Vi har akkurat entret juni måned og de norske jordbærene er nok ikke mange ukene – om ikke dagene – unna.

Én ting man fort kan glemme er at bærene kan føre med seg en rekke parasitter, og det vil man ikke putte i seg. For er du uheldig kan du risikere å bli skikkelig dårlig, nærmere bestemt matforgiftet med det som hører med av oppkast og diaré.

Grunnen til at bærene ikke blir vasket før de selges, er at det fører til en betydelig kortere holdbarhet, så derfor må man ta saken i egne hender.

Ifølge forskningsrapporten, som først ble omtalt av Forskning.no, er parasitter i mat et stort problem på verdensbasis, med 50.000 matforgiftning-relaterte dødsfall og 90 millioner tilfeller totalt hvert eneste år.

Les også: Jordbærprodusenter vurderer å droppe årets sesong

Bær og parasitter

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås har undersøkt hva som er den mest effektive metoden for å sikre at bærene du setter på bordet ikke er infisert med parasitter.

– I dette forsøket utsatte vi to ulike bærtyper for tre forskjellige parasitter. Bringebær har en hårete overflate som det er lettere for parasitter å feste seg på, mens blåbær har en glattere overflate, sier forsker ved NMBU, Tamirat Tefera Temesgen til forskning.no.

De tre ulike parasittene som er benyttet i forsøket er Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum og Giardia duodenalis. Får du i deg en av disse kan du vente deg diaré, flatulens, luft i magen, kvalme, oppkast og kramper.

Nettstedet får opplyst at disse parasittene ble benyttet på grunn av deres robuste egenskaper, noe som tilsier at hvis man klarer å vaske bort disse, vil andre parasitt-typer også være fjernet.

De ulike metodene

Den første metoden forskerne testet var å skylle bærene i ett minutt i en sil under rennende vann. Bærene ble så ristet lett slik at overflødig vann rant av.

Så ble en andre metode, der bærene ble lagt i en bolle med eddikvann, testet ut. Eddikblandingen som ble benyttet bestod av en del eddik (7 prosent) og tre deler vann. Etter eddikbadet ble bærene skylt i 30 sekunder på samme måte som første metode.

Til slutt forsøkte forskerne å putte bærene i en salatspinner fylt med kaldt vann. Etter litt skylling ble vannet fjernet og bærene spunnet rundt i ti sekunder hver vei.

Metoden som er mest effektiv

Den kanskje aller vanligste skyllemetoden, nemlig i sil under rennende vann, viste seg å være svært effektiv på to av parasitt-typene, men fjernet bare 35 prosent den siste parasitt-typen.

Skyllemetoden fjernet altså minst 80 prosent av C. parvum og G. duodenalis, men bare 35 prosent av Cyclospora cayetanensis.

Salatspinner-trikset og eddikbad viste seg å være de to mest effektive skyllemetodene. Benytter du en av de to er du sikret å ha fjernet over 80 prosent av alle parasitter på bærene.

Så neste gang du skal kose deg med bær – og du vil være på den helt sikre siden – må du pent finne frem eddikflasken eller salatspinneren.