RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tar du bedre bilder

Sist oppdatert:
Digitalkamera har blitt allemannseie, men mange har ennå ikke utforsket alle mulighetene som ligger i kameraet. Her er ti tips for bedre bilder.

Du kan selvfølgelig bruke digitalkameraet ditt slik det er innstilt rett ut fra boksen, men det finnes massevis av smarte - og enkle - grep du kan gjøre for at bildene dine skal bli betraktelig bedre.

TV 2 Nettavisen gir deg 10 tips for hvordan du enkelt kan lære å ta bedre bilder og bruke digitalkameraet smartere, uansett hvilket kameramerke du har.

Her er tipsene:

1. Zoom
Unngå bruk av digital zoom hvis kameraet ditt har to megapiksler eller mindre.

Hvis du vil ha et utsnitt av et bilde er det bedre å ta utsnittet og forstørre det i Paint Shop Pro, Photoshop eller et annet bildeprogram, enn å la kameraet gjøre forstørrelsen.

2. Ikke la kameraet dø
Det er to ting som du aldri får nok av, batterikraft og plass på lagringskort.

Ta alltid med et ekstra sett batterier og et ekstra lagringskort. Skal kameraet brukes ute, husk at batterier får dårligere levetid i kulde

3. Ekstra minne
Det kan være lurt å investere i et ekstra minnekort til de gangene du for eksempel er på ferie i to uker, og ikke har tilgang til en PC for å laste ned bildene og frigjøre mer plass på kortet.

Minnekort koster litt, avhengig av størrelse. Du bør heller investere i noen kroner ekstra og kjøpe et kort på minst 256 MB, ellers er det ikke så mange bilder du får plass til av beste kvalitet.

Hos DinPris.no kan du sammenlike prisene på minnekort fra ulike butikker.

4. Slå av skjermen
Hvis du ikke bruker manuelle innstillinger, digital zoom eller makrofunksjon, så skru av LCD-skjermen og bruk den optiske søkeren i stedet.

Dette sparer masse batteritid. I mørke omgivelser bør du bruke den optiske søkeren uansett, for LCD-skjermen vil ikke kunne gjenspeile det du tar bilde av på grunn av for lite lysstyrke.

5. Sett fokus
Noen digitalkameraer jobber litt sent med autofokusen, men du får likevel tatt bildet. Da blir det meste bare «blur».

Det lureste er å finne motivet, trykke utløseren halvveis ned, vent på det rette øyeblikket og trykk.

Ved å trykke utløseren halvveis ned, sørger du for at alt innstilt og selve bildetakingen tar liten tid.

6. Prøv deg frem
Ta et prøvebilde hver gang du er i nye omgivelser, med endrede lysforhold. Det er nemlig viktig å unngå at bildene blir for lyse.

Finn pluss-minus-knappen som regulerer hvor lyst eller mørk bildet blir. Hvis prøvebildet ser for lyst ut, bør du skru denne ett hakk ned.

Det er nemlig slik at bilder som blir for mørke relativt enkelt kan reddes i et bildebehandlingsprogram i etterkant, mens det er nesten umulig å gjøre det samme med bilder som er for lyse.

7. Spar på saften
Ikke bruk alkaliske batterier, det blir dyrt i lengden. Hvis det ikke følger med kameraet, bør du kjøpe oppladbare batterier og lader.

Det sparer du på i lengden. Har du ett sett med batterier, er det smart å kjøpe et sett ekstra, slik at du alltid har fulladede batterier liggende.

8.Gusjebrunt
Det er en del fargekontraster som digitale kameraer kan ha litt problemer med, fordi JPEG-komprimeringen gjør at fargene blir grelle eller at du kan se at bildet er komprimert.

Har kameraet ditt ukomprimert format, Tiff eller RAW, så kan du kanskje redde bildet ved å bruke dette formatet.

9. På nært hold
Skal du ta bilder av noe på kloss hold, er det lurt å bruke makroknappen. Det er den knappen eller instillingen som er representert med en liten blomst.

Du vil da oppdage at kameraet ditt plutselig kan fokusere nærmere. På noen modeller betyr det at du kan fokusere ned til 20 cm, mens på andre kan du være ned til en cm unna det du fotograferer.

10. Ha rett papir
Hvis du skriver ut dine egne bilder på en fotoskriver, bør du sørge for å bruke den riktige papirtypen, og det som er anbefalt for nettopp ditt kameramerke.

Dette papiret trekker farge inn på riktig måte og gjør at bildene ser ut slik som fotografen så motivet.

Men denne type papir er dyrt, så det kan være lurt å skrive ut en prøve på vanlig papir i sort-hvitt, bare for å sjekke at bildet passer på arket, og andre uforutsette ting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere