Gå til sidens hovedinnhold

Slik tok Marius (15) et oppgjør med mobberne

Stefaren fikk sjokk.

Over en lengre periode følte 15 år gamle Marius Lønseth fra Toten seg mobbet av en gjeng eldre gutter på skolen. Det var til tider så ille at han gikk på skolen i frykt. Frykt for å møte på dem.

Så lei ble 15-åringen at han bestemte seg for å gi klar beskjed til omverden: - Jeg skal ikke være noe offer lenger.

På Facebook skrev han denne meldingen til mobberne:

- Grunnen til at jeg gjorde det var at jeg ble lei av at de trodde de kunne gjøre hva de ville med folk uten at noen prøvde å gjøre noe med det. Tanken min var at jeg måtte tørre å gjøre noe med det. Slik at det ikke fortsetter, forteller han til Nettavisen.

15-åringen sier videre at det ikke var vanskelig å finne ordene da han bestemte seg for å si ifra.

- Jeg brukte ikke så lang tid på det, for alt kom av seg selv. Jeg var heller ikke noe særlig nervøs før jeg la det ut.

- Håper flere tør
Litt nerver var det likevel da han skulle møte alle medelevene på skolen dagen etterpå.

- Jeg var ganske nervøs, og lurte veldig på hva folk kom til å si, men det var ikke så mange som nevnte det. Og det synes jeg var godt.

Den modige 15-åringen har likevel fått mange tilbakemeldinger. Utelukkende av det positive slaget.

- Etterpå har jeg bare fått positive tilbakemeldinger. Flere av dem det gjaldt har kommet bort og sagt unnskyld for det de har gjort, forteller han og legger til at han er overrasket over at det var så lett å få til en endring.

- Jeg håper flere tør å gjøre det samme. For meg hjalp det å si ifra, og jeg fikk bare positive ting ut av det. Det er kjempefint at det kan være så lett å ordne opp i det.

Da skolen fikk høre om Facebook-beskjeden tok de grep med én gang.

- Vi hadde et møte, og de tok ordentlig tak i det. Det synes jeg var veldig fint. Jeg la også ut en ny melding for å vise folk at jeg trives på skolen, men at jeg med min første melding ville si ifra om at folk ikke kan behandle andre helt som de vil.

- Fikk litt sjokk
For stefar Jan-Arne Lønseth - som ikke visste at stesønnen ble mobbet - var det tøft å lese 15-åringens oppgjør med mobberne.

- Jeg fikk litt sjokk. Jeg visste ingenting, det er det som er så rart. Vanligvis så forandrer unger som blir mobbet seg ofte litt. Det har ikke Marius gjort, han er alltid så bli. Men samtidig så sier han jo ikke mye til vanlig, slik som gutter ofte er, sier stefaren.

15-åringen selv forteller at han har lært seg til å ikke ta med problemene på skolen hjem.

-Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det hjemme, det har ikke vært så ille. Jeg har lært å legge det som skjer på skolen fra meg når jeg ikke er der. Men hele følelsen det ga meg satt inne i meg hele tiden.

- Ble lei meg
Etter å ha lest meldingen ble Lønseth svært stolt over stesønnen.

- Jeg ble veldig lei meg og sint først. Men da jeg fikk summet meg ble jeg veldig stolt. Det var veldig modig gjort av ham å gjøre det på denne måten. I tillegg viste det seg etterpå å være ganske lurt. Han har fått fryktelig mye støtte.

- Det er ikke noe godt å høre at ungene ikke har det bra. Jeg føler jo at jeg burde ha sett eller skjønt noe, men Marius sier at det ikke er så ille som det høres ut. Men det er det jo, fortsetter stefaren.

Han synes det er godt å høre at noen av guttene har bedt om unnskyldning.

- Det var bra gjort av dem. En beskjed som Marius kom med kan ofte slå begge veier.

Så stolt ble Lønseth over stesønnen at han delte Facebook-statusen på sin egen profil.

- Jeg har nesten fått litt i overkant mye tilbakemeldinger. Spesielt på Facebook, forteller han.

Les stefarens stolte statusoppdatering her:

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser