*Nettavisen* Nyheter.

Slik svindlet han nordmenn for millioner

SVINDEL: Bulgareren brukte videokameraer på størrelse med et knappenålshode. Foto: (SKJERMDUMP SA/POLITIET)

Brukte utspekulert metode for å stjele nordmenns pinkoder.

24.06.11 09:55

Med videokameraer på størrelse med et knappenålshode filmet svindlere pin-koden til intetanende minibankkunder, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Pågripelsen av en bulgarer som skimmet minibanken på Greåker førte politiet på sporet av en verdensomspennende liga.

Se video av svindelen her!

Nå venter tiltale og rettssak for fire bulgarere, som i tillegg til å ha kopiert kort via skimming av minibanker og på den måten svindlet til seg millioner kroner, også må svare for en tiltale som omfatter organisert kriminalitet.

23 norske minibanker
Fra 11. februar og fram til 1. mai jobbet to unge etterforskere ved politistasjonen i Sarpsborg heltid med skimmingsaken. Og resultatet av Marius Mathiesens og Espen Litlebøs etterforskning har stått i stil til innsatsen.

De to har avslørt at de fire bulgarerne skal ha skimmet 23 norske minibanker i 17 ulike norske byer og tettsteder. Totalt mener de å kunne føre bevis for at de fire har svindlet norske banker for rundt to millioner kroner.

Bulgarerne har ikke kastet bort tiden under sitt besøk i Norge.

Her følger en oversikt over hvilke 17 steder de har skimmet minibanker på.

Noen av stedene er besøkt flere ganger.

1. Sarpsborg

2. Fredrikstad

3. Oslo

4. Hamar

5. Lillehammer

6. Ski

7. Asker

8. Kongsberg

9. Lillestrøm

10. Flisa

11. Kongsvinger

12. Jessheim.

13. Harestua

14. Hønefoss

15. Gol

16. Bagn

17. Hemsedal

Verden rundt
Men det stopper ikke der. I Sverige skal kvartetten urettmessig ha sikret seg et minst like stort beløp. Duoen fra Sarpsborg-politiet har vært på flere svenskebesøk i løpet av de siste månedene. Det internasjonale samarbeidet har imidlertid vært videre enn som så.

- De har jobbet opp mot andre norske politidistrikt, Kripos, Interpol, Europol, FBI, Secret Service og flere andre, forteller kriminalsjef Kai Andersen. Som ikke legger skjul på at han er litt stolt av sine ivrige etterforskere.

- Nei, dette arbeidet kan kalles banebrytende. De har gått opp stier som andre kan benytte. Derfor har det også vært stor interesse for denne etterforskningen, både nasjonalt og internasjonalt, forklarer Andersen.

Blant annet er de to nå hyppig benyttet som foredragsholdere i politiet og hos banker.

New Zealand
En av bulgarerne er tidligere dømt for skimming av banker på New Zealand. Og to av dem sitter nå fengslet i Sverige. De vil bli begjært utlevert til Norge etter endt soning der.

De fleste europeiske kort er utstyrt med chip. Disse er verre å kopiere, og uttakene med de kopierte norske kortene er derfor foretatt andre steder. Som blant annet i Asia, Sør- og Nord Amerika.

- Etterforskningen har vist at de har operert over store deler av verden, sier Marius Mathiesen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Utstyr
De to bulgarerne som ble pågrepet lokalt, hadde en kort stund tilhold ved Utne Camping. I hytta beslagla politiet blant annet åtte skimmingsett. Avansert elektronisk utstyr med blant annet kameraer på størrelse med knappenålshoder. Utstyret var spesiallaget for en spesiell type minibanker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarl M. Andersen

Støtte
De nevnte etterforskerne har hatt god intern støtte i sitt arbeid. En politijurist, Marianne Park Bråthen, har jobbet nært opp mot etterforskningsgruppa. De har dessuten hatt omfattende kontorstøtte fra en sivilt ansatt ved politihuset. I tillegg har lederen av vinningsavsnittet, Hans Kristian Ek, bidratt med sin datakompetanse.

Mer enn fotsoldater
Politiet mener å kunne føre bevis for at bulgarerne har vært mer enn bare fotsoldater i en godt organisert kriminell liga.

- Blant annet har de tekniske kunnskaper som går ut over det en forbinder med en som bare gjør «grovjobben», forklarer Marius Mathiesen.

Rundt 500 nordmenn har fått sine kort kopiert og misbrukt av banden. Men det er ikke disse som er oppført som fornærmede i saken.

- Det er det bankene som er. De har betalt tapene kundene har lidd. For de norske bankene dreier det seg altså om rundt to millioner kroner, forteller kriminalsjef Kai Andersen.

Dem omfattende saken er nå ferdig etterforsket og oversendt statsadvokaten, som ventelig vil ta ut tiltale i løpet av kort tid. Ni dager regner politiet vil gå med til hovedforhandlingen, som er planlagt i Sarpsborg tingrett i løpet av høsten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarl M. Andesen

Tiltak
Avsløringen av bulgarerne har gjort både politiet og bankene bedre rustet til å iverksette tiltak mot denne formen for kriminalitet. Men også bankkundene selv kan forebygge.

- I denne konkrete saken hadde det holdt å holde den ene hånden over selve inntastingen. Koden ble nemlig registrert fra et oppmontert kamera på størrelse med et knappenålshode. Å skjule inntastingen er likevel ikke alltid nok. Andre kriminelle ligaer har operert med andre metoder. Men uansett er det viktig å holde hånden over, forklarer politiførstebetjent Hans Kristian Ek.

Vanskelig å oppdage
Det er for øvrig svært vanskelig å oppdage at en minibank eller kortterminal er skimmet.

Resultatet av Sarpsborg-politiets nitide opprulling av den bulgarske ligaen er nå sirlig samlet i en rekke permer.

- Det er ingen tvil om dette er den største og mest omfattende skimmingsak utført mot norske minibanker noen gang, opplyser kriminalsjef Kai Andersen.

Hvilket også har vært en spore for etterforskerne Marius Andersen og Espen Litlebø.

- For oss har denne prosessen vært utrolig spennende og lærerik, fastslår Marius Andersen.

Les flere saker fra Sarpsborg Arbeiderblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.