Slik unngår du nettsvindel

Redd for å bli svindlet på internett? TV 2 Nettavisen gir deg tipsene, og en oversikt over norske nettsider i gråsonen.

11.02.04 21:02

Forbrukermyndighetene i 24 land startet i dag en aksjon for å avsløre nettsvindel, som er blitt et stort problem internasjonalt.

Aksjonsgruppen fra Forbrukerombudet og Lotteritilsynet fant flere noe tvilsomme nettsider og lokketilbud.

Stadig flere blir utsatte for svindelforsøk på nettet. Forbrukerombudet har merket en markant økning i antall henvendelser, og går nå ut og advarer folk mot å la seg lokke av løfterike tilbud på nettet.

Fra pyramidespill og "bli rik i en fei"-oppskrifter til internasjonale svindlerligaer som sender e-post og lover deg millioner dersom du bare stiller noen få tusenlapper til disposisjon – det finnes alle mulige slags svindelopplegg der ute.

TV 2 Nettavisen gir deg Forbrukerombudets liste av noen norske nettsteder du bør være forsiktig med.

1.http://www.norbo.no/blirik.htm - Gir oppskriften på hvordan man ved å starte eget firma og jobbe hjemmefra kan ”tjene store penger, oppnå suksess og bli rik og respektert!”

2. http://www.sikker-inntekt.com/ - Ved å investere $139 i mnd skal man få hjelp til å starte egen nettbutikk med garantert inntekt på mellom $1275-4700 i mnd i løpet av ni måneder eller pengene tilbake

3. http://home.no.net/winlotto/ - Lotto-system som garanterer gevinst i Viking Lotto 8 av 10 ganger

4. http://www.primegoldbank.com/norway/ - Ved å kjøpe startpakke i dette nettverket skal det være mulig å oppnå en inntekt på opp til $3000 pr dag.

6. http://www.ekstrainntekt.no/ - Om hvordan man kan tjene opp mot 40.000 kroner i måneden på å jobbe hjemmefra noen timer i uken.

For å være helt sikker, her kommer noen tips fra de internasjonale forbrukermyndighetene:

- Unngå alle løfter om øyeblikkelig rikdom, "gratis" gaver og utrolige rabatter.
- Les alt som står med liten skrift.
- Vær svært skeptisk til uttalelser som hevder at utrolige resultater er oppnådd.
- Spør rundt og få profesjonelle råd.
- Og ikke minst - gjør research på selskapet. Søk på internett etter navnet på produktet eller selskapet, og dobbelsjekk all kontaktinformasjon og selskapsdetaljer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.