*Nettavisen* Nyheter.

Slik unngår du skrekkinfluensaen

Folkehelseinstituttet venter en sterk økning i infulensasyke i tiden som kommer. Foto: (Thinkstock/Illustrasjon)

500.000 vil bli rammet. Her er rådene.

02.01.13 16:45

Mange har tilbrakt juleferien til sengs med influensa. Feber, muskelsmerter, hodepine, hoste, tretthet og frysninger er typiske symptomer. Og de kommer gjerne på denne tiden av året.

I tillegg til de to vanlige influensavirusene, A og B, har vi fått en ny runde med svineinfluensa.

Torsdag i forrige uke døde en elleve år gammel gutt fra Porsgrunn av viruset.

Et annet barn er innlagt på Oslo universitetssykehus, og tilstanden er alvorlig. Tilsammen er minst seks personer innlagt på sykehus med svineinfluensa så langt, og trolig vil flere måtte legges inn.

Kraftig økning
Ved Ahus har det vært en kraftig økning i antall pasienter med påvist svineinfluensa den siste tiden.

Siden Ahus i Lørenskog kommune begynte å teste pasienter for influensasmitte 1. november er det påvist smitte i 181 prøver. Av disse har 98 testet positivt etter 20. desember og 22 av dem igjen fikk påvist svineinfluensa nyttårsaften.

Les også: Kraftig økning i svineinfluensasyke ved Ahus

- I tillegg kommer cirka 10-20 prosent av dette tallet i form av andre influensaer som sesonginfluensa og influensa type B. Det har vært påfallende mye av det også. Det er en type influensa som vi regner opptrer mer sporadisk og ikke bare i epidemier. Men det ser ut som om den også opptrer epidemisk nå, sier overlege Jan-Erik Berdal ved infeksjonsavdelingen på Ahus til NTB

Flere vil bli syke

Folkehelseinstituttet overvåker utbrudd av influensa i Norge.

Tallet på pasienter som har fått påvist influensa stiger stadig.

Erfaring viser at når epidemien begynner like før jul, herjer den som verst i begynnelsen av januar. Instituttet anslår at 500 000 personer vil få influensa denne sesongen.

Virusene spres dessuten svært lett. Influensa fører til at man hoster mye, og slik overføres smitten til andre. Viruset smitter også ved nysing og nærkontakt med personer som er smittet.

Og jo flere vi er sammen, jo flere bli syke. Torsdag åpner skoler og barnehager igjen etter juleferien, og da spres virusene fort.

Slik holder du deg frisk

Det er viktig å være ekstra nøye med hygienen nå som virusene er i omløp. Du må unngå å ta deg til nese, munn og øyne med uvaskede hender når du er på offentlig sted. Det er viktig å vaske hendene grundig med såpe og vann, særlig når du har vært ute blant folk. De som er syke må unngå å hoste på andre.

For de som ikke vil ta noen sjanser er det imidlertid bare en måte man kan være sikker på å holde seg frisk. Årets influensavaksine gir beskyttelse både mot svineinfluensa, og de to andre influensavirusene som er i omløp. Og selv om epidemien allerede er i gang, er det ikke for sent å ta vaksinen.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle i risikogruppene å vaksinere seg. Det gjelder blant annet eldre, gravide, diabetikere og folk med kroniske sykdommer.

Slik lindrer du plagene om du blir syk

Blir du slått ut av influensaen er det viktigste du gjør å ta det med ro. Det er imidlertid noen ting du kan gjøre for å lindre plagene noe. Helsenettstedet WebMD anbefaler blant annet kyllingsuppe som spesielt bra med tanke på å bli frisk, og måltidet kan være betennelsesdempende. Også is og te vil være til hjelp.

Helsemyndighetene understreker også at det er viktig å få i seg nok væske. Opplever du selv, eller at et barn virker uttørret, tungpustet eller fjern, bør du kontakte lege.

Stort sett ufarlig

Influensaen kommer hvert år, og rammer opptil 15 prosent av befolkningen. Barn blir oftere syke av influensa enn voksne. Å bli syk er ubehagelig, men sort sett ufarlig. De fleste er syke i 7-10 dager, og blir friske uten medisinsk behandling.

Likevel kan alle de tre sirkulerende influensavirusene kan føre til livstruende sykdom. Folkehelseinstituttet har foreløbig ikke indikasjoner på at årets influensasesong blir mer alvorlig enn tidligere år.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag