*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du å se ut som en turist

Å være turist er vel og bra, men man trenger nødvendigvis ikke se ut som en. Her får du tips om hvordan du unngår å se turistaktig ut.

10.01.05 14:11

Man finner dem overalt: høylytte turister med digre kameraer på magen ofte etterfulgt av en haug med hylende barn. Nå er det ikke noe umiddelbart galt i det, men husk at turister dermed også et lett bytte for eventuelle lommetyver, tiggere og gjøglere.

Under finner du tips for hvordan du unngår å se ut som en turist.

 • Gjør hjemmeleksen din
  Dette kan sies å være tommelfingerregelen. Ved å forberede deg litt hjemme unngår du å skille deg ut og ikke minst fornærme de lokale. Kjøp en reishåndbok, les om skikk og bruk på reisemålet.
 • Lær deg valutaen
  Finn ut alt om valutaen før du reiser, så slipper du å stå regne hver gang du skal kjø pe noe. Ta f.eks utgangspunkt i at 10 euro er 82 kroner og regn ut derfra.
 • Bli kjent med omgivelsene
  Kjøp kart før du drar hjemmefra. Dermed kan du planlegge ruten til de forskjellige secerdighetene. Så slipper du overhjelpsomme taxisjåfører som kjører melkeruten.
 • Lær deg noen gloser av språket
  Lær deg enkle ord og setninger som kan hjelpe deg på vei. For eksempel å spø rre etter nærmeste toalett.
 • Finn veien på en diskret måte
  Å stå på et gatehjørne å brette ut verdens største kart kan fort vise seg å bli skjebnesvangert. Gå heller til en lokal kjø pmann eller en kafé og sett deg ned. Ofte har betjeningen bedre kunnskaper om området enn tilfeldig forbipasserende.
 • Kle deg etter forholdene
  Hawaiiskjorten passer kanskje i St. Petersburg i Florida, men ikke i St. Petersburg i Russland. Gå ikke med souvenir-klær, ei heller med kameraet hengende rundt halsen hele dagen.
 • Hold en lav profil
  Vær høflig. Husk at du er gjest i deres land og dermed bør du oppføre deg deretter. Hold hodet kaldt ved misforståelser. Du blir ikke bedre forstått dersom du kjefter.
 • Spør de lokale om hjelp
  De vet best hvor de beste utestedene og restaurantene er og mange hjelper deg gladelig med å komme deg unna de verste turiststedene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.