NEW YORK (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg var natt til mandag norsk tid i et pressemøte i New York. Dette i forbindelse med at hun skal delta på FNs hovedforsamling.

Se Nettavisen intervju med Erna Solberg her:

På spørsmål fra Nettavisen lar Erna Solberg det tydelig skinne gjennom at hun er svært fornøyd med at USAs president nå heter Joe Biden, og ikke Donald Trump, slik tilfellet var da statsminister Solberg sist besøk USA i 2019.

Les også: Melania skal ha fått nok: – Det er over, og det er det

– Jeg synes at han er en bedre president fordi han skjønner at ikke noe land i verden blir bedre med å gå alenegang. Vi må løse de store felles globale utfordringene sammen, sier statsministeren.

Les også: Verdenslederne spisser ørene når Biden taler i FN

Solberg: – Den største endringen

Hva som er den største endringen med Biden i Det hvite hus, forklarer hun slik.

– Den største endringen er at de har meldt USA tilbake i den multilaterale verden. De ser på både FN og andre multilaterale organisasjoner som viktige for å oppnå globale felles løsninger. De er rett og slett opptatt av globale felles løsninger.

Les også: FNs generalsekretær: Verden er på vei mot 2,7 graders oppvarming

Hun gir også følgende spark til tidligere president Donald Trump:

– Det var en litt misforstått tro på at det er i et lands egeninteresse å ikke bry seg om hele det globale fellessamfunnet. Men det er det ikke, heller ikke i et så stort land som USA. Fordi de kommer til å få alle de problemene som oppstår rett inn i sitt land, hvis ikke de klarer å løse det i fellesskap.

Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: – Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle

– Det er ikke bare Europa som har migrasjonsutfordringer, det er ikke bare der det er klimautfordringer, legger hun til.

Hun poengterer at den store forskjellen er at man har fått en administrasjon som har meldt seg inn i verden igjen, og som vil være med å løse ting i fellesskap.

– Det merker vi ved at de konsulterer mer, de tar opp saker på en annen måte. Og at de selvfølgelig har meldt seg inn i Parisavtalen igjen – og at de vil jobbe i forhold til menneskerettigheter, og menneskerettighetsspørsmål, sier Solberg.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: – Gud hjelpe oss

– Akkurat det siste, setter jeg veldig stor pris på, fordi det som skjedde da Donald Trump var president, var på en måte at USA forsvant helt bort fra menneskerettighetsagendaen.

Hun forteller at relativt mange av de landene som muligens kunne holdes litt i sjakk før med internasjonalt påtrykk, de fikk ikke dette påtrykket fra det største landet. I den forbindelse oppstår det en utfordring ved at det blir litt større handlingsrom for dem.

Statsministeren utdyper:

– Også overfor egen minoriteter, om det er seksuelle minoriteter, om det er kvinner eller om det er etniske minoriteter i sine egne land – fordi man ikke opplever at man får det presset internasjonalt som man bare for ti år siden ville fått, sier Solberg til Nettavisen.

Se statsminister Erna Solberg svare å spørsmål fra Nettavisen her:

Skal på virtuelt møte med Joe Biden

Statsministeren har et omfattende program de tre dagene hun skal være i New York, før hun fly tilbake igjen til Norge på onsdag.

Les mer om høynivåuken i FN her.

Hun skal blant annet delta på FN generalsekretærens klimatoppmøte, som er forberedelse til COP26, og blant annet et «Women in Conflict»-arrangement.

Les også: FNs generalsekretær: Verden er på vei mot 2,7 graders oppvarming

Sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide, deltar Solberg også i åpningen av generaldebatten under årets generalforsamling som finner sted på tirsdag. I tillegg skal Erna Solberg også delta på «White House Global COVID-19 Summit: Ending the pandemic and Building Back Better», som er et virtuelt møte som er lukket for mediene, der blant annet president Joe Biden deltar.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil også befinne seg i New York fra mandag til onsdag.

Eksklusiv klubb med tidligere statsministere

På spørsmål fra Nettavisen om Erna Solberg har planer om å prøve å skaffe seg en toppjobb i utlandet når hun er ferdig med norsk politikk, slik også de tidligere statsministrene Jens Stoltenberg, Thorbjørn Jagland og Gro Harlem Brundtland har gjort det – og således bli medlem av den eksklusive klubben, svarer statsministeren negativt.

– Jeg har ikke fått noen konkrete jobbtilbud fra utlandet etter valget, og jeg er heller ikke så opptatt av det. Jeg er opptatt av å kunne drive med politikk i Norge. Det er Norges bidrag i verden som har vært min interesse også internasjonalt, sier Solberg til Nettavisen.

– Så du har ingen planer om å komme inn i den eksklusive klubben av tidligere norske statsministeren med toppjobb i utlandet?

– Nei det har jeg ingen planer om, jeg har planer om å være i norsk politikk, sier statsministeren til Nettavisen.

Når kan nordmenn reise til USA?

Nettavisen spurte også både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide om nordmenn kunne ha forhåpninger om å få reise til USA de neste månedene. Men her var begge svært tydelige på at usikkerheten fremdeles er svært stor på grunn av pandemien.

Les mer om høynivåuken i FN her.

– Det er helt umulig å si, det er helt avhengig av hva amerikaneren bestemmer seg for. Alle land opplever akkurat det samme med amerikanerne nå, nemlig at det er veldig, veldig strengt. Og slik vi ser det nå, finnes det ikke noen umiddelbare utsikter til at de skal lette på dette nå, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Nettavisen.

Økonomen Edward Alden skrev i Foreign Policy i forrige uke, at restriksjonene inn til USA kan vedvare til langt inn i 2022.

Mandag kom derimot nyheten om at Biden-administrasjonen vil åpne for at vaksinerte kan reise til USA fra EU og Storbritannia fra og med november, melder Financial Times. Det vil i så fall være en stor diplomatisk seier for Brussel og London, skriver NTB. Borgere fra Europa, inkludert Norge, har vært nektet innreise til USA.