(SIDE2:) Det er mye som skal gjøres klart til jul. Ikke bare skal du ha vasket tak og vegger i huset, men du skal også bake syv slag, kjøpe inn julegaver til hele familien og skrive julekort til slekt og venner.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Stresser for mye
Overlege og professor i psykiatri Atle Roness ved Haukeland universitetssykehus tror det er vanlig at førjulstiden oppleves som mer stressende enn hyggelig.

- Jeg tror det er noe som veldig mange kjenner på. Til jul skal man være ferdig med ting hjemme, men også ting på jobben, sier Roness til Nettavisen.

Erik Møller, daglig leder i Pepp Norge, mener også stress er utbredt i førjulstiden.

Høye forventninger
- Det er veldig vanlig. Det kommer litt an på hvilke ambisjoner man har satt seg og hva man velger å konsentrere seg om. Det er heldigvis opp til oss selv hvordan vi takler det, sier Møller til Nettavisen.

Roness mener det er forventningene som gjør at juleforberedelsene blir stressende for mange.

- Det er disse forventningene til at det skal kjøpes inn gaver. Vi skal ha med oss så mye og det skal gjøres så forferdelig mye forberedelser. Mange kunne sikkert ha gjort mye mindre. Men jeg vet at det er mange som synes dette er vanskelig, sier Roness.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Møller tror at det er flere ting som spiller inn på hvorfor mange opplever førjulstiden som stressende.

- Det er vel en del ekstra emosjonelt stoff som kommer opp i juletider. Det kan være ting fra barndommen, og både gledelige og triste ting som kommer opp. Det er følelsesmessige ting som gjør oss litt sårbare og litt mindre motstandsdyktige. I tillegg har vi jobbet hele høsten, og det er mørketid. Vi er slitne og mindre motstand gir mindre forsvar, sier Erik Møller.

Roness mener det er flere årsaker til at julen ikke blir så hyggelig som man hadde ønsket.

- Jeg har pasienter som sier at julen er den verste tiden. Noen reiser til den andre siden av kloden fordi de ikke orker julen her hjemme. Det kan henge sammen med at de blir minnet om en vanskelig oppvekst. En oppvekst som var preget av krangel, alkohol og vold. Selvfølgelig er det også noen som kjenner på at forventningene skrus opp og alt skal liksom være så flott og vellykket og harmonisk, men så er det slik at vi har våre ting som gjør at vi ikke får det til, sier han.

Kvinner stresser mest
Atle Roness er ikke i tvil om hvem som er mest utsatt for stress i førjulstiden.

- Kvinnene er mest utsatt, for det er fremdeles slik at mennene er mer opptatt av jobben enn kvinner. Kvinner er mer opptatt av familien og hjemmet enn menn, så det blir slik at kvinnene tar på seg dobbeltarbeid. De har en jobb de skal skjøtte, men samtidig er det de som tar mest unna på hjemmebane. Det er nok litt en tendens til at kvinnen handler flest julegaver. Mannen kjøper gave til kona, også blir det med det, sier Roness.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Han innrømmer at det er kona som handler gaver også i hans husstand.

- Kona kjøper presangene. Det må jeg innrømme, men jeg skriver julebrevet og hun sensurerer, ler Roness.

Julebrevet blir sendt ut til ganske mange, og for Roness er det en måte å holde kontakten på.

Erik Møller peker ikke på hvilket kjønn som er mest utsatt for julestresset, han ser mer på enkeltmennesker.

- Det er de som i utgangspunktet har vanskelig for å slappe av og som ikke helt klarer å takle stresset ellers i året som er ekstra utsatt, sier Møller.

Kan ødelegge julefeiringen
Både Roness og Møller er enige om at en stressende førjulstid kan ødelegge hele julefeiringen.

- Det er klart at hvis man blir stresset, så blir det vanskeligere å glede seg og kjenne på den gleden som julen representerer. Det er viktig at man spesielt i førjulstiden ikke legger opp et sånt løp at når julen kommer, så klapper man helt sammen fordi man er sliten og trøtt, sier Roness.

Møller mener at det tar lang tid før kroppen roer seg etter adrenalinkikket som stress gir.

- Det er jo klart at det kan være vanskelig å finne roen og hyggen på julaften. Når man har stresset lenge, så får man et viss adrenalinnivå og det tar tid før det synker til det nivået at kroppen roer seg, sier Møller.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Roness mener det er viktig som foreldre og besteforeldre at man har noe å gi.

- Vi får jo masse igjen av form av å glede oss over barn som er glade og synes det er fint med presanger. Men hvis du er helt utkjørt, så klarer du ikke å oppleve den gleden, sier Roness.

Slik unngår du stresset
Både Roness og Møller har gode råd, for hvordan man kan unngå å stresse i førjulstida.

- Vær tidlig ute. Legg listen litt lavere og prioriter, sier Roness.

Atle Roness prøver å gjøre seg ferdig i god tid, for å beholde roen.

- Jeg prøver å være tidlig ute, og ikke utsette ting til like før jul når det er ting som man kunne ha gjort i november eller tidligere på høsten, sier Roness.

Ferie
I tillegg lader han opp til julestria med to uker på Kanariøyene.

- Min ektefelle og jeg har sammen med noen venner reist to uker til Kanariøyene og ladet opp. Det er jo fantastisk å komme ned i varmen og solen når det regner og er kaldt og mørkt her hjemme. Sol og den rekreasjonen som det er å komme dit, gir overskudd og gjør at man kanskje ikke blir så utkjørt i førjulstiden, sier Roness.

Møller mener man selv bestemmer om jula bare skal bli stress.

- Det er hvordan man legger det opp. Hvis man klarer å skape en realistisk holdning til det man skal greie å komme over, så behøver ikke jula å være ensbetydende med stress, sier Møller.

- Nok søvn
Erik Møller har et avslappet forhold til julen.

- Selv om julen kommer, så lar jeg meg ikke rive med. Det handler om at jeg passer på å puste, gå rolig, får nok søvn, trene og spiser sunt, sier han.

Men Møller kan bli stresset han også.

- For all del jeg kan også bli stresset, men det er ikke noe farlig når man vet hvordan man skal stresse ned. Det gjelder å trekke seg litt unna, gå en runde rundt huset og få litt avstand fra alt og alle, sier han.

Ta vare på hverandre
Roness synes vi bør fokusere på andre ting enn innkjøp i jula.

- Vi stresser for mye med at vi skal kjøpe presanger i stolpe opp og stolpe ned. Vi får ikke plass til alt under treet en gang, og man får ikke med seg hva den enkelte har fått. Vi kunne nok ha redusert litt på gavehaugen og gi litt til de som trenger det. I min familie har vi blitt enige om å redusere antall gaver og gi til Røde Kors eller Kirkens Nødhjelp. Vi voksne har sluttet for lengst, sier Roness.

Roness synes julen er en flott høytid hvor man feirer sammen med dem man bryr seg om.

- Julen er et møtested for mennesker. Det som er viktig er at familie og venner kommer sammen. At vi spiser og drikker, og sier gode ting. Vi har råd til å vise litt godhet og raushet i jula. Jula lokker fram det gode i oss. Folk reiser over hele landet, for å være sammen med familie og venner, sier han.

- Finn gleden
Roness synes det viktigste i jula er at man tar vare på hverandre.

- For meg som teolog og kristen, så synes jeg at julen er et budskap om kjærlighet. Jeg forsøker å la de gode følelsene få komme fram og jeg viser omsorg og nærhet i forhold til familie, venner og arbeidskolleger. Og selvfølgelig også de som står utenfor oss. Julen minner meg litt om hvor godt vi har det og at vi derfor skulle prøve å dele enda mer med dem som mangler så mye, sier Roness, som i tillegg til å være overlege og professor i psykiatri også er utdannet teolog.

Møller synes også man bør stille seg et spørsmål om hvordan man ønsker å ha det i jula.

- Jeg synes man kan stille hverandre spørsmålet: Hva vil gjøre jula fantastisk for meg? Da blir alle hørt, og da får man ofte svar på hva som er viktigst med jula. Man kan også tenke på hva man kan gjøre annerledes enn i fjor hvor det ble mye stress og mas. Det handler om å være bevisst på det. Gå saktere og pust dypt. Det handler om å forsøke å finne gleden i det man holder på med, sier Møller.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!