RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tar du bilder av Mons og Fant

Kjæledyr er en del av familien, og blir derfor også behørig fotografert. Vi viser deg hvordan.

Ved fotografering av kjæledyr er det ikke alltid nok å bare knipse i vei og satse på det beste. Dyr er uberegnelige i sine bevgelser og er nesten umulige å få til å posere. Fotografering av dyr krever derfor mye tid, og ikke minst tålmodighet. Men det finnes noen enkle tips du kan følge for å oppnå bedre bilder av kjæledyr.

Omgivelser
Det første du bør tenke på er at for å få flotte bilder er det viktig at dyret føler seg komfortabel. Velg derfor omgivelser med omhu. Om dyret tilbringer mesteparten av sin tid innendørs, så fotografer det der. Er det et typisk utedyr, så ta det med deg ut. Tenk også her på bakgrunnen. En rotete bakgrunn vil få dyret til å forsvinne, så fotografer på steder uten for mange distraksjoner.

Gå nærme
Det er jo faktisk dyret du vil fotografere og ikke omgivelsene. Ikke vær redd for å fylle hele bildet med dyrets kropp eller hode, om det ikke vil la deg gå nær, bruk en zoomlinse. Når det er sagt, mange dyr er nysgjerrige på kameraer, og vil strekke seg mot det. Får du dem i fokus når de har ansiktet nesten helt oppe i kameraet, så for all del, knips i vei!

Hold deg unna blitzen!
Mange dyr blir skremt av dette, i tillegg kan det gi røde øyne, og pelsen mister tekstur og form. Fotografer heller utendørs, hvis mulig, eller innendørs nær et stort vindu. Har du studio så kan selvfølgelig dette brukes. Det er forøvrig viktig å huske på at pels absorberer lys, og det kan derfor være vanskelig å få eksponeringen riktig.

Som en hovedregel kan vi si at om dyret har mørk eller svart pels, så vil det være lurt å overeksponere for å få frem teksturen i pelsen. Med lys eller hvit pels må du være nøye med å ikke overeksponere, ettersom pelsen da vil bli utbrent og "flat".

Bøy deg ned
Ta alltid bilder fra dyrets perspektiv, med mindre du ønsker å skape en effekt ved å fotografere det ovenfra.

Ta mange bilder
Dyr beveger seg raskt og uforutsigbart, det er derfor sannsynlig at de fleste bildene vil bli ute av fokus og dårlig komponert. Ta derfor mange bilder, både nærbilder så vel som helfigur.

Når de minst venter det
Ta bilder av dyret når det minst venter det, mens det spiser, sover - eller gjesper. På denne måten får du bilder som er ekte.

Ta actionbilder!
I likhet med barn får du ofte spennende bilder av dyr når de fotograferes under lek. Hunder spesielt har mye energi og en hund som løper og hopper - spesielt utendørs – gir et fantastisk motiv. Ta dyret med til et sted der det liker å leke, la det gjerne leke med en person som det er trygg på, og stå klart med kameraet for å fange motivene. Bruk rask lukkertid for å få skarpe bilder når dyret er i bevegelse.

Portretter
Er du ute etter tradisjonelle portrettbilder kan du forsøke å fange dyrets blikk med en pipeleke som fås kjøpt på dyrebutikk.

Sammen med andre
Fotografer dyra sammen med menneskene i deres liv, eller sammen med andre dyr. Det er spennende å se hva som skjer når dyr må forholde seg til mennesker eller andre dyr.

Og aller viktigst, husk å ha det moro! Dyr vil ofte merke det om du er irritert, og da vil de gode motivene være vanskelige å oppnå. Det er viktig å alltid jobbe på dyras premisser og ikke mot dem.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere