RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik unngår du feriemarerittet

Flere hundre nordmenn rammes hvert år av alvorlige hendelser på utenlandsferie (Illustrasjonsbilde).
Flere hundre nordmenn rammes hvert år av alvorlige hendelser på utenlandsferie (Illustrasjonsbilde). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Hundrevis av nordmenn rammet av alvorlige hendelser på utenlandsferie.

Europeiske Reiseforsikring har fått inn en rekke alvorlige forsikringssaker fra nordmenn på utenlandsferie. I løpet av sommerens fire første ferieuker har selskapet registrert 380 alvorlige hendelser, såkalte alarmsaker, hos norske turister i utlandet.

- Det er som vanlig overvekt av mage- og tarminfeksjoner, samt andre infeksjonssykdommer som halsbetennelse, ørebetennelse, vannkopper og luftveisinfeksjoner. Om sommeren er det også typisk med en del enklere ulykkesskader, sier sykepleier og forsikringsspesialist ved Europeiske Reiseforsikring, Line Sørbø, til Nettavisen.

- Det er en overvekt av saker på de typiske feriestedene som Spania, Hellas, Tyrkia, Italia og Frankrike. Utenfor Europa er det nok USA og Thailand som er de største reisemålene, sier Sørbø.

Ifølge oversikten til Europeiske Reiseforsikring er over 250 nordmenn rammet av sykdom på ferie i utlandet de siste fire ukene, mens drøyt 50 nordmenn er rammet av ulykkesskader. Blodpropp, blindtarmbetennelse, kraftig forkjølelse, dehydrering, matforgiftning, ørebetennelse og diare er blant sykdomstilfellene og plagene som har rammet nordmenn i utlandet. Samtidig har nordmenn blitt påført ulykkesskader etter blant annet fall fra bro, fall fra balkong, bilulykker, sykkelulykker, MC-ulykker og bassengulykker.

I tillegg er det registrert noen svært alvorlige alarmsaker som dødsfall, drukningsulykker og voldtekter.

Et titalls norske turister har også vært nødt til å avbryte ferien, og reise hjem som følge av alvorlige hendelser som død eller sykdom hos familie i Norge.

I løpet av de fire siste ukene er det også registrert elleve tilfeller av tyveri. Sørbø sier at mange venter med å melde ifra om tyveriene til etter ferien eller registrerer det direkte på nett.

Forholdsregler
Sørbø sier det finnes en rekke forholdsregler som nordmenn på utenlandsreise kan ta for å minke risikoen for feriemarerittet.

- Når det gjelder sykdom, bør man for eksempel tenke over hva man spiser og drikker. Kan man drikke vannet fra springen, eller må man kjøpe vann på flaske? Man har tidligere sett at mange blir dårlige av buffeter, der maten står fremme over lengre tid og det blir bakterievekst i maten. På de fleste hoteller av god standard er nok dette ganske trygt, da man ikke ønsker at flere av gjestene blir syke. Dette gir ingen god reklame for hotellet, sier hun.

Videre sier hun at nordmenn på utenlandsferie bør styre unna mat en ikke er trygg på, og forsikre seg om at maten er kokt eller stekt.

- Jo mer eksotisk reisemålet er, jo mer forsiktig bør du være med mat og drikke.

Dehydrering
Sørbø sier at en del eldre turister blir innlagt på sykehus på grunn av dehydrering.

- Dette er fordi de ikke sørger for å få i seg nok væske, og man svetter mer enn man pleier. Disse sykehusinnleggelsene kunne enkelt vært unngått hadde man passet på å drikke nok.

- Mange får forkjølelse eller andre luftveisinfeksjoner av aircondition. Sørg for ikke å ligge i veldig kaldt trekk, og ha med deg en ekstra jakke eller genser til flyreisen.

Sørbø råder nordmenn passe på å være i litt bevegelse underveis ved lange flyreiser, og drikke rikelig med væske.

- Unngå mye kaffe og alkohol som virker dehydrerende. Man har en økt fare for blodpropp i beina ved lange flyreiser.

Tilfeldig sex
Kjønnssykdommer er heller ikke et ukjent problem for ferierende nordmenn i utlandet.

- Ved tilfeldig sex på ferien bør man tenke på seksuelt overførbare sykdommer. Bruk alltid kondom som beskytter mot kjønnssykdommer eller unngå å ha sex med ukjente partnere, sier Sørbø.

I tillegg råder hun nordmenn til å være forsiktig med alkoholinntaket.

- Det er også mange som skeier ekstra ut med alkohol og annen rus når man er på reise, slik at man lettere blir utsatt for skader og alvorligere ulykker. Flere, spesielt unge, reiser mer og de kommer opp i situasjoner som kan være risikofylte, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere