*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du forkjølelse

Forkjølelsessesongen er her.

24.10.08 18:16

(SIDE2:) Det blir stadig kaldere ute, og vi flokker oss sammen inne i varmen. Hva skal du gjøre for å slippe å bli smittet av forkjølelse?

- Veldig smittsomt
Hvis du allerede har vært forkjølet i år, er du dessverre ikke sikret mot en ny runde med nysing og hosting.

- Det er vanlig å bli forkjølet et par ganger i året, og det er helt ufarlig, sier Hans Blystad, overlege ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, til Side2.

Normalt varer en forkjølelse fra to-tre til åtte-ti dager.

- Det er veldig smittsomt, og det viktigste er å unngå kontakt med syke og være nøye med håndhygienen, sier Blystad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shutterstock

Stemmer ikke

De fleste har fra barnsben av lært at de ville bli forkjølet dersom de ikke kledde seg godt i kulda. Dette er ikke helt sant. Forskning viser nemlig at det ikke er kulda alene som gjør deg syk. I en studie ble en gruppe deltakere plassert i et fryserom, mens en annen gruppe fikk sitte i romtemperatur. Det ble ingen forskjell på antall syke i de to gruppene.

Det er likevel ikke tilfeldig at vi er mest syke i de kalde månedene. En av grunnene er at vi samles innendørs i kulda, og at det da blir lettere å smitte hverandre.

- Når det er kaldt, fryser vi også lettere, og når vi fryser, minsker blodgjennomstrømningen til i slimhinnene og dermed blir vi mindre motstandsdyktige mot sykdomsfremkallende virus, sier professor dr. med. Claus Ola Solberg til Helsenytt, og påpeker at verken kulde eller mange mennesker sammen kan forårsake forkjølelse hvis ikke viruset er til stede.

Virker produktene?
Forkjølelse er et virus som fører til en øvre luftveisinfeksjon. Symptomene er derfor tett nese, sår hals, heshet og hodepine.

Det er lite du kan gjøre for å bli kvitt sykdommen på egen hånd, men du kan lindre smertene med vanlig smertestillende. Du bør også drikke mye. Røykere må prøve å klare seg uten, da sigarettene forverrer symptomene. Sykdommen vil gå over av seg selv etter noen dager.

Solhatt er et naturmiddel mange sverger til når halsen begynner å verke. Er du blant dem som ikke liker smaken, kan du like gjerne droppe dette. En samlestudie viser at solhatt ikke virker verken behandlende eller forebyggende mot forkjølelse. Forskere strider imidlertid fortsatt om hvorvidt solhattprodukter fungerer eller ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Shutterstock

En samlestudie av C-vitamin viste at heller ikke dette gjør forkjølelsesprosessen kortere eller bedre. Men studier har antydet at sykdomsperioden kan forkortes dersom du tar vitamiet idet du først kjenner symptomene, altså før sykdommen bryter ut.

Et annet produkt du kan prøve, er sink. En studie på stoffet viser at det kan forkorte forkjølelsesperioden. Resultatene er ikke bekreftet av andre studier.

Hold deg hjemme
Forkjølelse har langt mildere symptomer enn influensa, og som regel vil man ikke engang få feber. Likevel kan det være lurt å holde deg hjemme fra jobben hvis du merker at symptomene kommer.

- For å unngå å smitte andre, bør man være hjemme, men det er ikke nødvendig å holde sengen, sier Blystad.

Folkehelseinstituttet overvåker ikke forkjølelsessesongen, og de har derfor ikke samme oversikt over dette viruset som influensaen. Men generelt er det mer forkjølelse på denne tiden og på våren, mens influensaen gjerne rammer i januar/februar.

Kilder: Lommelegen, Helsenytt, Nettdoktor, Pasienthåndboka

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.