Gå til sidens hovedinnhold

Slik trengte de seg inn hos Osama bin Laden

- Osama bin Laden lener seg over gelenderet for å se hva som foregår, sier ekspertene i ny TV-dokumentar.

Den amerikanske TV-kanalen Discovery Channel har laget et program om hvordan spesialsoldatene trengte seg inn i skjulestedet til Osama bin Laden.

Bin Laden hadde holdt seg i skjul i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad i om lag fem år før amerikanerne slo til mot ham natt til 2. mai.

Programmet sendes i Norge på Discovery Channel førstkommende søndag.

Ifølge dokumentaren var Navy Seal-soldatene delt opp i flere grupper. En av gruppene hadde som oppgave å ta hånd om kvinner og barn og binde dem, mens en annen gruppe fokuserte på hovedmålet Osama bin Laden.

- De fulgte planene, og beveget seg til bygningen for å lete etter Bin Laden, sier Tom Valentine, tidligere offiser i Navy Seal, i dokumentaren.

- En labyrint med falske dører
Videre forteller ekspertene i TV-dokumentaren at skjulestedet var som en labyrint med falske dører som skulle forvirre eventuelle inntrengere.

- Noen av dørene var murt igjen, så for å komme seg fram til andre steder i huset, måtte de slå ned disse barrikadene, sier Jim Miklaszewski, NBCs korrespondent ved det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

- Man kan påstå at dette er det tøffeste oppdraget spesialsoldater kan utsettes for, sier Dan Goure som er militæranalytiker ved The Lexington Institutt.

Da spesialsoldatene klarte å trenge seg inn i hovedbygningen, begynte en gruppe å ta seg opp trappen.

- En av de store utfordringene var at de ikke kom ovenifra, noe som betydde at de måtte kjempe seg oppover trappene, og det er alltid vanskelig, sier Goure.

- Fikk øye på Osama bin Laden
På vei opp trappen får spesialsoldatene øye på en av bin Ladens sønner. Han blir skutt og drept på stedet.

- De dreper ham, og han var ubevæpnet. Og i det øyeblikket kommer Osama bin Laden fram fra soverommet sitt i tredje etasje og lener seg over gelenderet for å se hva som foregår. Navy Seal-soldatene legger merke til bin Laden, hever våpnene sine og skyter, sier Miklaszewski.

- Bin Laden trekker seg rakst tilbake. Navy Seal-soldatene bommer, og han trekker seg tilbake til soverommet, sier Miklaszewski.

Amerikanske myndigheter har allerede bekreftet at bin Laden ble skutt og drept på soverommet. Kona hans ble også skutt i leggen da hun forsøkte å storme spesialsoldatene, men hun overlevde skuddskadene.

De amerikanske spesialsoldatene tar med seg liket til Osama bin Laden når de forlater stedet i helikopter.

Senere samme dag blir bin Ladens lik senket i Det indiske hav fra et amerikansk hangarskip.

Se reklamen for Discovery-programmet nedenfor.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken