*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du myggen!

Denne myggen tar blant annet med seg sykdommen dengue. Foto: (Crestock.com)

Hva er det beste rådet for å unngå de små blodsugerne?

For å unngå mygg, kan du prøve så mangt. Tilbudene strekker seg fra spray og roll-on til tusenkronersteknologi, skriver Romerikes Blad.

Tidligere denne uken skrev Romerikes Blad om myggen som hadde invadert Fetsund.

Les også: - Aldri vært så mye mygg.

Myggen er en blodsuger som søker til menneskene på grunn av deres spesielle lukt. Preben Ottesen ved avdeling for skadedyrkontroll på Folkehelseinstituttet, anbefaler tildekking og myggmidler for å beskytte seg.

- For å unngå å bli stukket, anbefaler vi at man dekker seg til med klær, bruker myggmidler, myggnetting, og netting foran vinduer, sier Ottesen.

Noe som er nytt på markedet, er myggarmbånd. Det utsondrer en lukt som skal holde myggen borte i tre til fire uker. Det finnes også et atskillig dyrere alternativ; en myggmaskin som går på gass og eliminerer all mygg og knott for resten av sesongen.

Allergisk mot mygg
Ottesen forteller at alle som begynner å klø av myggstikk, er allergiske i forskjellige grader.

- Myggen har en type spytt som skal virke antikoagulerende for myggen når den suger blod. Det spyttet inneholder noen proteiner som man reagerer på. Enkelte reagerer sterkere på stoffet, men de fleste er midt på treet, forteller Ottesen.

Det er ikke farlig å være allergisk mot mygg, bare ekstremt ubehagelig og irriterende.

- Den største komplikasjonen er at man klør seg til blods, og så klorer man inn bakterier som forårsaker verk, sier Ottesen.

For dem som er virkelig allergiske, er det likevel alvorlig å bli stukket. De kan få store hevelser som er veldig ubehagelig. Da er det fint å vite hva man kan gjøre for å dempe reaksjonen.

Gode råd?
Det finnes en yngel av kjerringråd og andre metoder for å bli kvitt kløen. Etter et søk på diverse internettsider har Romerikes Blad funnet fram til et knippe råd som ofte går igjen:

Noen foreslår hårspray på stikket. Andre anbefaler å gni på groblad, helst i flere minutter slik at man får ut saften av bladet. Eurax er et antiklømiddel mange er fornøyd med, mens Tigerbalsam også er et forslag. Antihistaminer som loratadinkan hjelpe for de som er veldig allergiske. Folkehelseinstituttets Preben Ottesen vil selv bare anbefale de mest tradisjonelle metodene.

- Kjølende og klødempende midler kan ha effekt, sier han.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.