*Nettavisen* Nyheter.

Slik vant Obama over Romney

Barack Obama ble kåret til knepen vinner i en debatt med svært høy temperatur.

17.10.12 12:31

HTML EMBED

NEW YORK/OSLO (Nettavisen): - Han svarte direkte på spørsmålene. Guvernør Romney surret. Ettersom kvelden gikk, ble presidenten bedre og bedre, mens Romney snublet mer og mer, sier Barack Obamas politiske rådgiver, David Axelrod, etter debatten.

I Republikanernes leir var de ikke like overbevist om at Obama var best. Som tidligere leder for Republikanerne, John H. Sununu oppsummerte det:

- Han var i det minste til stede i dag, i motsetning til sist debatt.

De første meningsmålingene etter valget viser en knepen seier til Obama. Det er alfa omega for presidenten, som fort kunne vært hektet av i kampen dersom han hadde rotet det til igjen.

En meningsmåling utført for CNN viser at 46 prosent av de spurte holdt Obama som vinner, mens 39 prosent mente Romney klarte seg best.

Du kan lese debatten ord for ord her

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ina Rosenberg Stavrum (Nettavisen)

- Blir en thriller
I stedet ligger det nå an til å bli et høydramatisk valg.

- Valget ligger an til å bli en thriller, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til Nettavisen etter nattens valgdebatt i New York. Han kårer også Obama til en svært knepen vinner i debatten.

- Det var ingen klar vinner, men Obama kom best ut av det. Han var mer offensiv og hadde nytte av at han kunne bevege seg fritt rundt mens han pratet. Han ble mer energisk av det.

Snoen mener Mitt Romney derimot ble i stiveste laget slik debatten utartet seg.

- Aggressiv president
Snoen får støtte av professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen.

- Alt i alt kom Obama best ut av denne debatten, sier Kjeldsen til Nettavisen.

- Romneys seier i den første debatten var større, men denne var kanskje viktigere.

Barack Obama var for høflig sist debatt, ifølge seg selv. Natt til onsdag var det en langt mer aggressiv president man så. Men Mitt Romney bet også hardt fra seg, og det var tidvis svært høy temperatur.

- Det er farlig å bli altfor aggressiv, men siden Obama var så tafatt sist, hadde han ikke noe annet valg denne gangen. Men han klarte å balansere det å være offensiv med å ikke bli uhøflig, mener Kjeldsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Libya-angrepet
Det var særlig på et område Romney rotet det til for seg selv, og det var angående Libya. På spørsmål om hvem i Obama-administrasjonen som hadde ansvaret for at sikkerheten i Libya ikke var tatt på alvor i forkant av angrepet som drepte ambassadør Christopher Stevens.

- Det er til syvende og sist jeg som er ansvarlig, svarte Obama, som deretter benyttet anledningen til å kritisere Romney for å slå politisk mynt på angrepet.

- Romney brukte angrepet til egen personlig politisk vinning, mens vi fortsatt prøvde å få oversikt i kaoset.

Romney, på sin side, anklaget Obama for å ha brukt hele 14 dager før han konkluderte med at det som skjedde i Libya var et terrorangrep.

Her brøt ordstyrer Candy Crowley inn og påpekte at det var en feilaktig påstand fra Republikaneren.

- Det kan helt klart diskuteres om det var rett av Crowley å ta side i diskusjonen, ved å si at Obama hadde rett og Romney feil. Men Romney kjørte for hardt på en påstand han ikke hadde faktisk grunnlag for, og det slo tilbake på ham.

Nettavisens mest leste saker akkurat nå:

HTML EMBED

- Middelklassen knust
I en debatt designet som et folkemøte, der 80 uavhengige velgere ble spesielt valgt ut av Gallup meningsmålingsintitutt til å stille hvert spørsmål til presidenten, ble kandidatene grillet på alle fronter.

Ikke uventet var økonomi et hett tema, og her gikk kandidatene nærmest til frontalangrep på hverandre.

Romney gikk offensivt ut, og sa at Obama ikke hadde utrettet noe som helst.

-Presidenten vet ikke hvordan man fikser økonomien, og middelklassen har blitt knust de siste fire årene.

Han viste til at Obama har hatt fire år på seg til å utrette noe, men feilet. Han viste blant annet til den høye arbeidsledigheten, at nye jobber i for liten grad skapes, og anklaget også Obama for å være ansvarlig for landets høye bensinpriser, og mente at presidenten har redusert egenproduksjonen av olje og gass gjennom å frata selskaper boretillatelser.

Romney sa han ville gi skattelette for middelklassen, mens han ville sørge for at de rikeste fem prosentene i landet fremdeles bidro i samme grad som nå.

Han pekte også på at han hadde en fempunkts plan for å få USA på fote igjen.

- Kun ett punkt
- Fempunktsplanen til Romney har kun ett punkt, og det er at det skal være andre regler for de rikeste, slo Obama tilbake.

- Romney vil fortsette skattelettene som ble innført under Bush. Det er på tide at de rikeste bidrar mer for å gjenbygge USA.

Han angrep Romneys økonomiske plan, og hevdet at den ville koste åtte billioner dollar. Han anklaget også Romney for å ville la hele den amerikanske bilindustrien gå konkurs.

Kjeldsen mener at Obama klarte seg bedre enn ventet på spørsmål om økonomien.

- Dette er i utgangspunktet en tapersak for presidenten. Å skylde på at andre skapte den økonomiske krisen er ikke et godt argument, men han klarte å få frem hva han hadde gjort for å bedre situasjonen. Han var ikke superoverbevisende, men han kom med en apppell til folket om å få fire nye år til å fullføre det han har startet på, sier Kjeldsen.

Likestilling for kvinner
Det kom også spørsmål om likestilling for kvinner på arbeidsplassen.

Romney pekte på sin egen innsats for å få inn flere kvinner i ledende stillinger.

- Jeg fikk levert permer fulle av kvinner, sa han om hvordan han fikk kvinnegrupper til å jobbe for å øke kvinneandelen da han satt som guvernør i Massachusetts.

Obama pekte derimot på Lily Ledbetter Act, som han har kjempet for og som konkretiserer og lovfester kvinners rett til likebehandling og lik lønn på arbeidsplassen.

Obama har hatt stort fokus på kvinner i valgkampen, men har likevel mistet flere kvinnelige velgere til Romney de siste ukene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hardt ut mot illegal immigrasjon
På spørsmål om hva man skal gjøre med illegale immigranter, var Romney svært tydelig. Han pekte på at USA er et land av immigranter, og at man ikke skulle behøve å måtte ha en advokat for å kunne kome seg inn i landet. Han ønsket også å gi høyt utdannede immigranter lettere tilgang til grønt kort.

- . Men vi må stoppe den illegale immigrasjonen. Jeg vil ikke gi dem amnesti. Jeg vil ha sanksjoner mot dem som ansetter illegale immigranter. Derimot ønsker jeg å gjøre det lettere for barn av illegale immigranter, som er oppvokst i USA, en enklere vei til lovlig opphold i landet.

Obama trakk derimot frem at Romney under primærvalget i vår ikke ville hjelpe illegale immigranter, men heller tvinge dem til å deportere seg selv.

- Vi bør gå etter de som er kriminelle, ikke de som er her for å brødfø familien eller å få seg en utdanning.

- Bryr meg om 100 prosent
Debattens siste spørsmål utfordret Romney til å påpeke hva han mente var den første feiltolkningen av ham som person.

Med de uheldige uttalelsene om at han ikke bryr seg om 47 prosent av befolkningen friskt i minne, var han tydelig på at dette ikke stemmer med virkeligheten.

- Presidenten har karakterisert meg som en annen enn jeg er. Jeg bryr meg om 100 prosent av amerikanere. Jeg vil hjelpe det amerikanske folket med min erfaring.

Ikke uventet slo Obama tilbake med nettopp de 47 prosentene.

- Jeg tror Romney bryr seg, men når han sier at 47 prosent tenker på seg selv som ofre, tenk på hvem han snakker om. Det er studenter, veteraner, folk som jobber hver dag, men ikke tjener nok. Jeg vil kjempe for dem. Jeg vil gi alle en sjanse i fremtiden. Derfor ber jeg om fire nye år.

HTML EMBED

Annonsebilag