RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Slik unngår du sukkerbombene

Yoghurt kan både være sunt og det reneste godteri. Bare les her.

(SIDE2:) Yoghurt inneholder flere gode næringsstoffer og kan fungere fint som et mellommåltid eller som en liten dessert. I dag kan man velge mellom flere titalls yoghurtvarianter, men det er greit å være klar over at det er store forskjeller på de ulike yoghurttypene.

Ernæringsfysiolog og journalist i Side2, Silje Bjørnstad forklarer hva du bør se etter når du velger i yoghurt-vrimmelen.

Spiser oss feite
Stadig flere barn og voksne blir overvektige som et resultat av mye usunt fett og sukker i kosten. Dette kan bidra til mange unødvendige ekstrakalorier som også etter hvert kan føre til at man uønsket går opp i vekt. I verste fall kan en eventuell overvekt føre til at man utvikler livsstilssykdommer som for eksempel hjertekarsykdom og diabetes type 2.

Når det gjelder yoghurt anbefaler man derfor å velge de typene med lite fett og minst mulig tilsatt sukker. Da vil du få mange verdifulle næringsstoffer uten at kaloriinnholdet blir for høyt.

Forskjellen på naturlige sukkerarter og tilsatt sukker.
Alle typer karbohydrater er ulike typer sukkerarter. Vi har for eksempel melkesukker (laktose), sukrose (det som ofte omtales som «hvitt sukker») og fruktose som finnes naturlig i frukt. I maten finnes det både naturlig forekommende sukker og tilsatt sukker.

For eksempel så vil en yoghurt laget på melk og som ikke inneholder tilsatt sukker, likevel inneholde sukkerarter fordi den fortsatt har like mye karbohydrater som melken den er laget av.

Noen ganger står det presisert med tall hvor mye sukker produsenten har tilsatt i et produkt i tillegg til at det eventuelt finnes naturlige sukkerarter i matvaren.

Andre ganger kan «tilsatt sukker» inngå i betegnelsen «sukkerarter» uten noen mer spesifisering. Dette gjør det nesten nesten umulig å vite hvor mye sukker vi spiser fordi mange av matvarene sjeldent er merket med hvor mye sukker de inneholder.

Store forskjeller
Norske helsemyndigheter anbefaler at maks 10 prosent av det totale energiinntaket kommer fra tilsatt sukker. For barn i alderen 2-5 år utgjør dette rundt 30 gram sukker om dagen.

Når man skal sammenligne yoghurtvarianter så er det lurt å se på det totale innholdet av kalorier, fett, tilsatt sukker, protein og kalsium. Mye kalorier, sukker og mettet fett trekker ned, mens mye protein og kalsium teller positivt. Inneholder produktet kostfilber og ekte biter av frukt og bær vil dette også trekke opp, sier Silje Bjørnstad.

Yoghurtene vi har sett på denne gangen har store variasjoner både når det gjelder innhold av tilsatt sukker, kilokalorier og begerstørrelse.

Som regel oppgis næringsinnholdet per 100 gram, men man må huske på at de fleste begrene inneholder mer enn som så.

Dette gir derfor store forskjeller i både energi- og sukkermengde.

Ikke alle produktene oppgir detaljert informasjon om tilsatt sukker og næringsinnhold, og dette kan gjøre det vanskelig å sammeligne de ulike typene. Likevel er det noen yoghurtvarianter som skiller seg ut, både positivt og negativt.

Q-Meieriene lanserte nylig et nytt samarbeid med Mondelez, tidligere Kraft Foods. Både Oreo- og Non Stop yoghurt er merket med "Godtertiyoghurt" i butikkhyllene, og det er nettopp også det de er.

SE MER:

Dette er de nye yoghurtene

Her er høstens matnyheter

Styr unna disse
En av verstingene er nykommeren «Non Stop Yoghurt» hvor et beger inneholder 219,8 kcal og 15 prosent tilsatt sukker. Dette tilsvarer hele 23,5 gram sukker. 1 sukkerbit tilsvarer cirka 2 gram så dette begeret på 157 gram vil dermed inneholde nesten 12 hele sukkerbiter. Kombinasjonen av godteri og yoghurt gjør at denne heller bør kalles snop fremfor et sunt og næringsrikt yoghurtmåltid. Q-Meieriene har også merket nyheten som «godteriyoghurt».

En annen yoghurt du bør styre unna i hverdagen er «Go Morgen vaniljeyoghurt med nøttemix totalt 8 prosent tilsatt sukker». Denne yoghurten har det høyeste innholdet av fett og kalorier av produktene vi har sett på i denne testen. Et beger på 195 gram utgjør 296 kcal, 9 gram fett og 15,6 gram sukker. Riktignok vil nøtteinnholdet bidra til å gi deg sunne fettsyrer, men likevel vil du få i deg nesten 8 hele sukkerbiter hvis du går for denne varianten.

Alternativ:
Da vil en annen variant fra «Go Morgen»-serien være et bedre alternativ, for eksempel «Go Morgen Gresk Type Naturell yoghurt med Nøttecrüsli». Denne inneholder kun to prosent tilsatt sukker, og for et beger som inneholder 195 gram vil dette tilsvare 3,9 gram tilsatt sukker. Den har også et noe høyere proteininnhold sammenlignet med de andre yoghurtvariantene.

Sunn barneyoghurt
«Yoplait Double 0% Fruktyoghurt med fiber, fersken og pasjonsfrukt» er et av de bedre yoghurtvalgene da denne ikke er tilsatt sukker og et beger utgjør kun 53 kilokalorier.

«Tine Sprett Yoghurt Mild Naturell uten tilsatt sukker» er også et godt yoghurtalternativ til barna. Denne er heller ikke tilsatt sukker, har et høyt innhold av kalsium og gir få kalorier.

Et annet sunt yoghurtalternativ er å blande yoghurt naturell med bær, biter av oppskåret frukt og eventuelt litt nøtter. Slik unngår du tilsatt sukker samtidig som du får i deg mer av viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Tilsatt sukker i Skyr
Skyr-variantene er gode alternativer hvis man ønsker et produkt med høyere proteininnhold sammenlignet med andre yoghurtlignende produkter. Men vær klar over at det også her finnes varianter med tilsatt sukker.

Produktet ble i begynnelsen markedsført med «fettfri, proteinrik og uten tilsatt sukker», og dette gjelder fortsatt for samtlige Skyr-begre. Men flere av de nyere variantene, som for eksempel «Skyr Vanilje med honningglasert müsli» inneholder tilsatt sukker. Her får man oppgitt av produktet inneholder 6 prosent tilsatt sukker, noe som tilsvarer 10,2 gram i et beger på 170 gram.

Husk at barn under tre år bør styre unna produkter med kunstige søtstoffer.

Viktig med matglede
- Som ernæringsfysiolog vil jeg også påpeke at ett produkt avgjør ikke om du er sunn eller ikke. Man må se på det totale kostholdet sitt og finne ut hva som fungerer best for deg og din kropp i kombinasjon med livsstil og aktivitetsnivå, forklarer Silje Bjørnstad.

- Litt sukker er ikke noe problem hvis man ellers har et variert og sunt kosthold. Samtidig som det er viktig å få i seg det man trenger av gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler, så er det også viktig at man liker det man spiser og at man koser seg med maten, presiserer ernæringsfysiologen.

De beste yoghurtvalgene:Vinnerne i testen er varianter som ikke har tilsatt sukker og inneholder minimalt med fett. Disse yoghurtene kommer også i en porsjonsstørrelse som inneholder mindre enn 100 kcal totalt:

Yoplait Double 0% Fruktyoghurt med fiber, fersken og pasjonsfrukt Ikke tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
42 kcal
Protein 4 g
Karbohydrat 6,2 g
hvorav sukkerarter 6,1 g
Fett 0,1 gram
hvorav mettede fettsyrer 0,1 gram
Kalsium 120 mg

Et beger på totalt 125 gram gir totalt 53 kalorier.
Ekstra pluss for bruk av ekte fruktbiter, høyere fiberinnhold og få kalorier per porsjon!

Skyr Rips og Vanilje Ikke tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
58 kcal
Protein 10 g
Karbohydrat 4 g
hvorav sukkerarter 4 g
Fett 0,2 g
hvorav mettede fettsyrer 0,1 gram
Kalsium 97 mg
Et beger på 160 gram gir totalt 93 kcal.

Ekstra pluss for høyt proteininnhold og bruk av ripsbær!

Tine Sprett Yoghurt Mild Naturell Ikke tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
72 kcal
Protein 4,4 g
Karbohydrat 5,8 g
hvorav sukkerarter 5,8 g
Fett 3,4 g
hvorav mettede fettsyrer 2,2 gram
Kalsium 150 mg

Et beger på 125 gram gir totalt 90 kcal.
Ekstra pluss for høyt innhold av kalsium! En god naturellvariant der man selv kan inn frukt, bær, nøtter eller korn.

Disse yoghurtene bør du styre unna:Et høyt innhold av tilsatt sukker kombinert med en del usunt fett gjør disse yoghurtene til testens tapere:

Non Stop yoghurt Q-Meieriene Totalt 15 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
140 kcal
Protein 3,5 g
Karbohydrater 20 g
hvorav sukkerarter 19 g
Fett 5 g
hvorav mettede fettsyrer 3 g
Kalsium 109 mg

Et beger på 157 gram gir totalt 219,8 kcal.
Et skyhøyt innholdt av tilsatt sukker gjør at denne yoghurten burde stått i godterihylla i stedet for å stå sammen med andre melk- og meieriprodukter.

Oreo yoghurt Q-Meiriene Totalt 11 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
129 Kcal
Protein 3,7 g
Karbohydrat18 g
hvorav sukkerarter 15 gram
Fett 4,6 g
hvorav mettede fettsyrer 2,5 gram
Kalsium 113 mg

Et beger på 152 gram gir totalt 196 kcal.
Et lite beger med høyt sukkerinnhold og lite protein trekker ned for denne yoghurten.

Go Morgen vaniljeyoghurt med nøttemix Totalt 8 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
152 kcal
Protein 5,5 g
Karbohydrat 12 g
hvorav sukkerarter ikke oppgitt
Fett 9 g
hvorav mettede fettsyrer ikke oppgitt
Kalsium 130 mg

Et beger på 195 gram gir totalt 296 kcal.
Et greit innhold av protein og kalsium, men stort begerstørrelse som totalt gir et høyt sukker- og fettinnhold trekker ned.

Tine Go Morgen skogsbæryoghurt med 4-kornmüsli med 9 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
126 kcal
Protein 4,5 g
Karbohydrat 20 gr
hvorav sukkerarter ikke oppgitt
Fett 3 g
hvorav mettede fettsyrer ikke oppgitt
Kalsium 105 mg

Et beger på totalt 195 gram gir totalt 245 kcal.
Selv om denne varianten har mindre sukkerinnhold enn forrige «Go Morgen»-yoghurt vil du fortsatt få i deg en god del sukker og kalorier sammenlignet med andre yoghurttyper.

Yoghurt Bringebær Q-Meieriene Totalt 10 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
128 kcal
Protein 3,6 g
karbohydrat 17 g
hvorav sukkerarter 15 g
Fett 5 g
hvorav mettede fettsyrer 3 g
Kalsium 113 mg

Totalt gir et beger på 125 gram yoghurt og 10 gram crisp 172,8 kcal.
Lavt proteininnhold og mye sukker i et lite beger trekker ned.

Yoplait Lamour vaniljeyoghurt Blåbær 12 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
127 kcal
Protein 3,2 g
Karbohydrat 18 g
hvorav sukkerarter 18 gram
Fett 4,8 g
hvorav mettede fettsyrer 3,2 g
Kalsium 105 mg
Et beger på 125 gram gir totalt 159 kcal.
Høyt innhold av tilsatt sukker kombinert med mindre protein- og kalsiuminnhold sammenlignet med andre yoghurter trekker ned.

De andre yoghurtvariantene i testen:

Go Morgen Gresk Type Naturell yoghurt med Nøttecrüsli totalt 2 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
132 kcal
Protein 8, 4 g
karbohydrater 12 g
hvorav sukkerarter 7,4 g
Fett 5,8 g
hvorav mettede fettsyrer 2,5 gram
Kalsium 135 mg

Et beger på 195 gram gir totalt 257 kcal.
Positivt med høyt innhold av protein og kalsium. Inneholder flere kalorier sammenlignet med mange andre yoghurttyper.

Sprett yoghurt med Banan med 6 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
93 kcal
Protein 3,8 gram
Karbohydrat 13 gram
hvorav 13 gram sukkerarter
Fett 2,8 gram
hvorav 1,9 gram er mettede fettsyrer
Kalsium 125 mg

Et beger på 125 gram gir totalt 116 kcal.
Positivt med bruk av ekte frukt i yoghurt. Moderat innhold av protein og fett. Et OK valg til barna.

Tine yoghurt vanilje med 8 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
92 kcal
Protein 3,6 gram
Karbohydrat 13 gram
hvorav 12 gram sukkerarter
Fett 3 gram
hvorav mettede fettsyrer 2 gram
Kalsium 120 mg

Et beger på 150 gram gir totalt 138 kcal.
Et greit innhold av kalorier, kalsium og fett. Mindre innhold av protein.

Biola Mild tilsatt fiber Blåbær med 6 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
77 kcal
Protein 3,7 g
Karbohydrat 12 g
hvorav 12 g sukkerarter
1,6 g fett
120 mg kalsium

Et beger på 125 gram gir totalt 96 kcal.
Et helt OK alternativ med få kalorier per beger. Mindre innhold av protein.

Skyr Vanilje med honningglasert müsli 6 prosent tilsatt sukker
Næringsinnhold per 100 gram:
103 kcal
Protein 10 g
Karbohydrat 13 g
hvorav 9 g sukkerarter
Fett 1 g
hvorav mettede fettsyrer 0,4 g
88 mg kalsium

Et beger på totalt 170 gram gir totalt 175 kcal.
Høyt proteininnhold og lite fett, men inneholder tilsatt sukker og mindre kalsium.

Activia yoghurt med vaniljesmak med branflakes og frukt
Næringsinnhold per 100 gram:
120 kcal
Protein 4,7 g
Karbohydrat 18, 4 g
hvorav 13 gram sukkerarter
Fett 2,8 g
hvorav 2 gram er mettet fett
Kalsium Ikke oppgitt
Tilsatt sukker ikke oppgitt.

Totalt gir et beger på 170 gram yoghurt og 20 gram flakes 228 kcal.
Vanskelig å gi en totalvurdering da produktet mangler informasjon i næringsinnhold.

Helt ekte gresk yoghurt med pekannøtter og honning Synnøve Finden
Næringsinnhold per 100 gram:
148 kcal
Protein 5,5 gram
Karbohydrat 20 gram
Fett 5 gram fett
mettede fettsyrer: Ikke oppgitt
Kalsium: Ikke oppgitt
Tilsatt sukker: Ikke oppgitt

Et beger på 160 gram gir totalt 236,8 kcal.
Vanskelig å gi en totalvurdering da produktet mangler informasjon i næringsinnhold.

Pris og smak er ikke blitt vurdert.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere