*Nettavisen* Nyheter.

Slik tar du vare på bilder

Lysrør er skummelt - og unngå saksa.

Papirbilder og fotoalbum er kanskje ikke like populære som de en gang var, men også i denne digitale alderen er det mange som nyter å ha litt mer håndfaste kopier av bildene sine. Dessverre kan papirbilder få en heller kort levetid, om man ikke tar ordentlig vare på dem. Alle har vel sett gamle fotoalbum, fulle av bilder der fargene har falmet og kanskje til og med mugnet.

Bilder er verdifulle, uansett om det er av familiebegivenheter, en unik safari i Afrika eller fra et særdeles vellykket fotoopptak i studio bør derfor tas godt vare på for fremtiden.

Når det gjelder digitale utskrifter gjøres det stadig fremskritt innen holdbarheten til både papir og blekk, men for at bildene skal holde seg fine så lenge som mulig er det allikevel viktig at de blir tatt riktig vare på.

Under får du tipsene til hvordan du best tar vare på papirbildene dine, slik at de lever, om ikke evig, så i hvert fall en veldig god stund.

Unngå syre
Fotoalbum, porteføljer, rammer og lignende bør være laget av syre- og ligninfritt papir, og eventuell PVC-fri plastikk. Slik hindrer du at papiret blir gult og sprøtt, og at bildene blir ødelagte. Ikke ta det for gitt at alt du finner i butikkene er fritt for disse skadelige stoffene, men ta deg bryet med å forsikre deg om at det virkelig er trygt før du kjøper.

Skal du lime inn bilder i album eller bøker, bør du unngå vanlig tape og lim, og heller kjøpe syrefritt fotolim, tape eller fotohjørner. Dette fås kjøpt i hobby- eller fotobutikker.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Bruk hansker
Fett fra fingertupper kan være svært skadelig for bildene, i tillegg til at det ikke ser spesielt pent ut når favorittmotivet er dekket av fingeravtrykk. Forsøk derfor å kun berøre bilder i kantene, og sørg for at hendene er rene. Med de virkelig viktige bildene bør du alltid bruke bomullshansker.

Det kan være lurt å merke bilder med detaljer som hvor, når og hvem, men det bør unngås å skrive på baksiden med kulepenn. Dette kan skape stygge merker på bildet. Gå heller til innkjøp av en tusjpenn, gjerne en som er spesielt beregnet for bilder.

Ikke bruk saksen på polaroid
Polaroidbilder må aldri klippes eller skjæres i. De hvite kantene rundt inneholder kjemikalier, og de holder bildet tett, slik at ikke luft kommer inn. Klipper du i denne kanten, vil motivet før eller siden forsvinne fra papiret.

(saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjølig, mørkt og tørt
Miljøet bildene oppbevares i har mye å si. Bilder bør ikke oppbevares i kjellere, loft eller garasjer, men i rom som er trygge for vær, vind, vann og dyr. De bør oppbevares kjølig, mørkt og tørt, da for mye fuktighet kan føre til muggdannelse, og for mye lys kan føre til falmede farger. En lystett eske på toppen av et skap kan være en god løsning.

Fluoriserende lys og sollys gjør at fargene falmer raskere, enn andre lyskilder. Unngå derfor å plassere bilder i direkte sollys eller under fluoriserende lys. Glassrammer kan gi en viss beskyttelse fra de skadelige UV-strålene.

Fotoalbum og porteføljer bør for øvrig oppbevares liggende, slik at papirets vekt ikke ødelegger bokryggen.

Denne saken er hentet fra fotonettstedet Fotopia.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag