*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du minibank-svindel

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Minibank-svindlerne har nok en gang prøvd seg på norske minibanker. Her er sikkerhetsreglene du bør huske.

21.04.06 15:43

Tirsdag denne uken ble to menn pågrepet for forsøk på minibank-svindel i Stavanger. Før påske ble det funnet såkalt skimme-utstyr på flere minibanker i Oslo sentrum, og i påsken var det forsøk på svindel av minibanker i Lyngdal, Mandal og Kristiansand.

Svindelforsøkene blir stadig vanskeligere å oppdage, men du kan beskytte deg.

Skjul koden
Avdelingsdirektør Jan Digranes i Sparebankforeningen ber folk om å huske de viktigste kortvettreglene.

- Du må ikke gi fra deg pinkoden. Du må skjule inntastingen når du tar ut penger i minbanken, og du må ikke gi fra deg kortet i barer og på restauranter, sier Digranes til TV 2 Nettavisen.

De siste svindelforsøkene besto av en ekstra kortleser som rett og slett settes over åpningen der mann putter inn kortet. På vei inn i minibanken blir dermed magnetstripen på kortet kopiert. I tillegg er det montert et skjult kamera som filmer tastaturet i minibanken. Tidligere er det gjort svindelforsøk med kortleser og falskt tastatur.

- For at skimmingen skal ha noen virkning, så må svindlerne få tilgang til pinkoden din. Det er derfor viktig at du skjuler inntastinger så godt som overhodet mulig, sier Digranes.

Vanskelig å avsløre
Å avsløre svindelforsøkene kan være vanskelig. Utstyret som brukes er laget for å se ut som en naturlig del av minibanken.

- Hvis man ser noen man mener er mistenkelig, kan man jo se om det sitter ordentlig fast. Man skal ikke rive ned minibanken, men hvis det er noe som er satt på, så tror jeg mann vil oppdage det raskt, sier Digranes.

Skulle man oppdage et svindlerforsøk er det viktig at man varsler banken eller politiet raskt.

Banken dekker tapet
De som blir utsatt for minibank-svindel trenger ifølge Digranes ikke å bekymre seg for det økonomiske taper.

- Sånn som lovverket er i Norge, så er det banken som har det økonomiske ansvaret. Kundene skal ikke være skadelidende.

- Hvordan kan kunden bevise at han er utsatt for svindel?

- I disse svindelforsøkene vil det som regel være enkelt å sannsynliggjøre at man ikke har vært på det stedet der kortet er blitt misbrukt, sier Digranes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag