Slik svindlet han spillselskapet

TINGRETTEN: Mann tiltalt for å ha svindlet norsk rikstoto for store pengesummer. Aktor Anniken Rasch, mannens forsvarer Steinar Jacob Thomassen.

TINGRETTEN: Mann tiltalt for å ha svindlet norsk rikstoto for store pengesummer. Aktor Anniken Rasch, mannens forsvarer Steinar Jacob Thomassen. Foto: Anne Charlotte Schjøll (Tønsbergs Blad)

- Du verden, var det så enkelt.

02.05.14 11:02

(TØNSBERGs BLAD): En mann i midten av 60-årene tok saken i egne hender da han ville spille på hest.

Mannen møtte i Tønsberg tingrett onsdag, tiltalt for flere tilfeller av bedrageri. Ifølge tiltalen spilte han sommeren 2013 for rundt 75.000 kroner til sammen, uten at han betalte for spillene.

Svindelen skal ha skjedd fra Rikstoto-kommisjonærer i Stokke og Holmestrand.

Naskeri
I den opprinnelige tiltalen var det også oppført et tilfelle av naskeri fra et butikk i Horten, der mannen var anklaget for å stjele matvarer for en samlet verdi av 382 kroner.

I retten erkjente mannen et tilfelle av bedrageri fra forretningen i Holmestrand.

På spørsmål om hvordan svindelen foregikk, forklarte mannen at han «lente seg over disken og kjørte spillebongen inn i maskinen mens betjeningen kikket en annen vei».

På den måten fikk han registrert flere spill uten å måtte betale for dem.

- Du verden, var det så enkelt, utbrøt sorenskriver Dag Carlstedt.

Enkel metode
I retten vitnet en daglig leder som sommeren 2013 anmeldte mannen for svindel.

Kvinnen fortalte hvordan hun oppdaget mannen ved spillemaskinen, og at hun så at det var kjørt gjennom en «bong» som det ikke var betalt for. Kvinnen gjenkjente den tiltalte, fordi han ofte var innom forretningen for å spille.

- Er det meningen at kunder skal kunne betjene maskinen på egen hånd, ville sorenskriver Carlstedt vite.

- Nei, det er de ansatte som skal gjøre det. Man må vite hvor man skal trykke, hvis ikke går ikke bongen gjennom, sa kvinnen.

Saken tok ny vending
Kvinnen forklarte at butikken ved flere anledninger hadde latt spillemaskinen stå «ulåst» i noen minutter, slik at man ikke trengte kode for å registrere nye spill. I tillegg sto maskinen plassert slik at det var forholdsvis enkelt for uærlige kunder å komme til.

Dette, kombinert med manglende bevis – og det faktum at tiltalte ikke selv husket alle tilfellene han var anklaget for, fikk politiadvokat Anniken Rasch til å se på tiltalen med nye øyne. Først frafalt posten om naskeri av matvarer, fordi mannen ikke hadde forlatt kasseområdet da han ble oppdaget. Men også diskusjonen om svindel tok en ny vending.

Lav påstand
- Fordi forretningen lot maskinen stå ulåst, var det veldig enkelt for mannen å gjøre dette, sa aktor Rasch. Hun pekte også på det hun anså som manglende bevis for flere av tiltalepunktene.

- Etter en samlet vurdering kan jeg bare finne tilstrekkelig bevis for ett av svindeltilfellene, på 38.000 kroner. Gevinstbeløpet på cirka 8.000 kroner vil jeg påstå inndratt, fordi dette er et utbytte som følge av en straffbar handling. I tillegg vil jeg be om 15 dagers betinget fengsel, samt en bot på 5.000 kroner, sa Rasch.

Hun pekte også på mannens høye alder, og det faktum at butikken burde gjort mer for å sikre seg bedre mot slike hendelser.

LES FLERE SAKER PÅ TB.NO

Les også: Over 180 personer tatt i aksjon mot flybillett-svindel

Les også: - Stjal bankkort og dro på Kondomeriet


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.