RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik svindler de deg

Paul Wilson, Jessica-Jane Clement og Alexis Conran i «Svindlerskolen» på Discovery.
Paul Wilson, Jessica-Jane Clement og Alexis Conran i «Svindlerskolen» på Discovery. (Discovery Channel)
Sist oppdatert:
Side2 har snakket med mestersvindler Paul Wilson. Her avslører han hvordan profesjonelle svindlere tenker når de skal lure deg.

(SIDE2:) De fleste mennesker vil vel slå seg stolt på brystet å hevde at de hadde gjennomskuet det hvis noen hadde forsøkt å svindle dem, men ifølge mestersvindler Paul Wilson, handler det bare om å finne ut hva folk ønsker seg mest.

Mer fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå

- Alle er mottakelig for bedrageri, det vedder jeg penger på, sier «Svindlerskolens» Paul Wilson når Side2 spør han om hvem som er mest mottakelig for å bli svindlet.

Hva vil folk ha?
- Se deg rundt og skriv en liste over de ti tingene flest folk bruker penger på. Eiendom? Online dating? Dyr elektronikk? Svindlere følger med på disse trendene og bruker dem som agn for å lure folk med på alle slags bedragerier, forteller Wilson som selv har vært en del i Skandinavia.

- Jeg har lagt merke til at både nordmenn og turister går rundt med vesker med mange glidelåser og åpninger som er fullpakket med dyre saker. Ved å bære så mange verdisaker i samme veske, er det lett for en tyv og forsyne seg, sier han til Side2, men legger til at han ikke tror skandinaver er spesielt lettlurte av seg.

- Jeg tror alle her i verden er lettlurte til en viss grad, og tror det eller ei, det finnes en svindel der ute for enhver av oss. Folk som tror de aldri vil falle for et svindelopplegg tar sørgelig feil.

EKSEMPEL: Se video av annonsesvindel
(artikkelen fortsetter nedenfor)

Paul Wilson er en anerkjent ekspert på svindel og lureri, og er en av programlederne i «Svindlerskolen» som nå begynner med sin tredje sesong på Discovery. Han har en bakgrunn som tryllekunstner og illusjonist og har jobbet mye som konsulent for kasinoer når det gjelder juksing og fusk.

De siste par årene har han konsentrert seg om BBC-serien «Svindlerskolen», eller «The Real Hustle» som det heter på originalspråket. Sammen med Alexis Conran, en ekspert på å få folks tillit, og tidligere glamourmodell Jessica-Jane Clement, som bruker sitt fordelaktige utseende til å lure penger fra folk, demonstrerer de hvordan forskjellige typer svindel fungerer.

- Vi er ikke redde for at vi i stedet for å utdanne publikum, utdanner svindlerne, selv om det er noe man åpenbart må tenke på. Selv tror jeg at enhver som prøver seg på et triks som nettopp har blitt avslørt til millioner av folk, ber om å bli arrestert, ler han.

EKSEMPEL: Se video av billeiesvindel
(artikkelen fortsetter under videoen)

- Folk faller for svindelopplegg fordi de blir lovet noe de har lyst på, og de ser ikke fellen før det er for sent. «The Real Hustle» tar for seg disse svindelmetodene, og ser på hvordan de fungerer både fra svindlerens synspunkt og fra ofrenes. Så samtidig som seerne blir underholdt lærer de også noe, og det er større sjanse for at de avslører svindelen hvis noen skulle prøve seg.

Gjengen i «Svindlerskolen» har gjennomført over 250 forskjellige svindleropplegg i løpet av seriens seks sesonger, og de har møtt et utall virkelige svindlere. Wilson beskriver en suksessfull svindler som en med sjarm, intelligens og kreativitet, og at de alle har en ting til felles.

- Av alle svindlerne jeg har møtt, er det ikke en eneste som har hatt selv et minimum av moral. De har ikke den minste skyldfølelse for hva de har gjort, og vil si hva som helst for å gjennomføre et svindelprosjekt, sier han og forteller at for programledernes del er det å lyve folk rett opp i ansiktet etter at du har vunnet tilliten deres, det som er det vanskeligste med jobben.

- Jeg kan heldigvis love at selv om jeg har lært å tenke som en svindler, så har jeg ingen ønske om få det som karriere.

EKSEMPEL: Se eksempel på jakkesvindelen
(artikkelen fortsetter nedenfor)

«Svindlerskolen» er en dokumentarvri på dramaserien «Svindlere» som I Norge har gått på TV 2, og har tidligere i år samarbeidet med britiske myndigheter om å øke folks bevissthet for diverse svindelopplegg. De har opprettet såkalte «Scamnesty»-bokser på lokale bibliotek, der folk kan levere typiske svindelforsøk de får i posten eller på mail.

- Kunnskap er nøkkelen til å beskytte seg selv mot svindel, men tro ikke at du aldri vil falle for et svindelforsøk. Det har skjedd med meg, og jeg tror nok det har skjedd med de aller fleste, uansett om vi er klar over det eller ikke. Mitt råd er å følge med på «Svindlerskolen», få følelsen for hvordan svindlere tenker og alltid husk på den gylne regel: «Hvis det virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det»

Se «Svindlerskolen» på Discovery fredag klokken 21.00

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere