RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik unngår du surfesjokk

Sist oppdatert:
Norske PC-brukere har fått skyhøye telefonregninger etter at modemet deres er blitt kidnappet av datapirater. Slik unngår du sjokkregninger.

Såkalt modemkidnapping er et økende problem for PC-brukere verden over. Kidnappingen skjer ved at brukeren kobles opp mot Internett via en server i utlandet, og til en mye høyere pris enn normalt.

Slik beskytter du deg

Telenor og de andre teleoperatørene er blitt beskyldt for ikke å ta problemet med modemkidnapping alvorlig nok. Nå tar Telenor til motmæle.

Teleoperatøren tilbyr flere gratistjenester som gir deg økt beskyttelse.

¿ Tjenesten SurfeFilter gir kunden mulighet til å forhindre ufrivillig oppkobling ved å sperre for anrop mot land hvor man typisk kan bli utsatt for slik oppkoblingssvindel. Listen over disse landene oppdateres automatisk av Telenor, og tjenesten kobles enkelt ut og inn gjennom å ringe tlf 800 33 040.

¿ Telenors siste versjon av oppringningsprogrammet gir ifølge teleoperatøren god beskyttelse mot ufrivillig oppkobling gjennom at det hindrer andre oppkoblingsnummer å legge seg over det nummeret du vanligvis bruker. Har du ikke dette programmet, kan det lastes ned gratis via www.online.no.

Telenor advarer kundene på det sterkeste mot å klikke «ok» i programmer eller annonser som popper opp i hytt og vær. Problemet opptrer særlig hyppig på pornografi- og gamblingtjenester i utlandet.

ADSL-kundene går fri

Antivirusprogrammet Norton og familieprogrammet Kidsurf gir dessuten beskyttelse mot forskjellige uhumskheter ute på nettet. Programmene følger gratis med i alle Telenors Internettabonnementer, men det er PC-brukeren som må sørge for at antuivirusprogrammet oppdateres med jevne mellomrom.

Problemet med modem-kidnapping omfatter kun dem som kopler seg opp mot Internett ved å ringe opp en server fra PC’en. ADSL-kundene er ikke rammet av denne piratvirksomheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere