RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik tok hun Valla

Sist oppdatert:
Lekket til etablerte pressekontakter, lå lavt da det smalt og slo til på tv på kvelden. - Profesjonell strategi, mener kommunikasjonsekspert.
Nylig avgåtte LO-topp Ingunn Yssen detonerte en bombe da hun offentliggjorde sitt oppsigelsesbrev til Gerd-Liv Valla og LO torsdag. Angrepet på LO-sjefen var nøye regissert.

Yssen startet angrepene på sin sjef Gerd-Liv Valla i Dagens Næringsliv i november. Torsdag smalt saken i VG - over fire sider, bare et halvt døgn etter at LO selv mottok oppsigelsen fra Yssen med bud.

Etter det NA24 erfarer fikk VG og LO oppsigelsesbrevet omtrent samtidig, noe VG imidlertid ikke vil bekrefte.

- Den type spørsmål kan vi ikke kommentere, sier avdelingsleder for samfunn i VG, Bård Gultvedt, til NA24.

- Hvorfor det?

- Spørsmål omkring vårt forhold til kilder vil vi ikke svare på.

- Men vi spør ikke om hvem som ga dere brevet?

- Dette angår vårt forhold til kilder, og vi vil derfor ikke svare på det, fastholder Gultvedt.

Gjorde seg utilgjengelig
Etter at VG kom på gata torsdag morgen, gjorde Ingunn Yssen seg utilgjengelig for media. Først ved 14-tiden lot hun NTB få noen korte sitater, og tre timer senere fikk Nettavisen henne såvidt i tale.

Så smalt det på det aller sterkeste mediet - tv - på kvelden, med RedaksjonEN og nyhetsinnslag hele kvelden på både TV 2 og NRK.

Etablerte pressekontakter
Det var Åsne Haugli i DN som i slutten av november i fjor begynte å skrive om konflikten mellom Ingunn Yssen og hennes sjef Gerd-Liv Valla. Det ble i alt tre saker, frem til onsdag i denne uken: «LO-topp sykemeldt etter strid med Valla», (Yssen) «Kontaktet advokat» og «Nekter å betale».

Haugli har også tidligere skrevet saker om Ingunn Yssen for DN, fra den tiden hun var Likestillingdirektør, men hun avviser at det eksisterer noen nær forbindelse mellom de to.

- Hun deltok på en jentefest med hovedsakelig DN-jenter på 90-tallet, hvor hun holdt et innlegg, men jeg har ikke noe personlig forhold til Yssen - eller noe annet type forhold heller for den saks skyld, sier den erfarne DN-journalisten til NA24.

Kretsen rundt Jens
VGs journalist Erik Mosveen var, etter det NA24 forstår, Ingunn Yssens hovedkontakt i VG i denne saken.

NA24 har ikke lyktes å få tak i Mosveen, men et søk på Atekst viser at journalisten i løpet ev en drøy tiårsperiode i alt har skrevet 16 saker hvor Yssen har vært nevnt.

Mosveen skal ha kjent Yssen lenge, fra kretsen rundt Jens Stoltenberg, som VG-journalisten har fulgt tett i ti år.

Gjennomtenkt og planlagt
- Selvsagt er det regi her. Det er en bevisst, gjennomtenkt og planlagt regi, og hun har inntatt et profesjonelt forhold til det hele, sier kommunikasjonsrådgiver Tor Mikkel Wara i Wara Consulting til NA24.

Wara vil imidlertid ikke ha noen formening om hvorvidt Yssens strategi har vært fornuftig, og viser til at han kjenner for lite innholdet i den.

Valle «bekrefter» Yssen-påstander
Kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten i Burston Marsteller, mener denne saken viser at LO var dårlige på krisekommunikasjon i denne saken.

- Gjennom kommunikasjonshåndteringen bekrefter hun ufrivillig påstanden, sier Grytten til NA24.

Den tidligere stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet, mener at Vallas håndtering av den «krisen» det var med Yssens offentlige angrep, var dårlig og nærmest kontraproduktiv.

- Når man blir angrepet av noen som er så emosjonelt opprørt, så eskaleres det ved å avvise, men det eskaleres ned ved å vise forståelse for følelsene, sier Grytten til NA24.

Reagerte kraftig
Gerd-Liv Valla har reagert sterkt på beskyldningene som kom frem i oppsigelsesbrevet fra Yssen. LO mottok brevet et sted mellom halv fire og kvart på fire onsdag ettermiddag. Morgenen etter prydet brevet forsiden på Norges største avis. Saken ble smurt utover fire sider, i tillegg til forsideoppslaget. Brevet ble også lagt ut i sin helhet på VG Nett sine sider.

LO skal ha hatt store problemer med å bestemme seg hvordan de skulle svare på angrepet. Organisasjonen hadde til da behandlet Yssen-saken som en personalsak, som man følgelig ikke snakker om i offentlighet.

Da Valla likevel bestemte seg for å kalle inn medier til en pressekonferanse i all hast torsdag ettermiddag var årsaken at LO-lederen hadde bestemt seg for å anse saken som politiske angrep. Her tilbakeviste hun blankt de tre hovedpåstandene fra Yssen, blant annet mobbingen i forbindelsen med hennes graviditet.

- Ville ramme Valla
Å ramme Valla er akkurat det Yssen har forsøkt å gjøre. For henne er denne saken viktigere enn å få kompensasjon fra LO, eller å gå til søksmål. Selv om saken har en politisk side, er det ikke det som er Yssens mål. Dette er et takk for sist, og er etter det NA24 erfarer ikke klarert i Arbeiderpartiet før den sprang i pressen torsdag.

En sentral arbeiderpartipolitiker mener denne saken rammer Valla mer enn LO. Selv om saken ikke slår heldig ut for arbeidstakerorganisasjonen, er det først og fremst Valla som vil rammes hvis Arbeidstilsynet skulle granske saken, noe tilsynet vurderer å gjøre.

Det har fredag ikke lyktes NA24 å få tak i Ingunn Yssen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere