*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du jetlag

Riktig døgnrytme betyr mye for ferien.

16.02.08 11:29

(SIDE2): Mens de andre fester, soler seg eller besøker attraksjoner sover du. Og mens de andre sover, er du lys våken. Jetlag kan ødelegge hele ferien.

I vinter er det mange som skal reise langt vekk, bort fra kulde, snø og is. Etter en lang reise venter varme og gled, men ofte er ditt biologiske ur silt inn helt feil.

Fakta:

Jetlag er et uttrykk for den fysiologiske reaksjon som inntreffer, når man endrer kroppens døgnrytme, som f. eks ved skiftarbeid eller ved å reise gjennom flere tidssoner ved fly. Jetlag er en døgnrytmeforstyrrelse av ikke-kronisk type.

Typiske tegn på jetlag er tretthet, desorientering, kvalme, hodepine, søvnløshet eller skiftende søvnrytme, dehydrering og manglende appetitt, irritasjon og irrasjonalitet.

(Kilde: Wikipedia)

Vent til kvelden
Første bud for å unngå Jetlag er alltid å innrette seg etter den lokale tiden. Som en hovedregel er det viktig å gå til sengs samtidig med de fleste andre. Vent til klokken er over ti på kvelden, lyder tipset fra den danske nettsiden Turen går til.

Reiser man for eksempel til USA og vestkysten bør du ta et fly som lander så sent på dagen som overhodet mulig.

Forberedelsene kan starte allerede før flyet letter. Still klokken slik at den stemmer med reisemålet lokale tid og sov gjerne litt på flyturen. Drikk i tillegg rikelig med vann på flyturen, for man blir både trøtt og ukonsentrert uten nok veske. Er du trøtt når du lander, er tipset å sjekke inn på hotellet, ta et bad og gå en tur ut i friluft.

Vær utendørs
Bruk den første dagen til å slappe av utendørs. Hjernen din stiller inn det indre urverket etter lyset, så både en tur på stranden, ute i naturen eller gatelangs vil hjelpe deg.

Du skal gjerne oppholde deg ute når det blir mørkt, slik at din hjerne registrerer mørket. Legger du deg til normal tid også den andre dagen er du inne i en fin døgnrytme allerede.

En ekstra dag kan være god idé om man reiser over mange tidssoner. Ankom en dag tidligere enn den dagen du hadde planer om å være aktiv.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag