RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik unngår du krangle-ferie

Sist oppdatert:
Her er fallgruvene. Vi viser deg hvordan du unngår å la ferien gå opp i en heftig krangel.

(SIDE2): Å kaste bort feriedagene med å krangle med kjæresten, samboeren, kona, barna eller stemoren din, har du mest sannsynlig ikke så veldig lyst til. Derfor er det viktig å planlegge ferien i god tid og å være enig om hva feriedagene skal brukes til.

- Det dummeste du gjør er å sette deg i bilen uten egentlig å ha snakket om hva du skal bruke ferien til, sier famileterapeut Solveig E. Vennesland. Hun tilbyr parterapi i Oslo og i Sandefjord, er samlivsrådgiver i God Morgen Norge, på Doktor Online, og er spaltist i Allers.

- Du kan lett kan bli skuffet dersom du ikke på forhånd vet hva den andre parten vil ha ut av sin ferie, hevder hun.

Her er hennes beste råd for en rolig og harmonisk ferie;

1. Gjør deg ferdig

Det er lurt å gjøre seg ferdig med jobb og andre ting før man tar fatt på ferien. Da har man ikke tusen ting hengende over seg når man først skal ha fri.

2. Bestem dere for hva slags ferie dere vil ha

Har du avklart på forhånd med den/de du skal ha ferie med om hva dere skal prioritere? Å krangle om hvor mye penger man skal bruke og hva man skal bruke tid på i ferien er standardfeller. Det er viktig å kommunisere på forhånd og å gi hverandre rom til å gjøre noen av de tingene man har lyst til.

3. Ikke gap over for mye

Ikke tro at du skal få gjort alle de tingene du ellers ikke får tid til. Være seg å male hytta, besøke slektninger eller lignende.

4. Ikke slit ut barna

Barn trenger ikke ha lagt opp aktiviteter hele tiden. Om barn får lov til å kjede seg litt, blir de mer kreative og finner trolig på noe selv etter kort tid. Et godt råd er likevel å ha med leker og spill til barna på lange bilturer eller lignende.

5. Dra på ferie med venner

Er man en barnefamilie kan det være ok å feriere sammen med en annen familie med barn. Da får barna lekekamerater og dere får mer voksentid. Dessuten kan man jo være barnevakt for hverandre slik at man også har tid til en romantisk kveld alene.

6. Ha realistiske forventninger

Man har lett for å romantisere ferien. Ofte fordi man gleder seg veldig til å ha fri. Tenk på hva du selv vil ha ut av ferien og legg opp løpet deretter. Ikke tro at du skal kunne slappe av om du har booket inn 17 dager med besøk rundt om.

7. Gjør avtaler

Om du har flere familier å forholde deg til så husk at det er viktig å avtale alt på forhånd. Ingen setter pris på å få «dumpet» et ekstra sett unger når det ikke er avtalt. Pass også på at du alltid snakker med din nåværende kjæreste om hvordan dere skal gjøre det før du eventuelt drar inn ekskjæreste du må forholde deg til på grunn av barn eller andre ting.

8. Bestem over din egen tid

Hvis du og kjæresten bare har vært sammen noen år har dere mest sannsynlig ulik oppfattelse av hva dere vil gjøre i ferien. Her må det kompromisser til, eller dere kan velge å ha noe av ferien på hver deres kant.

9. Husk at kjæresten også har ferie

Ferien er ikke tiden hvor man skal henge seg opp i detaljer. Om du vasker opp en gang så trenger ikke det bety at kjæresten nødvendigvis MÅ gjøre det neste gang. Vær litt rundere i kantene i ferien, og bestem deg for å ha det bra.

10. Vær raus og glad

Det er ingenting som ødelegger en ferie mer enn dårlig stemning. Prøv å gjøre ditt for at stemningen skal være god. Tenk positivt og sett pris på de ferieøyeblikkene dere har sammen.

Les også: Slik krangler du sunt

Les flere reisesaker her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere