår som svært grundig.

– Konklusjonen i rapporten er tydelig på at Robin Schaefer har varslet forsvarlig. Ut fra den kontakten vi hadde i saken deler jeg denne oppfatningen. Etter min oppfatning bekrefter rapporten at Schaefer har opptrådt helt korrekt ved sin varsling både internt og til meg, sier Nilsen.

- Rapporten er knusende

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier at tilliten til enkeltpersoner i Hordaland politidistrikt er tynnslitt.

– Rapporten er knusende mot måten Hordaland politidistrikt har håndtert denne saken, sier Bolstad om rapporten om politidistriktets håndtering av varsleren Robin Schaefer i Monika-saken.

– Den viser at de har brutt arbeidsmiljøloven og at de systematisk ikke har tatt Robin Schaefer på alvor når han har kommet med funnene han har gjort. Det viser at prestisje har gått foran samfunnsoppdraget, sier fagforeningslederen.

I motsetning til leder Curt A. Lier i Juristforbundet, er ikke Bolstad kritisk til at rapporten ser på enkeltpersoners ansvar.

– Man har vært inne og vurdert de som faktisk var på vakt da det skjedde, og det finner vi naturlig, sier han.

Bolstad sier han ikke utelukker at Spesialenhetens etterforskning vil føre til straffereaksjoner mot enkeltansatte.

– Synes du det i så fall vil være riktig?

– Jeg tenker at noens tillit er tynnslitt etter det vi nå har hørt, og det gjelder flere personer, sier Bolstad til NTB.

Han er også klar på at det vil bli svært dårlig mottatt i Hordaland politidistrikt dersom Geir Gudmundsen får komme tilbake i jobben som politimester.

Les flere saker fra BA her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere