Gå til sidens hovedinnhold

Slik velger du rett solkrem

Skal du kjøpe solkrem? Her er noen råd som kan hjelpe deg å velge rett.

(SIDE2:) Ferietid er soletid og det viktigste du kan ha med deg på ferien er solkrem. I dag finnes et enormt antall solkremer å velge mellom.

Her er noen tips du bør tenke gjennom før du investerer i fullt sett:

Hvilken faktor man skal velge avhenger av hudtype, hvor sterk strålingen er og hvor lenge man skal oppholde seg i solen.

Ifølge Alliance apotekene anbefaler man i Norge minimum faktor 8 til voksne og høyere til barn, gjerne faktor 12-15. De fleste har erfaring med hvor mye sol huden tåler. Et godt råd er å starte med høy faktor og eventuelt redusere etter hvert. Skal du til varmere strøk, må du ta utgangspunkt i hvor sterk sola er der du skal sole deg, (UV-indeksen) og så velge faktor ut fra dette.

SOLVETTREGLENE:

1. Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15. Nyt solen, men unngå å bli solbrent. Gjør som mennesker i solrike strøk - ta pause fra solen midt på dagen. Finn gjerne en plass i skyggen. Solen er sterkest mellom klokken 12 og 15. Mye soling og å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse. Vinterblek hud blir lett brent. La derfor huden venne seg til solen gradvis. Barn og ungdom og de som har lys hud trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud. Det er best for huden om du tar pauser fra solen og bruker lette klær. Bruk solkrem med faktor 15 og UVA-beskyttelse på den huden som ikke er beskyttet på annen måte.

4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Soling i solarium i tillegg til naturlig sol øker den totale UV-dosen og gir høyere risiko for hudkreft. Du kan bli solbrent i naturlig sol selv om du har solariebrunfarge som «underlag».

Kilde: Kreftforeningen

Vinterblek hud og barn trenger ekstra god beskyttelse.

Dersom huden din er ømfintlig og du har lett for å få soleksem, anbefaler vi å kjøpe solkremer uten parfyme. Det skal stå på kremen om den er parfymefri eller ikke. Apoteket har egen serie med parfymefrie solkremer.

En solkrem bør ha god beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler. UVA-filteret gir beskyttelse mot soleksem, rynker og hudkreft. UVB-filteret beskytter mot solbrenthet og hudkreft. Den bør dessuten tåle vann og svette.

Forbrukerrådet har testet solkremer. Resultatet av testen finner du på forbrukerportalen.no

Stor test av solkrem for barn finner du her

Strengere krav til solkrem

Det nytter ikke bare å ha et godt produkt, man må også kunne bruke det. Smør deg inn 30 minutter før du skal ut i sola slik at kremen får tid til å trekke inn. Gjenta smøringen så ofte som anbefalt på tuben og etter bading. Start solsesongen med ny solkrem for optimal beskyttelse

Les også:Solen: Hudens verste fiende

Side2 testet solkremer:Den store solkremtesten

Visste du at... ?

*På en halv meters dybde i vannet er fortsatt UV-strålingens intensitet på 40 prosent.

* 60 prosent av UV-strålingen kommer mellom klokken 10 og 14.

* Over 90 prosent av UV-strålene kan komme gjennom lette skyer.

* Intensiteten på UV-strålingen øker med 4 prosent for hver 300 meter i høyden.

* Skygge kan redusere UV-strålingen med 50 prosent eller mer.

* Hvit sand reflekterer opp til 25 prosent av strålene.

Kilde: Solvett.no, Alliansce apotek og Kreftforeningen

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene