RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik unngår du høy tilleggsskatt

Sist oppdatert:
Du kan være i faresonen for å bli ilagt 60% tilleggsskatt uten at du selv vet det.

Har du tidligere levert selvangivelsen med mangelfulle opplysninger risikerer du å bli ilagt tilleggsskatt. Vanligvis vil satsen ligge på 30 prosent av den skatten som er unndratt, men i grove tilfeller kan det stige til 60 prosent og eventuelt en politianmeldelse.

Men velger du å bekjenne gamle synder selv, slipper du unna med 1 prosent tilleggsskatt. De høye satsene slår først inn hvis skattemyndighetene finner ut av de gale opplysningene på egenhånd.

Gylden anledning
Dermed er dette års selvangivelse en gylden anledning til å tenke gjennom om det er noe du tidligere har glemt å oppgi. Det gjelder selvfølgelig også om du tidligere bevisst har utelatt opplysninger.

Kroneksempelet er bolig i utlandet. Det har vist seg at mange nordmenn tidligere ikke har oppgitt dette i selvangivelsen. Har du feriebolig i disse landene slipper du å skatte av dem i Norge, ellers må de beskattes her til lands.

Men også alt annet av verdi må føres opp.

- Det kan være hva som helst. Lønn, aksjegevinster, private lån eller formue, ramser Tone Kårbø, seksjonssjef i Skattedirektoratet, opp.

Merskatt
Når du sender likningskontoret slike nye opplysninger, vil kontoret vurdere om likningen for de årene det gjelder skal endres eller ikke.

1. Hvis likningen endres, og det fører til at du skal betale mer skatt for de årene det gjelder, må du i første omgang betale merskatten.

2. Så må du betale renter på denne skatten. Årsaken til det er at du har hatt en «utsettelse» på betaling av denne skatten.

3. Istedenfor høy tilleggskatt får du vanligvis bare 1 prosent i tilleggskatt. Tilleggsskatten beregnes av den merskatten du fikk.

4. Du får nye skatteoppgjør for de årene det gjelder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere