*Nettavisen* Nyheter.

Slik takler du feriepanikken

Skal man på ferie til USA er det lett å få både panikk og pusteproblemer.

03.08.06 10:05

(SIDE2): Ferie skal i utgangspunktet være avslappende og behagelig - som en kontrast til en ellers så travel og slitsom hverdag.

Men sånn er det ikke alltid. Spesielt ikke for folk som må planlegge og forberede seg ned til den minste detalj.

Dette gjelder spesielt for langturer på over to uker.

For slike mennesker blir fort en ferie et ork, og spesielt planleggingen før selve ferien kan være en fryktingytende fornøyelse.

Så klarer man å takle feriepanikken, er man på god vei. Da kan ferien bli en solrik og fornøyelig opplevelse man aldri glemmer.

Side2 har satt opp en liste over alt man kan få panikk av i løpet av en langferieplanlegging - med USA, nærmere bestemt Florida, som reisemål.

- Passproblemer.
Man må ha et nytt maskinlesbart pass. Og man må finne det. Takler panikken med å ha passet klart i god tid på forhånd - på et sted du både vet og husker hvor er.

- Spørreskjema.
Frykt for at man ikke svarer det som USA vil at du skal svare. Takles med å svare ærlig og korrekt.

- Overnatting.
En frykt for ikke å finne overnatting og/eller å havne på et lugubert motell. Problemet takles med å bestille hotellrom i god tid før avreise.

- Banking på døren.
Frykt for at noen skal banke på romdøren. Det kan nemlig være en skurk. Takles ved at man ringer resepsjonen eller lar vær å åpne døren.

- Lommetyver.
Frykt for slemme lommetyver som vil ta fra deg alt det du har. Dette takler du med å ha verdier på forskjellige steder og lite synlig for skurker som følger med deg. Istedenfor sekk og rumpetaske (veldig turist) kan det av og til være vel så smart med en plastpose og vanlig kortholder (ser normalt ut).

- Dyr.
Frykt for å bli angrepet/spist av en alligator. Vær forsiktig. Ta forhåndsregler. Takles ved å holde deg i båten eller ikke lete etter alligatorer i det hele tatt.

- Bilkjøring.
Kanskje noe av det aller verste. Ikke stopp for noen, ikke rot deg inn i slemme bakgater, ikke sitt med kart og røp for hele verden at du er turist og kjør som om du har kjørt der før. Livsfarlig. Problemet takles med at man ikke har bil eller kun kjører på godt trafikkerte veier i dagslys.

- Flyplasser.
Frykt for å bli stoppet, kledd av og undersøkt. Frykt for at man ikke rekker flyet man skal reise videre med. Takles med å slappe av, ta det med ro og tenke på at millioner av mennesker stort sett reiser smertefritt hver dag.

- Flyplassvakter.
Frykt for at store menn med våpen skal se skummelt på deg når du kommer tuslende. Takles med å være høflig, gjøre som man får beskjed om og ikke svare tulle-svar når de spør deg om noe.

- Uvær.
Florida blir titt og ofte rammet av noen fryktelige tornadoer. Panikken takler man ved å høre på eventuelle tornado-varsler.

- Varmen.
Frykt for å få heteslag, bli grisesolbrent eller svette konstant. Dette takler man med å smøre seg godt, ha på caps og kle seg sommerlig.

Diskuter frykt, panikk, gleder eller kom med dine tips i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag