RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tar du årets båtpuss

Sist oppdatert:
Pass opp for tidlig påske! Ikke la deg friste av altfor tidlig start på maling og bunnsmøring. Se rådene for årets båtpuss her.

Mars er en skiftende måned – nattefrost og dugg kan ødelegge for deg. Produsentene av båtmaling og pleiemidler er enstemmig: Sjekk temperatur og dato – ikke påskeegg og påskekyllinger.

Det summer av slipere og ivrige hender i båthavner og foreninger. Men en rask sjekk hos de største foreningene viser at is og snø fremdeles dekker havn og presenninger. Langtidsvarselet sier imidlertid varme vinder i løpet av den nærmeste uke. Da vil nok presenningene forsvinne fort de fleste steder.

Temperatur og fuktighet er avgjørende for sluttresultatet når man skal lakke. De fleste har vel opplevd en melkehvit lakkflate etter å ha latt seg friste til et siste strøk en sen ettermiddag.

Solvarme er ikke bedre – men neppe noe problem i år når påsken er i mars og dagtemperaturene lave.

Sorte striper
I Vest Norge har det vært en ekstrem regnvinter. En stor utfordring i år er alt sot som har kommet lagt seg på båtene. Båter som ligger på sjøen eller uten presenning er mattsvarte og stygge. De vakreste teakdekk er forvandlet til en svartstripet flate.

Det kommer til å gå noen tusen liter med plastrens på strekningen Kristiansand – Trondheim i løpet av de nærmeste ukene.

I år får man merke at plast ikke er vedlikeholdsfritt. Et liv i fjorårssesongen med sol og vind og saltvann gjorde sitt. Vinteren med mye sur nedbør har gjort plattmaterialet til en skitten og tørr overflate.

De som har som rutine å gå over båten med voks med jevne mellomrom, slipper lettere. De som tar et skippertak – for eksempel i påskepussen hvert år – skal i år få merke at de har en svær jobb i vente.

Vær forsiktig
Båtprodusentene advarer mot bruk av ulike husholdningsvaskemidler. De kan løse opp all voks og gjøre skroget ubeskyttet.

Bruk ført en rubber for å få vekk stykke flekker og mindre striper. Ikke rubb for ofte. Da går du rett gjennom gelcoaten. Få voks på med en gang.

De smarte gjorde rengjørings og rubbing sist høst før vinterlagring. Det er nok de som får båten på sjøen rett over påske i år.

For dem som har større jobber med lakking og maling på årets program – må nok vente ennå noen måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere