RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Folkehelseinstituttet venter en sterk økning i infulensasyke i tiden som kommer.
Folkehelseinstituttet venter en sterk økning i infulensasyke i tiden som kommer. Foto: Pixland (Getty Images/Pixland)

Slik unngår du å bli syk

Sist oppdatert:
- Vær snill mot deg selv!

Forkjølelsessesongen har for lengst begynt. Symptomene kjenner vi alle. Hoste, nysing, rennende nese, sår hals, hodepine, trøtthet og slapphet er de vanligste.

Lege i Helsetelefonen, Jan Einar Vaage, anbefaler at du sørger for å holde hendene rene og at du er spesielt bevisst de stedene hvor mange mennesker er samlet.

- Vær ekstra bevisst på kollektivtransportmidler, kino, teater, restauranter og andre steder hvor mange mennesker samles, sier han.

Influensaen kommer hver vinter og skyldes et virus som bare er litt forskjellig fra tidligere år. Symptomene er de samme som ved forkjølelse, men er sterkere og kan i tillegg gi høy feber, muskelsmerter og frysninger.

- Tenk på hendene

Et av de mest effektive virkemidlene mot influensaen, er å vaksinere seg.

- Vaksine er en forebyggende behandling som begrenser sykdommen for om lag 60-90 prosent av de vaksinerte. Alle kan forebygge influensa ved å vaksinere seg. Helsemyndighetene anbefaler at risikoutsatte grupper som eldre, barn eller folk med kronisk sykdom som for eksempel hjerte- eller lungesykdom, diabetes eller hiv, sier Vaage.

Det finnes ingen vaksine mot ordinær forkjølelse, men det er likevel mye vi kan gjøre for å unngå smitte.

- Vi tar oss til ansiktet mange, mange ganger i løpet av dagen uten å vie det særlig tanke. Smittebærere tar seg til ansiktet og deretter til stolper og stoler i buss, tog og bane for å holde seg fast. Friske berører de samme stedene og tar seg så til ansiktet. Tenk på hendene! Bruk hansker eller stikk dem i lomma om du kan. Vask hendene ekstra hyppig, anbefaler Vaage.

Ikke håndkle på jobb

Han tror at selv om håndhygiene er et kjent virkemiddel mot sykdom, så er det mange som likevel slurver med dette. I tillegg burde vi være forsiktig med håndkler. De burde byttes ofte på hjemmebane, og på jobben er papir eller varmluftsbaserte håndtørkere bedre alternativ, mener legen.

Det er uansett ingen garanti mot influensaen. Er du uheldig og blir smittet, så har legen følgende råd:

- Forkjølelse og influensa går over av seg selv hos de aller fleste. Det beste er å holde seg hjemme, hvilke og drikke rimelig med væske. Paracetamol kan dempe feber, hodepine, smerter i halsen og muskel- og leddsmerter. Penicillin og andre antibiotika fungerer ikke mot virus. Leger kan skrive ut resept på andre legemidler til personer som har økt risiko for å bli alvorlig syk, sier han.

Her er legens 8 tips for forkjølelses- og influensasesongen

1) Pass på hendene dine

Bakterier og virus følger hendene dine til munn og nese. Vær bevisst på hendene! Stikk dem i lomma eller bruk tykke hansker som det er vrient å pille seg i nesa med.

2) Hold 50 cm avstand

Dråpesmitte bærer sjeldent mer enn 50 cm i lufta. Dog bør du snu deg bort når et fartsfyllt nys er underveis.

3) Tenk på andre

Ikke host og nys i hendene. Gjør det i albuehulen. Bruk bare ditt eget håndkle hjemme. Ikke send deg selv til jobben eller syke unger på skole og barnehage.

4) Ta ansvar som voksen og kollega

Hva berører folk? Legg til rette for god håndhygiene. Bytt håndkler med papir eller varmluftbaserte håndtørkere. Sett opp dispenser for desinfeksjonsmiddel, såpedispensere med fotocelle som avgir en såpedose uten berøring, kjør oppvasken på høy temperatur etc.

5) Gå eller sykle i stedet for å bruke kollektivtransport

Vi går og sykler i sommerhalvåret, og søker oss til transportmidlenes varme bekvemmelighet i vinterhalvåret. I tillegg til at fysisk bevegelse er sunt, kan det også være et virkemiddel for å unngå forkjølelse.

6) Ta influensavaksine dersom du er i eller har kontakt med folk i risikosonen

Barn, eldre og folk med kroniske sykdommer blir rammet tyngre av sesonginfluensa enn friske. Er du i risikosonen eller omgås folk i risikosonen, bør du vaksinere deg. Kontakt fastlegen.

7) Lev sunt

Folk med god helse er mindre utsatte for smitte og blir fortere friske.

8) Vær snill mot deg selv

Den beste kuren mot forkjølelse er å være snill med seg selv. Se lenge på TV med god samvittighet Gi kroppen hvile og mulighet til å hente seg inn. Lindre symptomene med ibuprofen, paracetamol, nesespray og sugetabletter mot sår hals. Har du en armkrok å krype inn i, så bruk den.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere