*Nettavisen* Nyheter.

Slik velger du rett utdanning

Skal du snart velge hvilke skoler du skal søke på? Her får du tips om hvordan du skal velge det som er riktig for deg.

29.03.05 12:12

Når du skal velge utdanning er det lurt å tenke på hva du liker å drive med og hva du er flink til. Hvilke fag liker du best? Liker du å jobbe for deg selv eller i grupper? Synes du det er gøyest med praktiske oppgaver, eller foretrekker du å lese, skrive og arbeide med teoretiske oppgaver?

Det er ikke bare skolefag som teller, men også hva du liker å gjøre på fritiden din. Hva slags aktiviteter synes du er gøy? Hva ville du drevet med hvis du ikke var avhengig av lønn? Svarene på disse spørsmålene kan gi deg ideer om hvilken retning du bør gå inn på.

Ta deg tid
Det er du som må finne ut hva du vil. Du kan få råd og veiledning fra andre, men selve beslutningen om hva du skal bli må du ta selv. Sett av tid til å lese brosjyrer, spørre, diskutere og tenke. Ikke vent til dagen før søknadsfristen går ut.

Følg lysten
Mange tenker at det er smart å velge et yrke der det er lett å få jobb. Men etterspørselen etter de forskjellige yrkene går i bølger. Innen du er ferdig med skolen kan situasjonen ha endret seg i den bransjen du sikter mot.

Dessuten er det viktig å velge noe morsomt og meningsfylt, hvis du skal holde motivasjonen oppe gjennom flere år på skole. Bruk både fornuft og følelser når du sjekker ut utdanning, men la magefølelsen seire. Det lønner seg i lengden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vanskelig å finne ut hva du egentlig liker?
Ta Interessetesten på aetat.no . Du svarer på 120 spørsmål om hva du synes om en hel masse forskjellige aktiviteter og oppgaver. Til slutt får du forslag om forskjellige yrker som kan passe for deg. Spørsmålene trigger tankene i forhold til hva du liker og misliker. Bruk testen som et utgangspunkt for å orientere deg blant yrker og utdanninger.

Utdanningstilbud
Skal du velge videregående opplæring, les her.

Skal du ta høgere utdanning? Det er et mylder av utdanningstilbud. Du kan gå på høgskole, universitet eller en annen type skole. Du kan ta en kort utdanning på 6 måneder eller en lang utdanning på 6 år, og du kan velge å gå på en privat eller en offentlig skole.

Les mer

Folk du kan snakke med

Rådgiver
Alle skoler har en rådgiver. Rådgiverens jobb er nettopp å hjelpe deg å finne ut hva du skal bli, og hvordan du blir det. Spør henne ut om forskjellige yrker og skoler. Om hun ikke vet svaret med en gang, spør om hun kan finne ut mer til neste gang du kommer.

Voksne du kjenner
Bruk foreldre, onkler, tanter, venners foreldre og andre du kjenner. Spør dem ut om hva de jobber med. Kanskje er det noen som har drømmejobben din? De fleste liker å snakke om seg selv og jobben sin. Be dem fortelle hva som er det beste og verste. Slik kan du få vite mer om dette faktisk er noe for deg. Kanskje er drømmeyrket ditt annerledes enn du tror?

Utdanningsmesser
Rundt om i landet arrangeres det messer der du kan få vite mer om forskjellige skoler og yrker. Mange klasser besøker messene samlet, men ofte er det mulig å gå på egenhånd også. De som står på slike messer er veldig glade når elever spør spørsmål. Bruk sjansen og spør de som vet!

UngInfo-kontorer
En del kommuner har UngInfo-kontorer der du kan få hjelp med det meste. De har oversikt over utdanningstilbud og kan hjelpe deg finne fram til det du er interessert i. Se om det finnes i din kommune www.unginfo.no

Klikk på bildet for å forstørre.

Private yrkesveiledere
Det finnes profesjonelle veiledere som tar betalt for å hjelpe deg med å finne fram til utdanning og yrke. De finnes under yrkesveiledning på www.gulesider.no . Et besøk hos profesjonelle veiledere kan fort koste mange penger, så ta i bruk de andre mulighetene før du velger dette.

Brosjyrer og oppslagsverk

Mer utdanning?
Svært nyttig oppslagsverk som inneholder oversikt over utdanning både på videregående og høyere nivå. Den inkluderer både offentlige og private skoler. Katalogen er gratis og finnes hos rådgiveren på skolen din. Du kan også få den hos Aetat, og i pdf-format på aetat.no.

Søkerhandboka
Helt uunnværlig når du skal søke på offentlige høgskoler eller universiteter. Her finner du alle regler for opptak, poengberegning, kvoter og skolekoder. Du finner ut hvilke fag som tilbys hvor og hvilket karaktersnitt som ga inntak i fjor.

Hvis du vil lese om innholdet i fagene og studiene må du imidlertid bruke andre brosjyrer eller benytte nettlenkene i nettversjonen. Er gratis og finnes på alle videregående skoler, høgskoler og universiteter.

Studiekataloger
Alle skoler og universiteter lager kataloger med liste over hvilke studier de kan tilby og hva disse inneholder. Du finner informasjon om undervisningsform, fag og hva slags jobber du kan få. Ring eller send e-post til skolen og be om å få tilsendt en gratis katalog.

Utdanning.no
En offentlig portal med oversikt over alle godkjente studier på høgere nivå (universitet og høgskole). I tillegg til yrkesbeskrivelser av alle slag.

YOU er et nettsted som kan hjelpe deg å finne fram til yrkes- og utdanningsinformasjon. YOU gir deg informasjon om:

¿ alle kurstilbud i videregående opplæring
¿ alle mulige yrker med yrkesomtale
¿ opplæringstilbudet i ditt eget fylke
¿ lærlingplasser i fylket ditt
¿ hvordan du kan få den utdanningen og det yrket du ønsker deg
¿ hvor du kan få den utdanningen og det yrket du ønsker deg

YOU har òg lenker til hjemmesidene til alle videregående skoler og til fylket og læreplanene for alle kurs i videregående opplæring.

Søk informasjon på Internet

HTML EMBED

Det finnes ingen brosjyrer eller nettsteder som har med absolutt alle mulige utdanningstilbud. Men de aller fleste skolene har egne hjemmesider på nettet.

Hvis du ikke finner det du er ute etter i utdanningskataloger eller på utdanningsportaler, er det lurt å søke på stikkord på søkemotorer som www.kvasir.no eller www.google.com . Er du for eksempel ute etter kunstutdanning , så skriv inn «kunstutdanning», eller «kunstskole».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.