Slik velger du sunnest

Foto: Nortura SA/Nordfjord Kjøtt AS (kollasj: Mediehuset Nettavisen)

Mager kjøttdeig av svin, svinekjøttdeig, kjøttdeig, karbonadedeig og kvernet storfekjøtt. Forvirret?

15.03.13 13:03

(SIDE2:) Dette er bare noen av de tilsammen 15 forskjellige deig- og farseproduktene Gilde har på markedet. Utvalget av kjøttdeig blir stadig større her i landet. Men hva er forskjellene, og hva bør du velge? Det er stor forskjell på hvor sunne de ulike produktene er.

Side2 har i samarbeid med kostholdsrådgiver Anders Grøtnes gått gjennom ut utvalg av deigproduktene. Se vinnerne og verstingene lenger ned i saken!

Klikk på bildet for å forstørre.

Stadig flere farser

Vi kaller det gjerne bare kjøttdeig, men denne betegnelsen dekker bare noen av produktene på markedet. Kjøttdeig er en farse med et fettinnhold på 14 prosent eller mer, som vanligvis er tilsatt vann og salt.

De siste årene har det kommet stadig flere deiger med lavere fettinnhold, deiger med mindre vann og salt, og blandingsdeiger av forskjellige kjøtttyper.

- Produksortimentet vårt og bredden i vårt utvalg gjenspeiler etterspørselen i markedet, sier Kjell S. Rakkenes, konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og mattrygghet i Nortura, som eier Gilde og Prior.

Små differanser
Med 15 forskjellige kjøttfarser fremstår flere av Gildes produkter ganske like, for eksempel 100 prosent kvernet storfekjøtt med 14 prosent fett, og kjøttdeig av storfe med 14 prosent fett.

- Det er produktdifferensieringsårsaker til at vi navngir produktene forskjellig. For eksempel så er kvernet kjøtt rent, kvernet kjøtt. Kjøttdeig er som regel tilsatt litt salt og vann, sier Rakkenes.

- Men er det marked for så mange produkter?

- I hovedsak er svaret på spørsmålet ja. Men, vi driver selvsagt innovasjon og produktutvikling også innenfor denne kategorien. I slike utviklingsprosjekter vil det selvsagt kunne forekomme at vi lanserer produkter som ikke slår an, sier Rakkenes.

Kjøttdeig

er en kjøttfarse som kan inneholde kjøtt av storfe, svin eller kylling

har normalt 14 prosent fett, noen ganger mer

er vanligvis tilsatt vann og salt

vannet tilsettes for å øke volumet. Jo mer vann, jo mindre kjøtt. Maksimal vannmengde er fem prosent.

saltet tilsettes som konserveringsmiddel, og for å holde på kjøttsaften. Saltinnholdet skal maks utgjøre én prosent

Kilde: matprat.no (opplysningskontoret for egg og kjøtt)

Universell deigdesign
Rema 1000s kjøttleverandør Nordfjord har en tredjedel av storleverandøren Gildes utvalg, men har likevel mange varianter. Nordfjord kaller imidlertid ingen av produktene for kjøttdeig, eller karbonadedeig.

- Vi har nå valgt å kalle alle deigene våre for kvernet deig av ...., for å kunne ha et universelt navn på alle deigene våre, sier kvalitetssjef Randi Dorotea Støyva.

For eksempel heter det som tidligere var «kjøttdeig» nå «kvernet deig av storfe 14 %», men kvalitetssjefen mener likevel kunden lett kan skille produktene.

- På noen av variantene har vi valgt å føye til ein undertekst, slik at kunden lettere skal kunne kjenne igjen produktet, forklarer Støyva.

Kylling populært
Også kyllingkjøttdeig blir stadig mer populært blant norske forbrukere. Nortura melder om økt salg hvert år.

- Disse produktene er meget populære. Vi selger stort sett alt vi klarer å produsere. Det har generelt vært en voksende etterspørsel etter kyllingbaserte produkter i Norge de siste årene, forteller Rakkenes.

Kjøttdeig av kylling har et lavere fettinnhold enn det som er definisjonen på kjøttdeig, men fordi produsentene bare har én variant har den likevel fått dette navnet.

Med mellom seks og ti prosent fett (avhengig av merke) er den et alternativ ernæringseksperten anbefaler.

- Kyllingkjøttdeig har et litt høyere fettinnhold enn karbonadekjøttdeig, men har høyere andel av de gode fettsyrene. Ernæringsmessig, er begge gode produkter i forhold til andre kjøttdeigtyper. Men smaken og prisen er ulik, så la valget basere seg den veien, sier kostholdsveileder Ander B. Grøtnes, utdannet ved Norges idrettshøgskole og Atlantis medisinske høgskole.

Klikk på bildet for å forstørre.

Velg etter fettprosent
Med så mange ulike produkter på markedet forstår han at folk blir forvirret. Han anbefaler imidlertid å velge de med minst fett.

- Det er viktig å se på næringsinnholdet på pakningen, og spesielt fettinnholdet i varen. I kjøttdeigene er det ofte mye fett, og dette fettet er av den usunne, mettede typen, forklarer han.

Er du ikke typen som leser tabellen med næringsinnhold bør du lære deg hvilke varianter som er sunnest.

- Kjøttdeig av kylling, kalkun og svin, eller karbonadedeig, har et lavere fettinnhold og noe høyere andel proteiner. Dette er gode og magrere produkter i forhold til kjøttdeig, sier han.

Han understreker at valget også kommer an på hva du skal bruke deigen til. I det daglige kostholdet mener Grøtnes imidlertid at man bør begrense bruken av farseprodukter.

- Det beste er å bruke rene kjøttprodukter, både på grunn av fettinnholdet, og at mange av kjøttdeigtypene har et høyt saltinnhold, sier han.

HER ER PRODUKTENE:

Vi har sett på produktene fra den største merkevaren Gilde, som har et spesielt stort utvalg, samt kyllingkjøttprodusenten Prior. I tillegg har vi sett på produktene til Rema 1000s kjøttlevarandør Nordfjord, som også har et stort utvalg av kjøttdeigprodukter. De andre dagligvarekjedene har også kjøttdeigprodukter som vi ikke har omtalt, men som er sammenlignbare med produktene i vårt utvalg.

Gilde
Deiger av svin

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nortura SA (kollasj: Mediehuset Nettavisen)

Deiger av storfekjøtt

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nortura SA (kollasj: Mediehuset Nettavisen)

Karbonadedeig

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nortura SA (kollasj: Mediehuset Nettavisen)

Andre deiger

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nortura SA (kollasj: Mediehuset Nettavisen)

Gilde har ingen veiledende priser på produktene. Prisen varierer, men som karbonadedeig og deigene med lavere fettinnhold har høyest kilospris, mens snabbene er de billigste variantene.

Kostholdsekspertens dom:

Beste:

- Karbonadedeig og 100% Kvernet kjøtt av svineskinke 5% er best.

Verst:

- Kjøttdeig av storfe snabb og kjøttdeig av storfe og svin snabb, er verst, men generelt har mange av produktene et høyt fettinnhold.

Nordfjord

Alle deiger

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nordfjord Kjøtt AS (kollasj: Mediehuset Nettavisen)

Kostholdsekspertens dom:

Best:

- Kvernet deig av storfe (Karbonadedeig) 5 % fett er best.

Verst:

- Kvernet deig av storfe og svin (kjøttkakedeig) 18 % fett.

Kyllingkjøttdeig, Prior

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nortura SA (kollasj: Mediehuset Nettavisen)

Kostholdsekspertens dom:

- Et godt produkt i forhold til andre kjøttdeigtyper.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.