Leiebilen blir ofte dyrere når du står i skranken i utlandet og skal ha ut bilen. Årsaken er ekstra forsikringer som du tegner før du får nøkkelen.
Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank sier at mange slike forsikringer kan være dekket av din reiseforsikring.
- Hovedregelen når du leier bil i Europa er at ansvarsforsikringen er obligatorisk og allerede inkludert i bilutleien. Skade på egen bil, kaskoforsikringen, dekkes ved egenandel. Og det er denne egenandelen som allerede kan være dekket av din norske forsikring, sier Tvetenstrand i en pressemelding fra selskapet.
- Vi anbefaler å bruke litt tid på å sette seg inn i din egen reiseforsikring før du drar hjemmefra. De seneste årene er de norske standardforsikringene utvidet, slik at de alle fleste dekker også skader ved utleiebil. Dermed er det lett å bli dobbeltforsikret og man kaster penger rett ut av vinduet, sier Tvetenstrand.

Marita og Espen fikk leiebil-smell - én detalj kan redde deg fra marerittet
For eksempel gjelder NAFs egenandelsforsikring i hele Europa og dekker egenandel opp til 20.000 kroner for én kaskoskade, tyveri eller brann. Gjensidige dekker opp til 15.000 og de andre store forsikringsselskapene har lignende størrelser på sine reiseforsikringer.
Det finnes unntak: Reiseforsikringen gjennom et kredittkort dekker som oftest ikke leiebilskader.
- Mange tror at forsikringen på kredittkortet dekker egenandelen på leiebil. Det gjør den i de alle fleste tilfeller ikke. Da må man enten tegne en egen forsikring via kredittkortselskapet, eller av det stressede personalet bak skranken hos bilutleieoperatøren, sier Tvetenstrand.

Dette må du sjekke om du skal leie bil på ferie
Hun påpeker at ved leie av bil i USA eller andre land utenfor Europa kan det være andre regler og nødvendig med ekstra forsikring.
- Unntaksvis kan det faktisk være nødvendig med tilleggsforsikring. Så rådet, uansett hvor du reiser, er å sjekke forsikringene i god tid før du kommer i bestillingskøen. Det vil lønne seg, sier Tvetenstrand.